Kudzu-test: gNappies, een uitdaging?

23-07-2013

Er werden meteen weddenschappen afgesloten. Dat hou je geen 2 maanden vol. Ik geef hen 3 weken. Ik doe 5euro in de pot, 7 dagen, max, haha! Hilariteit bij de vrienden, toen we tijdens mijn zwangerschap vertelden dat we wasbare luiers zouden gaan gebruiken. Maar ze waren wel geïnteresseerd. Hoe dat dan gaat? Simpel: een leuk kleurrijk overbroekje dat sluit met velcro en dat je gerust een paar keer zonder wassen kan gebruiken. Je klikt er een wasbaar plastiekje in waarin een wasbare doek van bamboe past en voor je eigen gemak kan je er nog een klein doekje overleggen dat met de stoelgang het toilet doorgaat. En een mooie afsluitbare zak met olifantjes houdt de natte en vuile doeken samen met de plastiekjes bij tot ze de was in kunnen. Ah ja. Ze zijn wel mooi, die gNappies. Ja, he. Vind ik ook. 

Ondertussen zijn we 8 maanden verder en ons kleintje draagt al van week 1 gNappies. Ze zit nu aan de tweede maat en het gaat beter en beter. Terwijl we in het begin wat moesten zoeken om de gNappies op de juiste plaats rond de billetjes te trekken en zo lekken te vermijden, hebben we nu nog amper lekken en moet ik de buitenbroekjes minder vaak wassen. Misschien heb ik met mijn 10 overbroekjes wat overdreven - de website stelt 6 tot 8 broekjes voor. Maar ik wilde op safe spelen en niet te vaak staan wassen. En het is ook zo moeilijk kiezen tussen al die leuke kleurtjes!

Een investering

Op het geboortekaartje van ons minimensje stond een wasbareluierrekening. Vriendelijke bijdrages maakten de grote aankoop een beetje lichter.  Want wasbare luiers koop je natuurlijk niet per week, maar ineens allemaal tegelijk, of toch tenminste de kleinste maat. Je hebt broekjes, plastiekjes en inlegdoeken nodig. Het lijkt wel een heel bedrag als je het in een keer neerlegt, maar volgens de kenners zou je op het einde van de rit 500 tot 800 euro uitgespaard hebben. Inclusief waskosten. Want die vraag krijg je wel vaker: er kruipt toch een hoop water in dat wassen, dat is toch ook niet goed voor het milieu? Ja, je moet ze wassen, maar toch zijn ze nog steeds milieuvriendelijker dan wegwerpluiers. Want er kruipt ook een hele hoop water in het produceren van die dingen. En ze maken de afvalberg ook nog eens hoger. Onze aankoop is dus ook een investering in de toekomst van ons kleintje.

De nachten

Toegegeven, de nachten waren een beetje zoeken. Toen ik nog vaak borstvoeding gaf, kreeg ons meisje gewoon een verse doek voor het eten, maar nu ze al eens wat langer slaapt, gaat dat niet meer. We hoorden over andere doekengebruikers die 2 of zelfs 3 doeken op elkaar leggen, maar dat liep toch niet zo goed bij ons. Wat nu gedaan? Wij hebben voor gNappies gekozen omdat ze naast wasbare luiers ook biologisch afbreekbare wegwerpinleggers aanbieden. Dat vonden we een veilige gedachte, want als het toch te veel zou zijn - al dat wassen - dan was onze investering geen weggegooid geld want dan hadden we een planB: wegwerpinleggers in de gNappies. Zo zouden we toch nog steeds minder afval produceren dan wegwerpluiers (want ze zijn beduidend kleiner) én ze breken ook sneller af! En planB komt nu wel 's nachts van pas. Die wegwerpinlegger absorbeert fantastisch, houdt haar de hele nacht droog en gaat 's morgens gewoon in de GFT-bak.

Toekomstdromen

De gNappies groeien gezellig met ons meisje mee. Van pasgeborene tot peuter, tot ze zindelijk is. Als gNappies nu ook nog eens trainingsbroekjes voor de zindelijkheid zou produceren, dan zijn wij helemaal gelukkig! Want wij hebben natuurlijk gewed dat we de hele rit zouden uitzingen. En daarna passen die mooie gNappies weer rond de kleine billetjes van een mogelijke volgende spruit en beginnen we weer helemaal opnieuw! Wedden?

De gNappies vind je hier.


 

Volgens Saar zou de wereld er heel wat mooier kunnen uitzien. Zonder centjes en met minder afval bijvoorbeeld. Ze testte de herbruikbare luiers van gNappies voor ons uit. Zelf heeft ze een leuke recyclage-blog: http://re-saar-cle.blogspot.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques