Uw winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg.
  • Gratis levering vanaf 60 euro binnen België
  • Gratis levering vanaf 120 euro naar Nederland
  • Gratis afhalen in Brugge
  • Ecocheques geldig op volledig aanbod
    (meer info)

vragen of opmerkingen?


050 61 54 78

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe aanwinsten, kortingen en acties.


Waarom De Luie Vegetariër zo vreselijk graag linzen verslindt (en dit boek dus werkelijk fantastisch vindt!)

06-02-2017 - Ann Welvaert

Ik verslikte me laatst bijna in mijn smakelijke bonenchili, toen ik in een krantenartikel over broeikasgassen plots op deze niet zo smakelijke stelling botste.

"Vegetariërs laten meer en stinkendere winden dan vleeseters."

Even sloeg de schrik me om het hart. Straks gaat het Instituut voor Landbouw (ILVO), dat de methaanuitstoot van boerende runderen minutieus in kaart probeert te brengen, mij nog opsluiten in een van haar zes hoogtechnologische ‘gasuitwisselingskamers’!

Voor exacte gasmetingen, gekoppeld aan een of ander langlopend voederexperiment.

Want laten we eerlijk wezen.

Het is natuurlijk wél een waarheid als een koe: wie regelmatig flinke hoeveelheden peulvruchten verslindt, produceert al eens een sterke wervelwind.

Bijna had ik dat aanlokkelijke kookboek gewijd aan bonen, kikkererwten, linzen en andere plantaardige eiwitten dus schuldbewust aan de kant gezwierd.

Tot ik eindelijk terug mijn gezond verstand herwon, en er nog eens heel geduldig het deskundige advies van de Hoge Gezondheidsraad en de VN op na las.

Slotconclusie?

Peulvruchten zijn een zegen voor lichaam en planeet.

Ze zijn caloriearm, ontzettend rijk aan eiwitten en vezels, hebben een zeer geringe ecologisch voetafdruk én verrijken de bodem waarin ze gekweekt worden.

Superfood dus.

Dat op de koop toe ook nog eens spotgoedkoop is.

De volgende middag zette ik dus onverwijld koers naar bladzijde 74 uit het kookboek 'Power Bonen, Kikkererwten, Kiemen en andere 100% plantaardige eiwitten'.

Om een dik half uur later boven deze dampende kom milieuvriendelijke fastfood  te zitten zwijmelen: linzenrijst op Indiase wijze.

Met uitzicht op mijn oven, waarin heel lieflijk deze lichtgroene linzenpaté stond te smeulen. Want tijdens het bereiden van bovengenoemd Indisch godenmaal had ik natuurlijk met opzet heel hard met mijn linzenzak geschud, zodat ik met de overschot (én die preistengel uit mijn groentepakket) ook nog snel-snel wat charcuterie voor op de boterham fabriceren kon.

Recept Indische linzenrijst

Ik ben zelden kwistig met zuren, maar deze keer volgde ik het recept uit het boek 'Power Bonen, Kikkererwten, Kiemen en andere 100% plantaardige eiwitten’ quasi tot op de letter: ik perste heel gedwee twee imposante citroenen uit. Ik zou iedereen aanraden om dat ook te doen. Want dat citroensap dient niet enkel voor de smaak, zo stond naast het recept netjes uitgelegd. Het zit ook barstensvol vitamine C, wat de opname van het ijzer uit de linzen ten goede komt. Wat me meteen bij dé grote meerwaarde van dit kookboek brengt: elk recept is in samenspraak met een arts perfect volwaardig samengesteld, zodat je ook als vegetariër alle stofjes binnenkrijgt die je nodig hebt.

Nodig:

Zo maak je het klaar:

Kook de linzen en de rijst in twee aparte potten gaar, zoals aangegeven op de verpakking. 

Verhit de olie in een stoofpan en bak er de gember, kurkuma, ui en knoflook gedurende vijf minuten in aan. 

Voeg het mosterdzaad toe en bak gedurende 5 minuten mee op een middelhoog vuur (of een laag vuur, als je net zoals ik gebruik maakt van een supergeleidende energiezuinige email kookpot).

Voeg de fijngesneden groenten en het citroensap toe en laat nog ongeveer 10 minuten rustig pruttelen (of langer, als je net zoals ik met groenten werkt die iets meer gaartijd nodig hebben).

Schep de linzen en de rijst door het groentemengsel, roer goed om en strooi er desgewenst een royale hoeveelheid koriander over.

Linzenpaté

Het recept voor de linzenpaté haalde ik uit het boekje ‘Ecosmos, beleg je broodje in stijl’, dat bulkt van de snelle en gezonde plantaardige broodbelegrecepten. 

Het oorspronkelijke recept adviseert het gebruik van bruine, gele of groene gedroogde linzen. Dat is waarschijnlijk geen slecht plan, aangezien mijn rode linzen tijdens het koken een beetje papperig werden. Maar goed, ik stopte mijn iets te papperige paté een beetje langer in de oven, en dat kwam ook helemaal goed.

Alleen als je het erg belangrijk vindt dat je paté er een beetje uitziet zoals echte vleespaté– onappetijtelijk grijsgrauw dus – zou ik je afraden om met rode linzen te werken: mijn paté kleurde gracieus frisgroen!

Het supereenvoudige basisrecept?

Stoof 1 fijngesnipperde preistengel en 3 fijngesnipperde looktenen aan in wat olijfolie. Schep er 100 g gekookte linzen bij. Mix alles goed smeuïg en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Smeer het mengsel zo op je boterhammen, of bak het nog even gedurende minstens 20 minuten in een oven op 180°C.  

Het onverbiddelijke eindverdict?

Ook mijn vleesverslaafde man en kinderen hebben met veel smaak van deze Indische rijst en linzenpaté gesmuld. Een tip wel: maak die linzenpaté minstens in viervoud klaar. Diezelfde avond al was mijn potje tot op de bodem kaal gekrabd! Of die paté nu wel of niet in de oven moet, daar zijn we nog niet helemaal aan uit. We vonden zowel de ongebakken als de gebakken versie erg lekker. Mijn voorlopig advies: pak het lekker energiezuinig aan, en stop de paté enkel in de oven als je hem meteen warm (als gehaktbrood) verorberen wil. 

Ah ja, omdat de vraag waarschijnlijk toch al op uw lippen brandt. Neen, wij hebben het milieu geen schade berokkend: ondanks twee opeenvolgende peulvruchtrijke maaltijden bleef het hier ten huize De Luie Vegetariër zalig windstil.  

Wat natuurlijk niet volledig aan onze goede genen toe te schrijven valt: van alle peulvruchten brengen linzen veruit de minste darmdeining teweeg!

Ann Welvaert

Ann Welvaert (De Luie Vegetariër)

Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, schrijft op haar blog over haar vegetarische avonturen. Haar missie is vegetarische gerechten koken die niet alleen haarzelf, maar vooral ook haar vleesverslaafde echtgenoot en kinderen bekoren.

http://deluievegetarier.com

Gelijkaardige blogposts

One Healthy Family, het kookboek dat jong en oud kwijlend de lente doet in zwijmelen

Over lenterolletjes, giechelend-klapwiekende vlinders en jaloerse kippetjes.
Blogster Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, experimenteert op regelmatige basis voor Kudzu met recepten uit de veggie-kookboeken uit ons aanbod. Deze keer liet ze zich inspireren door One Healthy Family, het boek van Ellen Charlotte Marie.

Meer lezen

Veggie-BBQ - Zo lust je seitan wel (en krijg je ineens ook die courgette-overvloed weggewerkt)!

Blogster Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, experimenteert op regelmatige basis voor Kudzu met recepten uit onze veggie-kookboeken. Ze ging voor ons aan de slag met de barbecue.

Meer lezen

Moederdag? Zeg het eens met zoet-hartig stengelgebak!

Blogster Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, experimenteert op regelmatige basis voor Kudzu met recepten uit onze veggie-kookboeken. In dit artikel gaat ze aan het bakken. Smakelijk!

Meer lezen

Recente blogposts

Je toilet schoonmaken: azijn, natriumbicarbonaat en af en toe een toiletbommetje

Wil je je toilet schoonmaken op een milieuvriendelijke manier? Doe het met azijn en natriumbicarbonaat en af en toe een … toiletbommetje!

Meer lezen

Zero Waste Talk - Deel 6: Zero waste terug naar school, of: niet voetballen met de boekentas.

Zero waste is een levensstijl die minimalisme omarmt. Het gaat om je vuilbak niet langer volstouwen met overbodige verpakkingen, het spaarzaam omgaan met energie en grondstoffen en een zorgzaamheid voor het leefmilieu tot in de diepste hoekjes van je living en leven. Klinkt moeilijk? Is het niet! We nemen je graag mee op de grote, prettige, haalbare en voordelige zero waste trip van weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren, de 5 basisprincipes van afvalvrij leven. Vandaag... maken we de boekentassen klaar. En dat voor een schooljaar lang, zonder afval! Que? Si!

Meer lezen

Zero Waste Talk - Deel 5: Afvalvrij zomeren, of: vertrek vandaag nog op plasticdieet.

Zero waste is een levensstijl die minimalisme omarmt. Het gaat om je vuilbak niet langer volstouwen met overbodige verpakkingen, het spaarzaam omgaan met energie en grondstoffen en een zorgzaamheid voor het leefmilieu tot in de diepste hoekjes van je living en leven. Klinkt moeilijk? Is het niet! We nemen je graag mee op de grote, prettige, haalbare en voordelige zero waste trip van weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren, de 5 basisprincipes van afvalvrij leven. Vandaag duiken we voluit de zomer in, voor afvalvrij trippen, picknicken en ijsjes likken. 

Meer lezen