Bamboeservies niet langer in onze rekken

16-02-2021 - Millie Hemelsoen

Volgens een recente aanpassing aan de EU-richtlijnen voor goedkeuring en toelating van bamboe en andere plantvezels in servies is het niet langer toegelaten om als winkel nog langer bamboeservies aan te bieden. Daarom zijn wij genoodzaakt per direct alle producten van de webshop te halen.

Helaas is dit alles wat last minute gebeurd waardoor zowel de producent als wij, als winkel, wat overrompeld zijn.

We willen benadrukken dat zowel de producten van Zuperzozial, Biobu by Ekobo en Yuunaa veilig zijn. Deze merken dragen ecologie hoog in het vaandel en hebben altijd gehandeld vanuit deze optiek.

De afgelopen jaren zijn er veel aanbieders op de markt gekomen van bamboe producten. Veel van deze producten worden in uiteenlopende samenstellingen van grondstoffen op de markt gebracht. Bij veel aanbieders is het aandeel melamine aanmerkelijk hoog. Daarnaast ontbreken vaak de benodigde certificaten. Door deze wildgroei is het voor de eindgebruiker steeds lastiger te bepalen welke producten goed zijn en heeft de EU dus besloten om de productie van deze producten aan banden te leggen.

Voorlopig hebben ze een verbod uitgebracht op alle merken die bamboeservies produceren. Daarna zal een controleorgaan elk merk screenen en mogelijks de verkoop terug goedkeuren. Het zou dus kunnen dat de merken in ons gamma terug toegelaten worden maar dit wordt afwachten. 

Uitleg

Om bamboevezels te binden wordt melamine gebruikt. In melamine zit de stof formaldehyde, dit is een schadelijke stof die kan vrijkomen bij het verhitten van het servies en is schadelijk wanneer je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt.

Volgens de wetenschap hoef je je niet direct zorgen te maken als je eerder servies van melamine (met bamboe of maïs) hebt gebruikt voor jezelf of je kind. De adviezen komen uit voorzorg. Formaldehyde is een stof die pas in grotere hoeveelheden schadelijk is. Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van dit soort servies gevolgen heeft voor de gezondheid op de lange termijn.

Bij Yuunaa en Zuperzozial bevatten hun producten tussen de 20% à 30% aan melamine, bij Biobu by Ekobo is dit zelfs maar 11%. 

Volg wel steeds de voorschriften op: steek het servies niet in de microgolfoven, gebruik ze enkel bij koud of lauwe voeding en dranken en was ze bij voorkeur met de hand af.

Bamboe?

We willen nog even verduidelijken dat het enkel gaat om producten die eruit zien als een soort plastic en bamboe- of maisvezels bevatten. Producten gemaakt van bamboehout blijven volledig veilig en zijn nog steeds bij ons verkrijgbaar.

Radio 1 belde ons op met enkele vragen hieromtrent. Beluister het interview hier:

Recente blogposts

Kudzutest: Stasher Bag

Ons testpanel onderwierp de stasher bag aan een uitgebreide test. Hier kun je hun bevindingen terugvinden.

Meer lezen

Ecologisch poetsen: minder microplastics, meer Maistic!

Wil je ecologisch poetsen, dan denk je wellicht in de eerste plaats aan ecologische schoonmaakmiddelen. Goed begin, maar wist je dat de standaard sponsjes en doekjes door de microplastics die ze loslaten bijdragen tot de plastic soep? Ehm, what?! Laat het ons even hebben over microplastics, en de alternatieven die Maistic aanbiedt.

Meer lezen

Cadeautjes inpakken met furoshiki wikkeldoeken

Tis the season … om elkaar te verrassen met cadeautjes. Wil je die op een zero waste manier verpakken? Met een furoshiki wikkeldoek van Fair Squared én de juiste knooptechniek kun je aan de slag. Dit jaar én nog vele komende. 

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques