Zero Waste Talk - Deel 5: Afvalvrij zomeren, of: vertrek vandaag nog op plasticdieet.

20-07-2017 - Helga Geudens

De zomermaanden, waarin verrassingen, ongeplandheden en spontaniteiten hoogtij vieren, is misschien wel de uitdagendste periode van het jaar om zero waste door het leven te gaan. Maar met enige voorzienigheid op onvoorzienigheden - je weet: een goede voorbereiding is het halve werk - dol je zo zero waste de zomer door. En aangezien dit al deel 5 is in de zero waste reeks, veronderstellen we ook dat het groen achter de oren inmiddels al naar het hart is verkast. 

Kom, laten we gaan picknicken! Een picknick is dé gelegenheid om budgetvriendelijk lekker te eten en bij te kletsen met vrienden terwijl de kinderen vrije uitloop krijgen, om dichtbij (en midden in) de natuur te zijn, om te ontsnappen aan de regels van het huis als de vloer vegen na het eten. Bovendien: zero waste picknicken is makkie en funny, het is enkel een kwestie van een picknickzak te prepareren die je op elk moment over de schouder kan gooien. 

Wat stop je in de picknicktas? Check this! Een lijstje met zero waste picknickstuff (per persoon), zo gemakkelijk maken we het!

Dient zich een à la minute partijtje picknicken aan, dan is het enkel nog een kwestie van de drinkfles, thermosbeker, lunchzakjes en bewaarpotjes te vullen met lekkers en even à la minute gewoon op pad te gaan. 

Ook voor andere buitenhuis activiteiten als een barbecue, festival, fietstocht of een wandeling kan je een zakje samenstellen, met een herbruikbare drinkfles, een spork, een herbruikbaar rietje, een katoenen servet en een herbruikbare boodschappentas als de flip & tumble voor ongeplande boodschappen of het verzamelen van souvenirs als takjes, bloempjes, stenen en wat anders allemaal in (kinder)broekzakken (en vervolgens in de wasmachine) neigt samen te troepen. 

Zomer, dat is ook zowat hetzelfde als ijsjes eten, natuurlijk. Hou je een luilekkerdag op eigen erf, vergrijp je dan niet aan kant-en-klaar ijs, wegens niet conform met het plasticdieet noch menig ander dieet. In het zero waste tijdperk worden ijsjes enkel zelf gebrouwen. Een ijsmachine heb je er niet voor nodig. Wel herbruikbare ijsjesvormen, zoals de ronduit geinige fish pops. En de ijsjes? Die zijn lekkerder, gezonder, gevarieerder én er belandt geen gram plastic in je vuilbak. Freestylen maar! 

Nog even iets over het plasticdieet. In Nederland is juli uitgeroepen tot de maand van het Plasticdieet, geïnspireerd door het internationale Plastic Free July. Kudzu gaat natuurlijk graag voor the full monty - zero waste het jaar rond - maar rondsurfen op de website van het Plasticdieet en Plastic Free July is best inspirerend en motiverend. Doen!

Ook zero waste reizen en kamperen is absoluut haalbaar. Sowieso doet kamperen je prettig proeven van het leven met minder. Het stript je dagen van modern comfort en brengt je tot een basis, die in een rugzak past. Vergeet vooral dit niet:

En wist je dat... je ook kan composteren onderweg? Nee, je compostvat hoeft niet mee. Eierschalen, schillen van fruit en groenten kan je onderweg gewoon ingraven in een putje of sleuf van ca 30 cm diep, dat je daarna wel opnieuw weer met aarde bedekt. En yupla, daarmee is de lokale bodem ook weer verreikt. 

Nog 1 tip, voor lange zomeravonden met eventueel navenante tête-à-têtes: investeer ook  in een stel kokoskaarsen. Je hebt meteen een - zero waste! - gespreksonderwerp! ;-)

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

6 tips voor 6 december, of een groots Sintfeest met kleine voetafdruk

Hij komt. Dat lijkt vast te staan. Je hoort het aan de manier waarop deze zin de komende weken veelvuldig zal worden uitgesproken en zelfs gezongen. Dat zie je aan de grote letters waarmee de zin in menig winkel wordt geblokletterd: HIJ KOMT! En iedereen weet over wie het gaat. De Sint, natuurlijk.

Meer lezen

Kleimasker zelf maken

Een kleimasker zelf maken doe je in minder dan vijf minuten. Maar je geniet er wel nog dagen van! Kies de beste natuurlijke ingrediënten en verwen jezelf. 

Meer lezen

Je toilet schoonmaken: azijn, natriumbicarbonaat en af en toe een toiletbommetje

Wil je je toilet schoonmaken op een milieuvriendelijke manier? Doe het met azijn en natriumbicarbonaat en af en toe een … toiletbommetje!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques