One Healthy Family, het kookboek dat jong en oud kwijlend de lente doet in zwijmelen

22-03-2017 - Ann Welvaert

Over lenterolletjes, giechelend-klapwiekende vlinders en jaloerse kippetjes

Toen ik in de Kudzu-bibliotheek op het boek ‘One Healthy Family’ van foodblogster Ellen Charlotte Marie botste, gebeurde er iets heel merkwaardigs. Mijn ogen groeiden in hun kassen, mijn handen werden klam van gelukzalige opwinding en in mijn buik steeg plots een lieftallig draaikolkje op, alsof een zwerm pril ontpopte vlinders er giechelend-klapwiekend hun eerste start-to-fly sessies had ingezet. 

U raadt het al. 

Ik was tot over mijn oren verliefd.  

Halsoverkop. En begerig hongerig. 

Want ondanks al dat nerveuze gefladder in mijn onderbuik kwam deze coup de foudre niet met keelsnoerende noch maagwurgende symptomen. 

Integendeel.

Dit boek, overvloedig gevuld met kleurrijke lekkernijen die toevallig ook nog eens gezond, makkelijk én vegetarisch zijn, dreef me gek van gulzigheid. 

En dat mag u vrij letterlijk nemen. Had ik de hete adem van Kudzu-patrouille Millie en Valentijn niet in mijn rug gevoeld, ik had alle 170 waanzinnig appetijtelijke receptenpagina’s onmiddellijk, met kaft en al, opgeslokt.

Terug thuis aan mijn keukentafel, kwijlend zwijmelend boven mijn veel te verrukkelijke aanwinst,  besloot ik wijselijk om de kwestie met een koel hoofd te benaderen. Ik schonk mezelf sussend een sissend kopje thee in, legde een stapel post-its klaar en wachtte ongeduldig de thuiskomst van mijn kroost af.

Tja. Had ik nu werkelijk gedacht dat mijn lieve duo een boek bezaaid met mierzoete katerntitels zoals ‘Kleine snoepers’, ‘Zoete snacks’ en ‘Heerlijke desserts’ spaarzaam met post-its bekleden zou? 

Om de keuzestress in te dijken, zou ik precies toch slimmer uit de hoek moeten komen, gromde ik. En ik beroofde alle dessertpagina’s een tikje hardhandig weer van hun post-it.

En toen kwam dochterlief plots met een stel wapperende narcissen naar binnen gestoven, parfumeerde ze de ganse keuken met ‘lente’ en ontwaakten ook mijn hersenen eindelijk uit die langgerekte winterslaap: als ik nu eens gewoon aan Ellen Charlotte Marie zou vragen naar haar favoriete lenterecept?

Lang liet Ellen Charlotte Marie me niet op mijn honger zitten. De volgende ochtend al plukte ik haar enthousiaste antwoord uit mijn mailbox: “Mijn absolute favoriet zijn spring rolls met pindadip. Eens je een beetje overweg kan met een rijstvel, is het zo gemakkelijk om snel iets kleurrijks, lekker en gezond op tafel te toveren.”

En zo geschiedde het dus dat een eenvoudig lenteboeketje dit gezin tevreden aan het lenterollen bracht. 

De enigen die er meteen als de kippen bij waren om een totaalverbod op de lenterol af te dwingen, waren Pip en Filette. 

Niet zozeer omdat er zelfs geen half rolletje voor hen overbleef, maar vooral omdat ze heel goed weten dat die dingen snoeiharde concurrentie voor hen betekenen: net zoals aan kippen kun je in zo’n rijstvelletje heel makkelijk zowat elk etensrestje kwijt!  

Recept (voor 4 personen)

Even heb ik overwogen om het oorspronkelijke recept een ‘lokale’ make-over te geven, maar ik kon niet zo meteen een volwaardig inheems alternatief voor avocado en zoete mango bedenken.  Gelukkig maar, want het is net de combinatie van knapperige rauwkost met romige avocado en sappige zoete mango die deze lenterolletjes zo bijzonder spannend en kindvriendelijk maakt.  

Nodig voor de rolletjes: 

 • 8 rijstvellen  
 • handvol sla 
 • wortelen, geraspt 
 • rode biet, geraspt (ik verving dit door extra geraspte worteltjes, aangezien mijn kroost niet zo’n fan is van rauwe bietjes)
 • mango, in reepjes 
 • ½ rijpe avocado, in blokjes 
 • handvol koriander, gehakt

Nodig voor de pindadip: 

 • 4 el sojasaus 
 • 1 tl rode currypasta 
 • 1/2 kl verse gember, geraspt 
 • 1 à 2 el natuurlijke pindakaas 
 • 1 el agavesiroop 
 • 1 blik kokosroom 
 • 1 el  eetlepel zwart sesamzaad 
 • 1 el  rode peper, fijngehakt

Zo maak je het klaar:

Week een rijstvel kort in warm water, tot het zacht wordt. Leg het voorzichtig op een schone, natte keukenhanddoek. Leg wat sla op het rijstvel. Hou daarbij de zijkanten vrij. Leg voorzichtig de andere ingrediënten op de sla. Rol het vel eenmaal over, vouw vervolgens de zijkanten naar binnen en rol dan het rijstvel verder op.  Doe hetzelfde met de rest van de rijstvelletjes.   

Verwarm alle ingrediënten voor de dip (uitgezonderd de sesamzaadjes en de rode peper) in een klein pannetje op een laag vuur, tot je een gladde saus hebt. Proef, kruid desgewenst bij en voeg de rode peper en sesamzaadjes toe. 

Snijd de lenterolletjes doormidden en serveer ze met de pindadip.

O ja, mocht je jouw groenteoverschotjes liever in een warm maal verwerken, dan kan ik je ook de vegetarische groentecurry met dragon uit One Healthy Family van harte aanbevelen. Omdat ik deze kindvriendelijke curry intussen ook al meermaals aan familie en vrienden voorschotelde, durf ik me zelfs aan volgende krasse veralgemening wagen: zelfs vurige vleesfanaten laten zo’n kopje dampende dragoncurry niet graag aan zich voorbijgaan.

En ja, natuurlijk zetten we intussen ook al onze tanden in de dessertsectie van dit verrukkelijke kookboek. Manlief fabriceerde laatst samen met de kindjes een vloot ‘raw donut cookies’, die in eerste instantie op kleverig kliederwerkjes leken, maar na een kortverblijf in de koelkast plots merkwaardig stevig en vol van smaak bleken! 

Ann Welvaert

Ann Welvaert (De Luie Vegetariër)

Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, schrijft op haar blog over haar vegetarische avonturen. Haar missie is vegetarische gerechten koken die niet alleen haarzelf, maar vooral ook haar vleesverslaafde echtgenoot en kinderen bekoren.

http://deluievegetarier.com

Recente blogposts

Kleimasker zelf maken

Een kleimasker zelf maken doe je in minder dan vijf minuten. Maar je geniet er wel nog dagen van! Kies de beste natuurlijke ingrediënten en verwen jezelf. 

Meer lezen

Je toilet schoonmaken: azijn, natriumbicarbonaat en af en toe een toiletbommetje

Wil je je toilet schoonmaken op een milieuvriendelijke manier? Doe het met azijn en natriumbicarbonaat en af en toe een … toiletbommetje!

Meer lezen

Zero Waste Talk - Deel 6: Zero waste terug naar school, of: niet voetballen met de boekentas.

Zero waste is een levensstijl die minimalisme omarmt. Het gaat om je vuilbak niet langer volstouwen met overbodige verpakkingen, het spaarzaam omgaan met energie en grondstoffen en een zorgzaamheid voor het leefmilieu tot in de diepste hoekjes van je living en leven. Klinkt moeilijk? Is het niet! We nemen je graag mee op de grote, prettige, haalbare en voordelige zero waste trip van weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren, de 5 basisprincipes van afvalvrij leven. Vandaag... maken we de boekentassen klaar. En dat voor een schooljaar lang, zonder afval! Que? Si!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques