Kickstart de schooldag: 5 gezonde ontbijtrecepten

26-08-2020 - Kelly Eeckhaut

Opgeladen en vol energie aan de schoolbanken? Liefst wel, ja! Met een gezond ontbijt start de dag direct goed. Misschien ontbijt je zelf vaak niet, of misschien ontbijten jullie wel allemaal, maar staat er vaak hetzelfde op het menu? Gevarieerd en evenwichtig is nochtans de gouden combinatie. Tijd voor wat inspiratie!

Overnight oats

Ken je de koude versie van havermoutpap al? Overnight oats bereid je de avond voordien voor door de ingrediënten gewoon even bij elkaar te mengen in een afsluitbare bokaal (handig voor meerdere porties, de basis is gemakkelijk enkele dagen houdbaar) of een kommetje met deksel. De ochtend zelf voeg je gauw nog wat vers fruit en eventueel wat noten, pitten en/of zaden toe. Je kunt zo basic of uitgebreid gaan als je wil, maar in principe zijn havervlokken, (plantaardige) melk en een banaan al voldoende voor een goeie portie overnight oats. Online vind je honderden recepten!

Geroosterd brood met dips

Rooster wat brood, snij het in reepjes en serveer ze samen met zoete of hartige (suikervrije) ‘dips’ in kleine potjes: appelmoes, hummus, paprikaspread, confituur … Gelijk wat je zelf kunt maken of in de (bio)winkel vindt en dat enigszins smeerbaar is. Het is eens iets anders dan een gewone boterham, maar snel klaar (als je een broodrooster hebt) en zo gezond als de dips die je voorschotelt. Kan natuurlijk ook met ‘gewoon’ brood, maar toast smaakt vaak toch net iets lekkerder, nietwaar? 

Fruitspiesjes

Wie zei dat fruitspiesjes enkel als dessert op zomerse avonden kunnen? Oké, je kunt ook gewoon een rijke fruitsla maken, maar in de vorm van spiesjes oogt het toch net iets leuker. Maak ze eventueel de avond voordien en bewaar ze in een grote goed afsluitbare doos.

Smoothies à volonté

Op zoek naar een snelle, gemakkelijke én smakelijke manier om meer fruit en/of groenten in het ontbijt op te nemen? Maak af en toe eens een smoothie. Je kunt je kinderen mee laten kiezen wat er allemaal in komt te zitten. Recepten genoeg op het internet als je niet goed weet welke combinaties nu juist lekker zijn - of je gaat zelf aan het experimenteren natuurlijk! Je kunt ze thuis serveren in een beker met herbruikbaar rietje, of je geeft een smoothie mee als tussendoortje in een drinkfles (best met bredere opening om het afwassen te vergemakkelijken).

Muesli bowl met yoghurt

Je kunt havervlokken of andere vlokken, noten, zaden, pitten, gedroogd fruit zelf op voorhand mengelen … of je laat je kinderen zelf hun muesli samenstellen ‘on the spot’. Dus: alle ingrediënten elk in hun eigen potje of bokaal, allemaal op tafel, in een kommetje wat yoghurt schenken en dan mogen ze zelf hun favoriete extraatjes gaan toevoegen. Snij er een stuk fruit bij of voeg - nog gemakkelijker want geen snijwerk - wat rode vruchten toe en je hebt een snel gezond ontbijt voor kinderen (en jezelf!).

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques