Kudzu-test: Herbruikbare Maandverbanden

25-06-2012

Ik ben verkocht. En inmiddels ook echt verknocht. Aan mijn maandverband dan nog wel. Het intrigeerde me al langer, de vrolijke herbruikbare maandverbanden en inlegkruisjes van Myllymuksut. Maar er was een of andere mentale drempel. Nochtans: over herbruikbare luiers voor de kinderen moest ik geen twee keer nadenken. 

Menstrueren deed ik wel al een hele poos milieuvriendelijk dankzij Natracare. Maar het blijft natuurlijk afval. Dus dat kon beter. Op een mooie dag liet ik me gaan, kocht een testsetje Myllymuksut-verbanden en keek zowat voor het eerst in mijn leven uit naar “die tijd van de maand”. 

En och jongens, wat een genot! De verbanden zijn gemaakt van bamboe en katoen, waardoor ze streelzacht zijn. Geen ruw gevoel dus. Fijn. Tweede pro: het absorptievermogen is top. Ook geen nattigheid dus. Hoera. De verbanden zien er bovendien heel lief en fleurig uit, een fijne troost voor eventuele menstruele humeurigheid. Mijn grootste angst was echter dat ze niet op hun plaats zouden blijven zitten. Ik heb een nogal actief bestaan - veel fietsen, met de kinderen ravotten etc - maar de drukknoopjes waarmee je ze rond je slipje vastmaakt doen perfect hun ding. De echtgenoot zag dan vooraf weer wat op tegen bebloede maandverbanden in de wasmand, maar dankzij de knoopjes kan je ze ook netjes dichtdoen voor je ze in de wasmand deponeert. Iedereen content dus.

 

Inmiddels hebben de verbanden ook al menig wasbeurt overleefd, zonder sporen van vorige menstruaties of zonder verlies van absorptievermogen. En nog meer goeds: ze drogen snel, gewoon aan de waslijn. 

Enige minpuntje: op de fiets zitten de drukknoopjes me wat in de weg, maar dat ligt vast aan mijn zadel :). En inmiddels heb ik daar een trucje op gevonden: op de fiets klik ik de knoopjes gewoon open! 

Ze waren me dus meteen lief, mijn herbruikbare maandverbanden. Geen wegwerp meer voor mij. Myllymuksut is veel zachter, mooier, gebruiks- en milieuvriendelijker én ook goedkoper. Het is even een investering om een set aan te kopen, maar nadien hoef je nooit nog ander maandverband te kopen. Weer iets dat je van je boodschappenlijstje kan schrappen :).

Helga, moeder van 2 bengeltjes, testte de Myllymuksut-maandverbanden uit. Zelf heeft ze een leuke eco-webwinkel en blog op GOEDvandoen.

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques