De Kudzu blog

7 tips voor een vlottere ochtendspits

Waar vrijheid en nonchalance gewoonlijk hoogtij vieren tijdens de vakantiemaanden, moet aan de start van een nieuw schooljaar net de routine opnieuw gevonden worden. Iedereen moet terug op tijd de deur uit, liefst met een volle maag. Hoe kun je de ochtendspits wat vlotter laten verlopen? 7 tips op een rijtje! 

Meer lezen

Duurzaam & prijsbewust terug naar school

Schoolboeken, een computer, allerlei nieuwe spullen - bij 1 september hoort een zeker prijskaartje. ‘Gewone’ schoolspullen halen al een zekere hap uit het budget, maar wil je die spullen vervangen door of aanvullen met ecologische spullen, dan kan die hap al snel nog groter worden. Of dat denk je misschien, want ‘groen is duur’, wordt gefluisterd. Wel, dat hoeft niet per se zo te zijn. 

Meer lezen

7 tips om veilig naar school te fietsen of wandelen

Te voet of met de fiets naar school: als je deze blog leest, ben je wellicht al voldoende overtuigd van het waarom achter zo’n beslissing. Het zijn - logischerwijze - de milieuvriendelijkste manieren om woon-schoolverkeer af te leggen. Weten we allemaal. En het is ook nog eens gezonder: het lichaam houdt van beweging én fietsen of wandelen is een goeie start van de dag, ook voor het hoofd, hoe oud je ook bent. Maar de veiligheid. Nu ja, de onveiligheid. Dat gevoel overheerst bij veel ouders, en begrijpelijk ook wel. Wil je toch echt wel de overschakeling maken van auto naar fiets, al was het maar voor een dag per week? Dan zijn deze tips voor jou.

Meer lezen

Kickstart de schooldag: 5 gezonde ontbijtrecepten

Opgeladen en vol energie aan de schoolbanken? Liefst wel, ja! Met een gezond ontbijt start de dag direct goed. Misschien ontbijt je zelf vaak niet, of misschien ontbijten jullie wel allemaal, maar staat er vaak hetzelfde op het menu? Gevarieerd en evenwichtig is nochtans de gouden combinatie. Tijd voor wat inspiratie!

Meer lezen

Structuur in de chaos met de planners van Redopapers

De ene moet/mag terug naar school, de andere niet, de voetbaltrainingen gaan terug door, intussen werk jij ook nog altijd, al dan niet thuis, huiswerk moet gemaakt, maar vooral ook: peis en vree moet bewaard. In de chaos van terug moetjes en hoera-opnieuw-moogjes die bij 1 september 2020 komen kijken, kan structuur ervoor zorgen dat jullie elkaar niet te pas en te onpas in de haren vliegen. Op zoek naar een soort van planner om alles wat georganiseerd te krijgen? Misschien zijn de planners van Redopapers wel je redding. 

Meer lezen

Huiswerk maken op een eco manier

Cursusblokken, schriftjes, printpapier, potloden, stiftjes, markers - over papierwaren en schrijfgerei vond je hier (link) al een uitgebreide checklist. Maar daarmee is de kous nog niet af. Op de lijst van noodzakelijk of nuttige schoolwaren staan nog heel wat andere zaken - het ene al hoger op de musthavelijst dan het andere, natuurlijk. Bij deze een checklist voor spulletjes voor op het bureau, zodat zoon of dochter met alle benodigde tools huiswerk kan maken.

Meer lezen

Eco Schrijfgerei

Van losse krabbels tot hele dagboeken vol: zelfs in glorietijden voor schermen van alle groottes is papier nog niet echt weg te denken. Op zoek naar papier in allerlei vormen en voor verschillende doeleinden en/of schrijf- en tekengerief? Kom, we overlopen even wat je zoal bij Kudzu vindt!

Meer lezen

Groen naar school met een ecologische boekentas

Geen schooldag gaat voorbij zonder rugzak of boekentas. Op zoek naar een ecologisch exemplaar voor je peuter, kleuter of lagereschoolleerling? Eentje dat gemaakt is van gerecycleerde of biologische grondstoffen, met respect voor de mensen die de tas gemaakt hebben? Maak kennis met Engel., Sativa Bags en CoQ en Pâte! En probeer dan nog maar eens te kiezen ;-)

Meer lezen

Zero waste lunch op school

Terug naar school, dat betekent meestal ook terug eten op school. Neemt je kind zelf lunch mee naar school, dan heb je (of hebben jullie) alle controle over het eco-gehalte ervan. Je kunt er zelf voor zorgen dat je kind niets of zo weinig mogelijk in de vuilbak moet gaan gooien nadat het zijn lunch heeft opgegeten. Welke tools zijn handig als je het allemaal wat ecologisch wil verpakken?

Meer lezen

Herbruikbare flessen voor kinderen

Herbruikbare, hervulbare flesjes hebben intussen al wel de plastic wegwerpflesjes van de troon gestoten, toch? Je vindt ze tegenwoordig overal, en maar goed ook. Welke opties zijn er zoal? Een bloemlezing! 

Oh ja, neemt je kind graag ook iets anders dan water mee naar school? Geef je bepaalde drankjes in brik mee? Bekijk eens of je die vindt in een grote statiegeldverpakking. Dan kun je gewoon de dagelijkse portie overgieten in een herbruikbaar flesje. Kies dan misschien wel een exemplaar met een brede opening, zodat je het zeker eenvoudig kan reinigen met een flessenborstel. Low waste for the win!

Meer lezen
Oudere posts
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques