Uw winkelwagentje

Uw winkelwagentje is leeg.
  • Gratis levering vanaf 60 euro binnen België
  • Gratis levering vanaf 120 euro naar Nederland
  • Gratis afhalen in Brugge
  • Ecocheques geldig op volledig aanbod
    (meer info)

vragen of opmerkingen?


050 61 54 78

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe aanwinsten, kortingen en acties.


Veggie-BBQ - Zo lust je seitan wel (en krijg je ineens ook die courgette-overvloed weggewerkt)!

22-06-2017 - Ann Welvaert

Veel vegetariërs verslinden seitan bij de vleet, maar zelf ben ik nog altijd een echte analfabeet.

’t Is te zeggen.

Natuurlijk heb ik al wel eens een lasagne met seitangehakt gefabriceerd. 

Meer zelfs. 

Omdat nogal wat vegetariërs deze eiwitrijke vleesvervanger op basis van tarwe als heerlijk hartig aanprijzen, heb ik me enkele zomers geleden zelfs behoorlijk bevlogen op een reeks seitan-experimenten gestort. 

Ik heb plakjes seitan gegrild, gemarineerd en gewokt, herinner ik me. 

En ze zoals ‘boeuf bourguignon’ laten sudderen in een hele goeie Pinot Noir. (Ik ken niets van wijn; het was mijn man die een tikje grimmig vaststelde dat ik een van zijn beste flessen over mijn seitan had leeg geschud.)

Maar hoe ik de seitan ook draaide of keerde, finaal trakteerden mijn kinderen me na elk maal op dezelfde strakke slotcompositie: ze hadden alle seitanreepjes heel keurig naar de randparking van hun bord gedirigeerd. 

Sedertdien moet ik geleden hebben aan een zware vorm van selectieve seitan-amnesie: ik was compleet vergeten dat het bestond. 

Tot ik laatst in het boek Veggie burgers, balletjes en broodbeleg van Miki Duerinck en Kristin Leybaert zat te bladeren, en mijn oog plots viel op een recept waar ik tot dusver in een wijde boog omheen had gelezen:

Keftaspiesjes.  

Met seitan en amandelen. 

Toen ik de verrukkelijke spiesjes diezelfde avond nog van ons BBQ-rooster plukte en mijn man en kinderen ervan zag smullen alsof het ribbetjes waren, wist ik dat de genezing compleet was: nooit meer zou ik seitan nog naar de vergeethoek van mijn brein laten verglijden!  

Maakt deze seitanspiesjes al helemaal een zomers BBQ-toppertje: je kan er ineens ook een flinke portie seizoensgroente in kwijt: courgettes! 

Nog meer courgette-oogst weg te werken? Sla dan meteen twee vliegen in een klap! Volgens Miki en Kristin smaken de spiesjes heerlijk in combinatie met Midden-Oosterse dipsausen. En jawel, in het boek Eten uit de Volkstuin, dat al een tijdje mijn kookboekenkast siert, ontdekte ik dat dat je Baba Ganoush, een Libanese dipsaus op basis van aubergines, ook perfect met courgettes kunt klaarmaken!   

Omdat een BBQ-toestel natuurlijk altijd trager in vuur en vlam staat dan verhoopt, zorgde ik ook nog voor een eenvoudig maar overheerlijk ‘no waste’ aperitiefhapje: ovenpistolets met kaas en kruiden.

Recept keftaspiesjes met seitan en amandelen

(uit het boek: Veggie burgers, balletjes en broodbeleg)

Nodig voor 8 spiesjes

Zo maak je het klaar: 

*Omdat ik meteen al mijn seitan wou wegwerken, maakte ik de spiesjes in tweevoud klaar. De  overschot bewaarde ik in de diepvries, en dat werkte gelukkig prima!

Recept Baba Ganoush van courgette

(uit het boek: Eten uit de Volkstuin)

Nodig:

Zo maak je het klaar:

Recept ovenbrood met kaas en kruiden

(uit: No food to waste. Duurzaam en ecologisch zonder moeite)

Nodig: 

Zo maak je het klaar:

Ann Welvaert

Ann Welvaert (De Luie Vegetariër)

Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, schrijft op haar blog over haar vegetarische avonturen. Haar missie is vegetarische gerechten koken die niet alleen haarzelf, maar vooral ook haar vleesverslaafde echtgenoot en kinderen bekoren.

http://deluievegetarier.com

Gelijkaardige blogposts

Waarom De Luie Vegetariër zo vreselijk graag linzen verslindt (en dit boek dus werkelijk fantastisch vindt!)

Blogster Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër experimenteert op regelmatige basis voor Kudzu met recepten uit de veggie-kookboeken uit ons aanbod. Deze keer ging ze aan de slag met linzen en probeerde twee eenvoudige recepten uit.

Meer lezen

One Healthy Family, het kookboek dat jong en oud kwijlend de lente doet in zwijmelen

Over lenterolletjes, giechelend-klapwiekende vlinders en jaloerse kippetjes.
Blogster Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, experimenteert op regelmatige basis voor Kudzu met recepten uit de veggie-kookboeken uit ons aanbod. Deze keer liet ze zich inspireren door One Healthy Family, het boek van Ellen Charlotte Marie.

Meer lezen

Moederdag? Zeg het eens met zoet-hartig stengelgebak!

Blogster Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, experimenteert op regelmatige basis voor Kudzu met recepten uit onze veggie-kookboeken. In dit artikel gaat ze aan het bakken. Smakelijk!

Meer lezen

Recente blogposts

Zero Waste Talk - Deel 5: Afvalvrij zomeren, of: vertrek vandaag nog op plasticdieet.

Zero waste is een levensstijl die minimalisme omarmt. Het gaat om je vuilbak niet langer volstouwen met overbodige verpakkingen, het spaarzaam omgaan met energie en grondstoffen en een zorgzaamheid voor het leefmilieu tot in de diepste hoekjes van je living en leven. Klinkt moeilijk? Is het niet! We nemen je graag mee op de grote, prettige, haalbare en voordelige zero waste trip van weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren, de 5 basisprincipes van afvalvrij leven. Vandaag duiken we voluit de zomer in, voor afvalvrij trippen, picknicken en ijsjes likken. 

Meer lezen

Zero Waste Talk - Deel 4: Afvalvrije lichaamsverzorging, of: wees proper op uw eigen, maar was u met mate.

Zero waste is een levensstijl die minimalisme omarmt. Het gaat om je vuilbak niet langer volstouwen met overbodige verpakkingen, het spaarzaam omgaan met energie en grondstoffen en een zorgzaamheid voor het leefmilieu tot in de diepste hoekjes van je living en leven. Klinkt moeilijk? Is het niet! We nemen je graag mee op de grote, prettige, haalbare en voordelige zero waste trip van weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren, de 5 basisprincipes van afvalvrij leven. Voor deze gelegenheid mesten we de badkamerkasten uit en hervullen we ze - met mate! - met producten die geen gram afval nalaten en die ook nog eens goed zijn voor lijf en leden!

Meer lezen

Kudzu uitgeroepen tot meest milieuvriendelijke webwinkel van België

Op 9 mei 2017 werd tijdens de uitreiking van de prestigieuze BeCommerce Awards de Green & Circular Award uitgereikt aan de meest milieuvriendelijke webwinkel van België. De professionele jury was het meest gecharmeerd door ecologische webwinkel Kudzu.

Meer lezen