Duurzaam & prijsbewust terug naar school

19-08-2022 - Kelly Eeckhaut

Schoolboeken, een computer, allerlei nieuwe spullen - bij 1 september hoort een zeker prijskaartje. ‘Gewone’ schoolspullen halen al een zekere hap uit het budget, maar wil je die spullen vervangen door of aanvullen met ecologische spullen, dan kan die hap al snel nog groter worden. Of dat denk je misschien, want ‘groen is duur’, wordt gefluisterd. Wel, dat hoeft niet per se zo te zijn. 

Wat ligt er nog in huis?

Controleer wat nog gebruikt kan worden van vorig schooljaar of van oudere zus of broer, neef of nicht. Door niet te kopen wat je nog in huis hebt, kun je al een aardig duitje besparen.

Geef tweedehands een kans

In Kringwinkels vind je kwalitatieve spullen die al een heel leven geleid hebben. Goed gerief, dus, in principe, want anders zou het op het containerpark beland zijn. En goedkoper dan eerstehands, dat spreekt voor zich. Ga dus eerst even snuisteren in een tweedehandswinkel met zoon of dochter. 

Nieuwe kleding, is dat echt nodig?

Oké, kinderen groeien, dus af en toe dringen nieuwe kleren zich vanzelf op. Maar dat hoeft geen impact te hebben op de zo al hogere kosten aan het begin van een nieuw schooljaar, tenzij je het echt niet kunt uitstellen natuurlijk. Koop je nieuw, kies dan voor duurzame merken. Die zijn tegenwoordig vaak niet eens duurder dan populaire merkkleding - maar wel geproduceerd met respect voor milieu en mensen als je let op de labels. 

Bye, bye, wegwerp!

Vervang je wegwerp door een herbruikbaar alternatief, dan investeer je één keer in een iets duurder artikel - om daarna voor een heel lange tijd geen geld meer te moeten uitgeven aan iets dat toch elke keer opnieuw in de vuilbak belandt. Dat geldt bijvoorbeeld voor een drinkfles i.p.v. plastic flesjes en een brooddoos i.p.v. aluminiumfolie. 

Duurzaam = langere levensduur

De meeste ecologische producten zijn bewust gemaakt om langer mee te gaan - dat maakt immers deel uit van het hele ecologische gedachtegoed. En wat langer meegaat, kost minder als je de hele levenscyclus van het product bekijkt. Dan mag het gewoon vooral niet verloren gaan ;-) 

Heb je trouwens (papieren of elektronische) ecocheques, dan kun je die gebruiken voor de aankoop van duurzame schoolspullen bij Kudzu. Hoef je weer minder van je bankrekening te halen.

Goedkoper naar school

Breng je je kind met de auto naar school? Dan kun je op dat vlak heel wat besparen. Met elke autorit die je vervangt door een fietsrit of wandeling spaar je geld uit. Is die verplaatsing niet doenbaar? Openbaar vervoer en carpoolen kunnen ook een goedkopere én milieuvriendelijkere oplossing zijn.

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques