Groene voornemens die de moeite waard zijn om te maken (en vol te houden)

22-01-2019 - Kelly Eeckhaut

Intussen is het jaar alweer goed gestart. Heb je de tijd genomen om even terug te blikken op vorig jaar, en bij de goede voornemens die je toen gemaakt had? Misschien wel, of misschien doe je helemaal niet aan goede voornemens. Hoe dan ook: ik vind dat het ALTIJD een goed moment is om groene voornemens te maken. Welke koe wil jij dit jaar eens bij de horens vatten?

Ik wil minder plastic (voor eenmalig gebruik)

Ben je het ook zo beu dat je restafvalzak zo snel vol zit? Snap ik volledig. Overstappen naar minder plastic afval doe je niet in 1, 2, 3. Begin met te bekijken waar dat plastic afval precies vandaan komt en ga geleidelijk op zoek naar alternatieven. De gemakkelijkste eerste stap: steek je handtas vol herbruikbare zakjes, zodat je nooit nog een plastic zakje nodig hebt voor losse groenten en fruit, de pistolets van de bakker of je boodschappen in de supermarkt (of bij de boer om de hoek).

Ik wil meer vegetarisch / plantaardig eten

Dit is misschien wel een van de meest gemaakte groene voornemens. Iedereen weet intussen eigenlijk al dat minder vlees beter is voor het milieu. Komt het er maar niet van om toch wat vaker vegetarisch of zelfs volledig plantaardig te eten? Schaf om te beginnen een of meerdere vegetarische kookboeken aan. Plan daarna om bijvoorbeeld minstens één keer per week een recept uit zo’n boek uit te proberen. En wie weet kan dat ene dagje per week misschien na verloop van tijd twee, drie of vier dagen per week worden.

Ik wil meer fietsen

Haaaa, het is zo leuk om woon-werkverkeer met de fiets af te leggen! Als het mogelijk is, natuurlijk. Je bespaart er heel wat autokilometers mee, dus goed voor het milieu is het sowieso. Ook je benen zullen je dankbaar zijn. Wat zeg ik? Je hele lijf zal je dankbaar zijn. Is de afstand te groot voor elke dag? Probeer eens een dag per week - da’s al een heel verschil!

Ik wil vaker gezond lunchen

Je eigen lunch meenemen naar het werk, het is zoiets dat wel durft weg te vallen in de hectiek van alledag. Ben je de voorverpakte salades of de maaltijden van de bedrijfskantine beu en wil je het wat duurzamer aanpakken? Bedenk je dan eerst eens waarom je niet altijd je lunch bij hebt. Ligt het aan tijdsgebrek? Te weinig planning? Geen inspiratie? Zodra je de oorzaak hebt blootgelegd, kan je ze aanpakken. Oh ja, neem je lunch dan natuurlijk mee op een groene manier.

Nog meer inspiratie voor groene voornemens

  • Begin je eigen huishoudproducten en/of verzorgingsproducten te maken. Elke maand een nieuw experimentje?
  • Ga je elk jaar op (verre) vliegreis? Boek dit jaar eens een vakantie dichter bij huis en ontdek een nieuwe plek in Europa. Ik durf te wedden dat je nog versteld kan staan van de schoonheid die je hier (ook) kan vinden. 
  • Wil je ontspullen? Minder volle kasten? Minder kleren die je toch nooit draagt? Geef een tweede leven aan alles wat je niet gebruikt of je niet (een beetje) blij maakt. Ideetje: speel de minsgame en ontdek wat je wint als je ballast verliest.
  • Ook genoeg van fast fashion? Maak van 2019 het jaar waarin je je kleerkast vergroent. Doe een heus ‘no buy year’ of stop gewoon met fast fashion te kopen en kies voor fair, tweedehands of biologisch als je iets nieuws nodig hebt. En plan intussen om die stapel te repareren kleding naar het naaiatelier te brengen - of zelf te herstellen.
  • Vergeet je huis zelf niet: kan je bepaalde aspecten nog verduurzamen? Denk maar aan groene energie, zonnepanelen, extra isolatie, minder kamers verwarmen of de verwarming lager zetten, grote energieslurpers vervangen (of wegdoen en niet vervangen) … 
  • Enkel voor de dames! Jup, 2019 is het goeie moment om eindelijk over te stappen op een menstruatiecup of wasbaar maandverband. Je overweegt het nu al zo lang - doe het nu maar gewoon!

Wat je je ook voorneemt, kleine stapjes zijn oké. Meer nog: ze vergroten je kans op slagen met die groene voornemens. Als je bijvoorbeeld plasticvrij(er) wil gaan, kan je je doel opsplitsen: in januari koop of maak je herbruikbare boodschappentasjes, in februari pak je het afval uit de keuken aan, in maart neem je het plastic in de badkamer onder de loep, in april focus je op weer iets anders en zo voort.

Welke groene voornemens maak jij om je leven dit jaar net iets duurzamer te maken?

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques