Bamboeservies niet langer in onze rekken

16-02-2021 - Millie Hemelsoen

Volgens een recente aanpassing aan de EU-richtlijnen voor goedkeuring en toelating van bamboe en andere plantvezels in servies is het niet langer toegelaten om als winkel nog langer bamboeservies aan te bieden. Daarom zijn wij genoodzaakt per direct alle producten van de webshop te halen.

Helaas is dit alles wat last minute gebeurd waardoor zowel de producent als wij, als winkel, wat overrompeld zijn.

We willen benadrukken dat zowel de producten van Zuperzozial, Biobu by Ekobo en Yuunaa veilig zijn. Deze merken dragen ecologie hoog in het vaandel en hebben altijd gehandeld vanuit deze optiek.

De afgelopen jaren zijn er veel aanbieders op de markt gekomen van bamboe producten. Veel van deze producten worden in uiteenlopende samenstellingen van grondstoffen op de markt gebracht. Bij veel aanbieders is het aandeel melamine aanmerkelijk hoog. Daarnaast ontbreken vaak de benodigde certificaten. Door deze wildgroei is het voor de eindgebruiker steeds lastiger te bepalen welke producten goed zijn en heeft de EU dus besloten om de productie van deze producten aan banden te leggen.

Voorlopig hebben ze een verbod uitgebracht op alle merken die bamboeservies produceren. Daarna zal een controleorgaan elk merk screenen en mogelijks de verkoop terug goedkeuren. Het zou dus kunnen dat de merken in ons gamma terug toegelaten worden maar dit wordt afwachten. 

Uitleg

Om bamboevezels te binden wordt melamine gebruikt. In melamine zit de stof formaldehyde, dit is een schadelijke stof die kan vrijkomen bij het verhitten van het servies en is schadelijk wanneer je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt.

Volgens de wetenschap hoef je je niet direct zorgen te maken als je eerder servies van melamine (met bamboe of maïs) hebt gebruikt voor jezelf of je kind. De adviezen komen uit voorzorg. Formaldehyde is een stof die pas in grotere hoeveelheden schadelijk is. Er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van dit soort servies gevolgen heeft voor de gezondheid op de lange termijn.

Bij Yuunaa en Zuperzozial bevatten hun producten tussen de 20% à 30% aan melamine, bij Biobu by Ekobo is dit zelfs maar 11%. 

Volg wel steeds de voorschriften op: steek het servies niet in de microgolfoven, gebruik ze enkel bij koud of lauwe voeding en dranken en was ze bij voorkeur met de hand af.

Bamboe?

We willen nog even verduidelijken dat het enkel gaat om producten die eruit zien als een soort plastic en bamboe- of maisvezels bevatten. Producten gemaakt van bamboehout blijven volledig veilig en zijn nog steeds bij ons verkrijgbaar.

Radio 1 belde ons op met enkele vragen hieromtrent. Beluister het interview hier:

Millie Hemelsoen

Millie Hemelsoen

Millie richtte in 2009 Kudzu op en sindsdien zorgt ze ervoor alsof het haar kindje is.

Haar hobby's zijn fotografie, reizen en leuke uitstapjes maken met haar gezin.

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques