7 tips om veilig naar school te fietsen of wandelen

27-08-2020 - Kelly Eeckhaut

Te voet of met de fiets naar school: als je deze blog leest, ben je wellicht al voldoende overtuigd van het waarom achter zo’n beslissing. Het zijn - logischerwijze - de milieuvriendelijkste manieren om woon-schoolverkeer af te leggen. Weten we allemaal. En het is ook nog eens gezonder: het lichaam houdt van beweging én fietsen of wandelen is een goeie start van de dag, ook voor het hoofd, hoe oud je ook bent. Maar de veiligheid. Nu ja, de onveiligheid. Dat gevoel overheerst bij veel ouders, en begrijpelijk ook wel. Wil je toch echt wel de overschakeling maken van auto naar fiets, al was het maar voor een dag per week? Dan zijn deze tips voor jou.

Oh ja, een veilige schoolomgeving is de verantwoordelijkheid van zowat iedereen. Er zijn nog wel dingen die je kunt doen om structureel een verschil te helpen maken, maar we focussen nu even op de aspecten waarop je zelf als ouder voldoende vat hebt.

  1. Verzeker je ervan dat je kind de verkeersregels kent en goed kan fietsen: trek er regelmatig samen op uit en hou het gedrag en de reacties van je kind goed in de gaten. Kan je kind veilig oversteken? Stopt het waar nodig? Kan het in groep rijden? Fietsvaardigheid is de eerste prioriteit.

  2. Stel duidelijke regels op en herhaal ze voldoende - zonder paniek te creëren. Spreek ook af dat je kind niet eet, belt of gamet tijdens de wandeling of fietsrit naar of van school om afleidingen zo veel mogelijk uit te schakelen. 

  3. Stippel de route zorgvuldig uit. Kies de veiligste boven de kortste. De kans bestaat dat dat ook nog eens de mooiste is, ook al is dat natuurlijk totaal secundair.

  4. Fiets of wandel het woon-schooltraject verschillende keren samen. Bijvoorbeeld op zondag om de weg te leren kennen, maar ook tijdens de spits om de eventuele drukte of gevaarlijkere punten samen te trotseren.

  5. Koop een fietshelm en reflecterende kleding, zeker voor de fietsers.

  6. Controleer regelmatig (samen met je kind) remmen, bel en fietslichten. Plan ook op regelmatige tijdstippen een degelijk fietsonderhoud in - met ecologische onderhoudsmiddelen voor je fiets uiteraard ;-)

  7. Is je kind nog te jong (onder de 12 jaar) om alleen het verkeer te trotseren? Geef het goede voorbeeld en fiets mee!

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques