6 tips voor 6 december, of een groots Sintfeest met kleine voetafdruk

22-11-2017 - Helga Geudens

Hij komt. Dat lijkt vast te staan. Je hoort het aan de manier waarop deze zin de komende weken veelvuldig zal worden uitgesproken en zelfs gezongen. Dat zie je aan de grote letters waarmee de zin in menig winkel wordt geblokletterd: HIJ KOMT! En iedereen weet over wie het gaat. De Sint, natuurlijk.

Over de origine van de Sint buigen historici zich nog steeds, maar vermoedelijk werd Nikolaos rond het jaar 270 geboren in Patras, Klein-Azië. Op zijn 30ste werd hij bisschop en begon hij volgens de legende aan een reeks heldendaden. Hij redde zijn dorp van de hongersnood, wierp ’s nachts zakjes goud bij arme gezinnen door het raam en nam het op allerlei heroïsche manieren op voor kinderen, zee- en kooplieden. Het duurde niet lang of hij werd hun beschermheilige, onder de naam Sint Nicolaas. Op 6 december 343 overleed de goedheiligman. Zijn legendarische vrijgevigheid leidde al snel tot de ons gekende feestelijke traditie op de vooravond van zijn sterfdag.

Het Sinterklaasfeest staat nog steeds bol van symboliek. Hij schrijdt geheimzinnig over de daken, want zo doen heiligen en mythische figuren dat nu eenmaal. Ook de Germaanse god Wodan verplaatste zich op die manier naar de mensenwereld. In tradities en feesten vloeien verschillende tijden en culturen vaak moeiteloos in elkaar over. Ook de schoorsteen was vroeger het symbool van de verbinding tussen mensen en goden. De stap naar het zingen van Sinterklaasliedjes bij de schouw en een schoen met lekkers om de Sint te behagen is klein. Cadeautjes volgen via diezelfde spreekbuis als dank. Geen slecht woord over de Sint. Het is een mooie traditie.

Al is de vraag vandaag natuurlijk of de Sint niet op te grote voet leeft. Want het kinderfeest is ook een regelrecht consumptiefeest geworden. Dat maakt de ecologische voetafdruk van de Sint niet min. Maar dat kan ook anders, natuurlijk. Kudzu breekt een lans voor een Sintfeest mét cadeautjes zonder impact op het milieu. Een warm pleidooi in de vorm van een heuse en hapklare top - jawel - 6!

1. Tweedehands speelgoed

Speelgoed hoeft niet gloednieuw te zijn. Struin eens rond op een rommelmarkt, in de lokale Kringwinkel of op een tweedehands site. Het vraagt wat zoekwerk, maar de buit is vaak bijzonder. Je kan ook een speelgoedswishing op touw zetten met vrienden en familie. Goede ruildeals verzekerd!

2. Een ervaring als geschenk

Stop een ervaring in het schoentje. Een ticket voor een theatervoorstelling, een tentoonstelling, een workshop,… Of maak er gewoon meteen werk van en trek er op 6 december op uit. Voor iets geks, iets anders dan anders, iets waarvan je weet dat je kind er helemaal blij van wordt. Een sinterklaaswinterpicknick in het bos, bijvoorbeeld, met allerlei lekkers en zoets. Ja, dat hoort er natuurlijk ook bij.

3. Fairtrade lekkers

Waarvan gesproken: geen Sintfeest zonder chocolade, marsepein, speculaas. Maar ook daar heb je keuze: kies voor fairtrade en/of bio zoetigheden. Bij Oxfam vind je Fairtrade chocoladefiguurtjes, in de biowinkels vind je allerlei lekkers met biologische en vaak ook ethisch geproduceerde ingrediënten. Ga ook voor producten met zo weinig mogelijk verpakking. Of ga zelf aan de slag. Marsepein maken is zo gepiept en je kan ‘m zoeten naar believen met honing of agavestroop. En waarom geen chocoladenoten en gedroogde vruchten, die je zero waste kan kopen. Dàt is helemaal feest, natuurlijk!

4. Ecologisch speelgoed bij Kudzu

Kies je voor nieuw speelgoed, ga dan niet voor het grootste aan de laagste prijs, maar voor duurzaam en gezond voor mens en milieu, voor de fantasie en ontwikkeling prettig prikkelend, voor kwalitatief en recycleerbaar. En daarvoor… ben je bij Kudzu aan het juiste adres. Neem gerust een kijkje in onze speelgoed-afdeling.

5. Energiebewust

Vermijd zoveel mogelijk biepend en flikkerend spul, want dat staat meestal synoniem met batterijen die energie vreten. Kan je of wil je er toch niet omheen, gebruik dan heroplaadbare batterijen. Of zoek speelgoed op zonne-energie. Dat vinden jongens en meisjes reuze interessant en het leert hen bewust omgaan met energie.

6. Afvalvrij

En dan de verpakking, natuurlijk. Gewoon niet inpakken is ons motto. De verrassing bij het ontdekken van het speelgoed aan de schouw is al groot genoeg. Daar hoeft heus geen papier en XL-strik omheen. Is de lust tot inpakken toch te groot, recycleer dan alles wat je in de papiermand vindt, hergebruik posters, dozen, kranten, magazines en maak er iets unieks én milieuvriendelijks van.

Geniet ervan. Maak er iets moois van. Een moment van samen zijn en verrassen. En van samen spelen, dat is misschien nog het allermooiste cadeau waarvoor de Sint zelfs niet in het land moet zijn.

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

Kleimasker zelf maken

Een kleimasker zelf maken doe je in minder dan vijf minuten. Maar je geniet er wel nog dagen van! Kies de beste natuurlijke ingrediënten en verwen jezelf. 

Meer lezen

Je toilet schoonmaken: azijn, natriumbicarbonaat en af en toe een toiletbommetje

Wil je je toilet schoonmaken op een milieuvriendelijke manier? Doe het met azijn en natriumbicarbonaat en af en toe een … toiletbommetje!

Meer lezen

Zero Waste Talk - Deel 6: Zero waste terug naar school, of: niet voetballen met de boekentas.

Zero waste is een levensstijl die minimalisme omarmt. Het gaat om je vuilbak niet langer volstouwen met overbodige verpakkingen, het spaarzaam omgaan met energie en grondstoffen en een zorgzaamheid voor het leefmilieu tot in de diepste hoekjes van je living en leven. Klinkt moeilijk? Is het niet! We nemen je graag mee op de grote, prettige, haalbare en voordelige zero waste trip van weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren, de 5 basisprincipes van afvalvrij leven. Vandaag... maken we de boekentassen klaar. En dat voor een schooljaar lang, zonder afval! Que? Si!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques