Minder spullen, minder afval: hoe begin je er aan?

03-04-2019 - Veerle Colle

Weg met prikkels

Wist je dat veel spullen je stiekem afleiden? De ene persoon is hier al gevoeliger voor dan de ander. Opruimgoeroe Marie-Kondo helpt je via haar Netflix-serie de rust in je huis terug te vinden. In Vlaanderen schreef Nele Colle het boek “JOMO”, om mensen opnieuw ruimte te laten vinden in hun leven met minder spullen! Steeds meer mensen roepen hulp in van een opruimcoach omdat ze door de bomen of al die spullen het bos niet meer zien.

Nele Colle ziet dit als een maatschappelijk gevolg van onze samenleving: “Wij hebben nog nooit zoveel spullen gehad, vroeger kostte alles meer en gingen spullen lang mee. Nu worden we overspoeld door “brol”. We raken verzadigd van spullen die we niet nodig hebben, of waarvan we zelf niet weten dat we ze hebben!” , laat ze weten in een aflevering van mijn Zero Waste Podcast.

Foto rommellade © Nele Colle© Nele Colle

De link tussen opruimen en afval minderen

Wie regelmatig door zijn spullen gaat zal bewuster worden van zijn aankopen. Door op te ruimen weet je steeds beter welke spullen je wel of niet gelukkig maken. Je krijgt een overzicht van wat je in huis hebt. In de winkel zal je veel bewuster nadenken. Je hebt net heel wat prullaria opgeruimd. Waarom zou je opnieuw in dezelfde val trappen?

Zo komen we bij afval minderen. Het is belangrijk om, als je afvalarm wil leven, even goed door je spullen te gaan. Je zal misschien een grote vuilnisbak buiten zetten. Die zure appel is toch nodig. Het helpt je nadien minder spullen te kopen en hierdoor minder zichtbaar, maar ook onzichtbaar (C02) afval te maken!

Wees het afval voor

 • PRULLEN ZIJN SOMS AL AFVAL IN DE WINKEL
  Sales bij de kassa, prullaria uit geschenkenwinkels: Het is rommel die vaak na een poosje stuk gaat en in de vuilbak terecht komt. Als het de eerste week overleeft en de fun voorbij is, verzamelen veel mensen die prullen in een lade. Deze raakt voller en voller. Je kent het wel: Een stukje van een voorwerp dat je ooit gaat lijmen, een haarspeld, een grappige bril,... probeer de rommel voor te zijn. Haal die dingen niet in huis en koop ze ook niet voor een ander!

 • WEIGER GOODIEBAGS!
  Een gratis tasje met verschillende artikelen op een evenement? Helaas, een goodiebag zit vol reclame en de staaltjes of andere spullen stonden niet op jouw verlanglijstje. Probeer dit te weigeren of vraag wat er in zit en haal eruit wat je wél kan gebruiken. Het zakje zelf? Als het van plastic is wil je het al helemaal niet. Is het van katoen, denk dan na hoeveel van die gelijkaardige zakjes je nog liggen hebt thuis...

 • KIES VOOR TWEEDEHANDS
  Toch een onnozel prulletje nodig? Een bloempotje? Bestek? Een gekke bril? Die spullen hoeven écht niet nieuw te zijn. Ga langs bij een tweedehandswinkel. Je bespaart niet alleen afval op de productie en de verpakking. Ook financieel is dit voordelig! Wanneer je het niet meer nodig hebt, kan je het gewoon terug brengen. Draag er dan wel zorg voor.

 • KOOP IETS, DOE IETS WEG
  Dit is een regel die ik voornamelijk toe pas in mijn kleerkast. Besluit om elke keer als je iets nieuws koopt, ook iets weg te doen. Wanneer je in de winkel voor een leuke trui staat, maar niet weet welke andere trui je er voor zou willen weg doen? Dan ben je al gelukkig met wat je hebt. Laat die nieuwe trui maar liggen.

 • LEEN EN DEEL
  Wat je leent of deelt staat niet meer in de weg wanneer je het niet gebruikt en je bespaart er geld mee uit! Neem voor een overzicht een kijkje op de site van Netwerk Bewust Verbruiken!  Er zijn ook plaatsen waar je spullen kan lenen. Een winkel zoals BRICO heeft ook een uitleendienst! Bovendien gaat het delen van spullen steeds verder. Wat dacht je ervan om een auto of een fiets te delen?

 • KOESTER WAT JE AL HEBT
  Stylo’s, zakjes, wenskaartjes,...veel van die spullen komen vaak gratis op je af. Probeer ook deze spullen als iets waardevol te zien en draag er zorg voor. Zo kan je nieuwe aankopen vermijden door wat je krijgt of kan vinden op de baan te koesteren. Ik maakte een lijstje met 10 spullen die je eigenlijk al hebt en nooit moet kopen !

Bronnen:

 

Veerle Colle

Veerle Colle

Illustrator sinds geboorte, Zero Waste Wannabe sinds 2014... met sinds kort een Zero Waste Podcast er bij! Bij Colle blijf je plakken.

https://www.veerlecolle.be

Recente blogposts

Hoe ecologisch je tanden poetsen? Enkele opties

Zet je de stap om groener te leven, dan ga je vanaf een bepaald moment automatisch stilstaan bij de dingen die je elke dag doet. Zoals tandenpoetsen. Gelukkig kan ook dat ecologischer én gezonder dan met de standaard plastic tandenborstel en conventionele tandpasta.

Meer lezen

Bijenwasdoek: hét alternatief voor plastic folie, en hoe je het zelf maakt

100% natuurlijk en plasticvrij, herbruikbaar én voedselveilig - jup, doekjes met een laagje bijenwas zijn een mooi alternatief als je plastic voor eenmalig gebruik uit je keuken / leven wil bannen. Met bijenwasdoek kan je voedsel langer bewaren en verminder je dus voedselverspilling. Like a pro! En vooral: zonder gebruik van plastic folie. En zelf bijenwasdoek maken? Dat doe je in een handomdraai of twee-drie.

Meer lezen

Pachamamaï: vegan & zero waste cosmetica

Plastic is niet zo fantastic, dat weten we intussen allemaal goed genoeg. Wil je minder plastic afval in dat vuilnisbakje in je badkamer gooien? Werp een oogje op het gamma van Pachamamaï en je werpt binnenkort weer wat minder plastic weg.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques