6 tips voor 6 december, of een groots Sintfeest met kleine voetafdruk

22-11-2017 - Helga Geudens

Hij komt. Dat lijkt vast te staan. Je hoort het aan de manier waarop deze zin de komende weken veelvuldig zal worden uitgesproken en zelfs gezongen. Dat zie je aan de grote letters waarmee de zin in menig winkel wordt geblokletterd: HIJ KOMT! En iedereen weet over wie het gaat. De Sint, natuurlijk.

Over de origine van de Sint buigen historici zich nog steeds, maar vermoedelijk werd Nikolaos rond het jaar 270 geboren in Patras, Klein-Azië. Op zijn 30ste werd hij bisschop en begon hij volgens de legende aan een reeks heldendaden. Hij redde zijn dorp van de hongersnood, wierp ’s nachts zakjes goud bij arme gezinnen door het raam en nam het op allerlei heroïsche manieren op voor kinderen, zee- en kooplieden. Het duurde niet lang of hij werd hun beschermheilige, onder de naam Sint Nicolaas. Op 6 december 343 overleed de goedheiligman. Zijn legendarische vrijgevigheid leidde al snel tot de ons gekende feestelijke traditie op de vooravond van zijn sterfdag.

Het Sinterklaasfeest staat nog steeds bol van symboliek. Hij schrijdt geheimzinnig over de daken, want zo doen heiligen en mythische figuren dat nu eenmaal. Ook de Germaanse god Wodan verplaatste zich op die manier naar de mensenwereld. In tradities en feesten vloeien verschillende tijden en culturen vaak moeiteloos in elkaar over. Ook de schoorsteen was vroeger het symbool van de verbinding tussen mensen en goden. De stap naar het zingen van Sinterklaasliedjes bij de schouw en een schoen met lekkers om de Sint te behagen is klein. Cadeautjes volgen via diezelfde spreekbuis als dank. Geen slecht woord over de Sint. Het is een mooie traditie.

Al is de vraag vandaag natuurlijk of de Sint niet op te grote voet leeft. Want het kinderfeest is ook een regelrecht consumptiefeest geworden. Dat maakt de ecologische voetafdruk van de Sint niet min. Maar dat kan ook anders, natuurlijk. Kudzu breekt een lans voor een Sintfeest mét cadeautjes zonder impact op het milieu. Een warm pleidooi in de vorm van een heuse en hapklare top - jawel - 6!

1. Tweedehands speelgoed

Speelgoed hoeft niet gloednieuw te zijn. Struin eens rond op een rommelmarkt, in de lokale Kringwinkel of op een tweedehands site. Het vraagt wat zoekwerk, maar de buit is vaak bijzonder. Je kan ook een speelgoedswishing op touw zetten met vrienden en familie. Goede ruildeals verzekerd!

2. Een ervaring als geschenk

Stop een ervaring in het schoentje. Een ticket voor een theatervoorstelling, een tentoonstelling, een workshop,… Of maak er gewoon meteen werk van en trek er op 6 december op uit. Voor iets geks, iets anders dan anders, iets waarvan je weet dat je kind er helemaal blij van wordt. Een sinterklaaswinterpicknick in het bos, bijvoorbeeld, met allerlei lekkers en zoets. Ja, dat hoort er natuurlijk ook bij.

3. Fairtrade lekkers

Waarvan gesproken: geen Sintfeest zonder chocolade, marsepein, speculaas. Maar ook daar heb je keuze: kies voor fairtrade en/of bio zoetigheden. Bij Oxfam vind je Fairtrade chocoladefiguurtjes, in de biowinkels vind je allerlei lekkers met biologische en vaak ook ethisch geproduceerde ingrediënten. Ga ook voor producten met zo weinig mogelijk verpakking. Of ga zelf aan de slag. Marsepein maken is zo gepiept en je kan ‘m zoeten naar believen met honing of agavestroop. En waarom geen chocoladenoten en gedroogde vruchten, die je zero waste kan kopen. Dàt is helemaal feest, natuurlijk!

4. Ecologisch speelgoed bij Kudzu

Kies je voor nieuw speelgoed, ga dan niet voor het grootste aan de laagste prijs, maar voor duurzaam en gezond voor mens en milieu, voor de fantasie en ontwikkeling prettig prikkelend, voor kwalitatief en recycleerbaar. En daarvoor… ben je bij Kudzu aan het juiste adres. Neem gerust een kijkje in onze speelgoed-afdeling.

5. Energiebewust

Vermijd zoveel mogelijk biepend en flikkerend spul, want dat staat meestal synoniem met batterijen die energie vreten. Kan je of wil je er toch niet omheen, gebruik dan heroplaadbare batterijen. Of zoek speelgoed op zonne-energie. Dat vinden jongens en meisjes reuze interessant en het leert hen bewust omgaan met energie.

6. Afvalvrij

En dan de verpakking, natuurlijk. Gewoon niet inpakken is ons motto. De verrassing bij het ontdekken van het speelgoed aan de schouw is al groot genoeg. Daar hoeft heus geen papier en XL-strik omheen. Is de lust tot inpakken toch te groot, recycleer dan alles wat je in de papiermand vindt, hergebruik posters, dozen, kranten, magazines en maak er iets unieks én milieuvriendelijks van.

Geniet ervan. Maak er iets moois van. Een moment van samen zijn en verrassen. En van samen spelen, dat is misschien nog het allermooiste cadeau waarvoor de Sint zelfs niet in het land moet zijn.

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

Voedsel bewaren en voedselverspilling tegengaan: 5 tips

Voedselverspilling staat hoog op mijn lijstje van ergernissen. Het gebeurt (helaas!) dat ik bedorven voedsel weggooi, en elke keer voel ik een steek van schuldgevoel. Het heeft zo veel energie, tijd en grondstoffen gekost om dat voedsel te produceren. En dan heb ik dat niet op tijd opgegeten. Wil je voedsel bewaren, en liefst nog op een milieubewuste manier? Ik geef je graag enkele tips.

Meer lezen

Tournée Minérale: Zonder alcohol en zonder afval

In februari gaat Tournée Minérale opnieuw van start. Een maand zonder alcohol. Goed voor de gezondheid en de lijn en geen kater in de ochtend. Er zijn alleen maar voordelen aan. Veel mensen gaan op zoek naar alternatieve en hippe alcoholvrije drankjes. Ik geef met plezier tips om dit afvalvrij te houden!

Meer lezen

Groene voornemens die de moeite waard zijn om te maken (en vol te houden)

Intussen is het jaar alweer goed gestart. Heb je de tijd genomen om even terug te blikken op vorig jaar, en bij de goede voornemens die je toen gemaakt had? Misschien wel, of misschien doe je helemaal niet aan goede voornemens. Hoe dan ook: ik vind dat het ALTIJD een goed moment is om groene voornemens te maken. Welke koe wil jij dit jaar eens bij de horens vatten?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques