6 tips voor 6 december, of een groots Sintfeest met kleine voetafdruk

22-11-2017 - Helga Geudens

Hij komt. Dat lijkt vast te staan. Je hoort het aan de manier waarop deze zin de komende weken veelvuldig zal worden uitgesproken en zelfs gezongen. Dat zie je aan de grote letters waarmee de zin in menig winkel wordt geblokletterd: HIJ KOMT! En iedereen weet over wie het gaat. De Sint, natuurlijk.

Over de origine van de Sint buigen historici zich nog steeds, maar vermoedelijk werd Nikolaos rond het jaar 270 geboren in Patras, Klein-Azië. Op zijn 30ste werd hij bisschop en begon hij volgens de legende aan een reeks heldendaden. Hij redde zijn dorp van de hongersnood, wierp ’s nachts zakjes goud bij arme gezinnen door het raam en nam het op allerlei heroïsche manieren op voor kinderen, zee- en kooplieden. Het duurde niet lang of hij werd hun beschermheilige, onder de naam Sint Nicolaas. Op 6 december 343 overleed de goedheiligman. Zijn legendarische vrijgevigheid leidde al snel tot de ons gekende feestelijke traditie op de vooravond van zijn sterfdag.

Het Sinterklaasfeest staat nog steeds bol van symboliek. Hij schrijdt geheimzinnig over de daken, want zo doen heiligen en mythische figuren dat nu eenmaal. Ook de Germaanse god Wodan verplaatste zich op die manier naar de mensenwereld. In tradities en feesten vloeien verschillende tijden en culturen vaak moeiteloos in elkaar over. Ook de schoorsteen was vroeger het symbool van de verbinding tussen mensen en goden. De stap naar het zingen van Sinterklaasliedjes bij de schouw en een schoen met lekkers om de Sint te behagen is klein. Cadeautjes volgen via diezelfde spreekbuis als dank. Geen slecht woord over de Sint. Het is een mooie traditie.

Al is de vraag vandaag natuurlijk of de Sint niet op te grote voet leeft. Want het kinderfeest is ook een regelrecht consumptiefeest geworden. Dat maakt de ecologische voetafdruk van de Sint niet min. Maar dat kan ook anders, natuurlijk. Kudzu breekt een lans voor een Sintfeest mét cadeautjes zonder impact op het milieu. Een warm pleidooi in de vorm van een heuse en hapklare top - jawel - 6!

1. Tweedehands speelgoed

Speelgoed hoeft niet gloednieuw te zijn. Struin eens rond op een rommelmarkt, in de lokale Kringwinkel of op een tweedehands site. Het vraagt wat zoekwerk, maar de buit is vaak bijzonder. Je kan ook een speelgoedswishing op touw zetten met vrienden en familie. Goede ruildeals verzekerd!

2. Een ervaring als geschenk

Stop een ervaring in het schoentje. Een ticket voor een theatervoorstelling, een tentoonstelling, een workshop,… Of maak er gewoon meteen werk van en trek er op 6 december op uit. Voor iets geks, iets anders dan anders, iets waarvan je weet dat je kind er helemaal blij van wordt. Een sinterklaaswinterpicknick in het bos, bijvoorbeeld, met allerlei lekkers en zoets. Ja, dat hoort er natuurlijk ook bij.

3. Fairtrade lekkers

Waarvan gesproken: geen Sintfeest zonder chocolade, marsepein, speculaas. Maar ook daar heb je keuze: kies voor fairtrade en/of bio zoetigheden. Bij Oxfam vind je Fairtrade chocoladefiguurtjes, in de biowinkels vind je allerlei lekkers met biologische en vaak ook ethisch geproduceerde ingrediënten. Ga ook voor producten met zo weinig mogelijk verpakking. Of ga zelf aan de slag. Marsepein maken is zo gepiept en je kan ‘m zoeten naar believen met honing of agavestroop. En waarom geen chocoladenoten en gedroogde vruchten, die je zero waste kan kopen. Dàt is helemaal feest, natuurlijk!

4. Ecologisch speelgoed bij Kudzu

Kies je voor nieuw speelgoed, ga dan niet voor het grootste aan de laagste prijs, maar voor duurzaam en gezond voor mens en milieu, voor de fantasie en ontwikkeling prettig prikkelend, voor kwalitatief en recycleerbaar. En daarvoor… ben je bij Kudzu aan het juiste adres. Neem gerust een kijkje in onze speelgoed-afdeling.

5. Energiebewust

Vermijd zoveel mogelijk biepend en flikkerend spul, want dat staat meestal synoniem met batterijen die energie vreten. Kan je of wil je er toch niet omheen, gebruik dan heroplaadbare batterijen. Of zoek speelgoed op zonne-energie. Dat vinden jongens en meisjes reuze interessant en het leert hen bewust omgaan met energie.

6. Afvalvrij

En dan de verpakking, natuurlijk. Gewoon niet inpakken is ons motto. De verrassing bij het ontdekken van het speelgoed aan de schouw is al groot genoeg. Daar hoeft heus geen papier en XL-strik omheen. Is de lust tot inpakken toch te groot, recycleer dan alles wat je in de papiermand vindt, hergebruik posters, dozen, kranten, magazines en maak er iets unieks én milieuvriendelijks van.

Geniet ervan. Maak er iets moois van. Een moment van samen zijn en verrassen. En van samen spelen, dat is misschien nog het allermooiste cadeau waarvoor de Sint zelfs niet in het land moet zijn.

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques