Duurzaam & prijsbewust terug naar school

28-08-2020 - Kelly Eeckhaut

Schoolboeken, een computer, allerlei nieuwe spullen - bij 1 september hoort een zeker prijskaartje. ‘Gewone’ schoolspullen halen al een zekere hap uit het budget, maar wil je die spullen vervangen door of aanvullen met ecologische spullen, dan kan die hap al snel nog groter worden. Of dat denk je misschien, want ‘groen is duur’, wordt gefluisterd. Wel, dat hoeft niet per se zo te zijn. 

Wat ligt er nog in huis?

Controleer wat nog gebruikt kan worden van vorig schooljaar of van oudere zus of broer, neef of nicht. Door niet te kopen wat je nog in huis hebt, kun je al een aardig duitje besparen.

Geef tweedehands een kans

In Kringwinkels vind je kwalitatieve spullen die al een heel leven geleid hebben. Goed gerief, dus, in principe, want anders zou het op het containerpark beland zijn. En goedkoper dan eerstehands, dat spreekt voor zich. Ga dus eerst even snuisteren in een tweedehandswinkel met zoon of dochter. 

Nieuwe kleding, is dat echt nodig?

Oké, kinderen groeien, dus af en toe dringen nieuwe kleren zich vanzelf op. Maar dat hoeft geen impact te hebben op de zo al hogere kosten aan het begin van een nieuw schooljaar, tenzij je het echt niet kunt uitstellen natuurlijk. Koop je nieuw, kies dan voor duurzame merken. Die zijn tegenwoordig vaak niet eens duurder dan populaire merkkleding - maar wel geproduceerd met respect voor milieu en mensen als je let op de labels. 

Bye, bye, wegwerp!

Vervang je wegwerp door een herbruikbaar alternatief, dan investeer je één keer in een iets duurder artikel - om daarna voor een heel lange tijd geen geld meer te moeten uitgeven aan iets dat toch elke keer opnieuw in de vuilbak belandt. Dat geldt bijvoorbeeld voor een drinkfles i.p.v. plastic flesjes en een brooddoos i.p.v. aluminiumfolie. 

Duurzaam = langere levensduur

De meeste ecologische producten zijn bewust gemaakt om langer mee te gaan - dat maakt immers deel uit van het hele ecologische gedachtegoed. En wat langer meegaat, kost minder als je de hele levenscyclus van het product bekijkt. Dan mag het gewoon vooral niet verloren gaan ;-) 

Heb je trouwens nog (papieren) ecocheques, dan kun je die gebruiken voor de aankoop van duurzame schoolspullen bij Kudzu. Hoef je weer minder van je bankrekening te halen.

Goedkoper naar school

Breng je je kind met de auto naar school? Dan kun je op dat vlak heel wat besparen. Met elke autorit die je vervangt door een fietsrit of wandeling spaar je geld uit. Is die verplaatsing niet doenbaar? Openbaar vervoer en carpoolen kunnen ook een goedkopere én milieuvriendelijkere oplossing zijn.

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzu test: Ecopods Starterskit

Ons testpanel onderwierp de producten van Ecopods aan een uitgebreide test. Lees hier hun bevindingen.

Meer lezen

Kudzu test: Patch pleisters

Ons testpanel onderwierp de pleisters van Patch aan een uitgebreide test. Lees hier hun bevindingen.

Meer lezen

Millie & Valentijn: de bezielers van Kudzu

Hallo! Wij zijn Millie en Valentijn, de bezielers van Kudzu.be

Toen we net gingen samenwonen schudde Al Gores “The Inconvenient Truth” ons wakker en wilden we iets doen. We begonnen stap voor stap onze levensstijl te verduurzamen.
 
Dat begon met ons wasmiddel te vervangen door een ecologisch alternatief en groeide gaandeweg uit tot een zero waste en ecologische levensstijl.
Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques