Ecologisch poetsen: minder microplastics, meer Maistic!

17-01-2021 - Kelly Eeckhaut

Ecologisch poetsen: minder microplastics, meer Maistic! 

Wil je ecologisch poetsen, dan denk je wellicht in de eerste plaats aan ecologische schoonmaakmiddelen. Goed begin, maar wist je dat de standaard sponsjes en doekjes door de microplastics die ze loslaten bijdragen tot de plastic soep? Ehm, what?! Laat het ons even hebben over microplastics, en de alternatieven die Maistic aanbiedt.

Wat zijn microplastics en vanwaar komen ze?

Plastics en microplastics komen rechtstreeks en via de waterzuivering in onze zeeën terecht. Er is enerzijds allerlei plastic afval dat rechtstreeks in het water terechtkomt en er afbreekt tot altijd maar kleinere stukjes, stukjes kleiner dan 5 mm. Zo klein dus, dat ze bijna onzichtbaar zijn. 

En dan wassen we anderzijds ook nog eens synthetische kleding, doen we de afwas met plastic sponsjes die elke keer wel wat microdeeltjes loslaten, slijten onze autobanden, gebruiken we cosmeticaproducten met microparels als exfolianten en ga zo maar voort. Via de waterzuivering, waar regenwater en afvalwater terechtkomen, belanden ook die plastic deeltjes in het water. Die deeltjes zijn immers zo klein dat de zuiveringsinstallaties ze niet eens zien. De geniepige stukjes ontsnappen eraan, en jawel, komen terecht in de oceanen. 

Vissen, schelpdieren en vogels denken dat het voedsel is en krijgen het zo binnen. Iew. Al die microplastics worden dus ongezond voer voor het zeeleven. De impact op lange termijn is nog niet helemaal duidelijk, maar gezond en positief kan het niet bepaald zijn, lijkt mij.

Dé oplossing? 

Het probleem van de microplastics los je niet zomaar even in je eentje op. Je kunt wel je steentje bijdragen. Door het probleem aan de bron aan te pakken: je gebruik van plastic verminderen. In de eerste plaats kun je focussen op minder plastic voor eenmalig gebruik (rietjes, zakjes, flesjes etc.). In een volgende stap kun je allerlei producten voor dagelijks gebruik waar standaard plastic aan te pas komt inperken. Zoals: sponzen en schoonmaakdoekjes!

Well hello there, Maistic!

Maistic is een Deens familiebedrijf dat sinds 2015 milieuvriendelijke producten produceert. Hun baseline, “for less plastic in this world”, maakt hun missie direct duidelijk. Met Maistic willen ze alternatieven aanbieden voor alledaagse gebruiksobjecten die doorgaans uit plastic bestaan: zakjes voor allerlei doeleinden, rietjes (van bamboe of van strohalmen) en dus ook sponzen en schoonmaakdoekjes. 

Plasticvrije producten van Maistic bij Kudzu

In de webshop van Kudzu vind je:

  • een multifunctionele, composteerbare spons gemaakt van cellulose (= hout): voor de ramen, voor in de keuken, voor het lichaam, als make-upsponsje ... Standaard is ze 11 op 16 cm groot, maar je kunt ze ook eenvoudig knippen in kleinere sponsjes.

  • een composteerbare schuurspons van loofah en cellulose: aan de ene kant zachte cellulose, aan de andere kant iets stroevere loofah, een soort gedroogde komkommer die wat schurend werkt - perfect voor de iets vuilere vaat. 

  • een composteerbare schrobspons van hennep en cellulose: dit sponsje bestaat uit een absorberende kern van cellulose, gewikkeld in een jasje van hennep die geweven is en daardoor licht schurend werkt. Het is eerder een zacht sponsje dat je kunt gebruiken voor de niet al te vuile vaat, of om je lichaam te scrubben.

  • een set van 5 of 8 bio-afbreekbare vaatdoeken van cellulose: de doekjes zijn 32x38 cm groot, zacht, niet-schurend en je kunt ze gebruiken voor alledaagse reiniging van allerlei oppervlakken in het hele huis. Je kunt ze wassen tot 60° en drogen aan het droogrek. Te groot? Dan kun je ze knippen in kleinere doekjes. 

  • een set van 2 bio-afbreekbare dweilen: deze doeken hebben dezelfde grootte als de vaatdoeken maar zijn dikker - wat ze de ideale dweildoeken maakt voor wie op zoek is naar plasticvrije, composteerbare dweildoeken. Dweil je liever met een grotere doek, dan kies je beter een andere doek. Ook deze was je op 60% en droog je aan de lucht voor een langer leven.

Enneuh, hoe zijn die dingen in gebruik?

Wel, die sponsjes liggen natuurlijk wel iets anders in de hand. Misschien moet je er even aan wennen, misschien zul je je afvragen waarom je niet eerder was overgeschakeld. Hoe dan ook: goed gerief, als je ‘t mij vraagt! 

De sponzen zijn trouwens in droge vorm hard. Vooraleer je ermee aan het werk gaat, maak je ze best goed nat. Laat ze na gebruik rechtopstaand drogen en ze zijn klaar voor een volgend gebruik. Vuile sponzen kun je gewoon even mee laten draaien in de vaatwasser. Zodra versleten, gooi je je spons gewoon op de composthoop. Handig, dat ook nog, ja. 

Alle producten bevatten dus 0% plastic en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Opgeruimd staat dus écht netjes met Maistic! ;-)

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques