Zero Waste Talk - Deel 1: Afvalvrij winkelen, of: weg met de wegwerptas!

18-02-2017 - Helga Geudens

Zero waste is een levensstijl die minimalisme omarmt. Het gaat om je vuilbak niet langer volstouwen met overbodige verpakkingen, het spaarzaam omgaan met energie en grondstoffen en een zorgzaamheid voor het leefmilieu tot in de diepste hoekjes van je living en leven. Klinkt moeilijk? Is het niet! We nemen je graag mee op de grote, prettige, haalbare en voordelige zero waste trip van weigeren, verminderen, hergebruiken, recyclen en composteren, de 5 basisprincipes van afvalvrij leven.

We trappen af met afvalvrij winkelen. En we geven meteen dé truc prijs: de herbruikbare tas. Want daarmee begint elke afvalvrije winkelbeurt. Of nee, eigenlijk start die met organisatie en voorbedachtzaamheid, of het voorbereiden van zelfs het meest ongeplande winkelbezoek. Want daar ligt het toch maar accepteren van die ene plastic tas het meest op de loer. Maar zelfs die ene gaan we nu voorgoed verbannen (peiler 1: weigeren!). Door eenvoudigweg altijd (maar dan ook àltijd) een flexibel setje herbruikbare tassen op zak te hebben. Je vindt ze bij Kudzu in verschillende materialen, formaten en kleuren, het is een kwestie van een aardig setje afgestemd op jouw boodschappen uit te kiezen en het in je handtas, rugzak, fietstas te stoppen of enig ander recipiënt dat je altijd met je meedraagt. Je jaszak of je sokken zijn zelfs ook een optie, want herbruikbare tasjes hebben de bijzonder aangename eigenschap om uiterst lichtgewicht te zijn en weinig plaats in te nemen. 

Nu, hoe stel je zo’n basisset samen? Even rondsnuisteren op deze pagina maakt je al heel wat wijzer. Mik je het liefst op biokatoen, dan zijn de groente-, fruit- en broodzakken van Re-Sack helemaal je ding. Hou je meer van kleur, dan kan je voor Again and a-gain (heb je ‘m?) gaan. Als startende zero waster is een pakket met verschillende maten best handig. Ben je een “gevorderde” of ken je je koopgedrag vanbinnen en vanbuiten, dan kan je op jouw maat de juiste formaten uitkiezen. Denk ruim en creatief, want de zakjes kunnen allerhande doelen dienen, tot ver buiten de grenzen van het winkelen, maar wel binnen de context van het afvalvrij leven. Gebruik ze ook als bewaarzakjes voor je groenten in de koelkast, was er je lingerie in, verzamel er op reis je vuile was in, berg er speelgoed in op, zwier je sla erin droog, je kan het niet gek en praktisch genoeg bedenken. Is je tasje vuil? Wassen en hergebruiken maar! 

Stap 2 is de aanschaf van een herbruikbare tas waarmee je je boodschappen afvalvrij en elegant (ja, ook dat mag meespelen) naar huis kan brengen. Onze tips? Deze! Onze eigen favoriet? De Flip & Tumble, die zich in welgeteld 8 seconden (aan u om het record te breken) laat oprollen tot een balletje zo groot als een kiwi, met het gewicht van 5 walnoten terwijl je er 11 kg in kan laden. Groenten, fruit, kleding, brood, boeken,... laden maar! Met de tassen van Ecozz kan je zelfs tot 20 kg torsen. 

En dan begint de fun: werkelijk afvalvrij boodschappen doen! Wees creatief, experimenteer en verbaas de winkelier en andere winkelklanten met het gamma herbruikbare tasjes dat je opdiept. Gebruik de broodzak ook eens voor pasta of noten in bulk, kijk goed om je heen in de winkel en bedenk wat je allemaal verpakkingsvrij kan transporteren. Voor vloeibare producten als olie of zeep of voor producten als rijst of couscous heb je een goed afsluitbaar recipiënt nodig, zoals een bokaal of een ander goed afsluitbaar en herbruikbaar opbergdoosje. En ja, verpakkingsvrij winkelen is natuurlijk zoveel makkelijker in een verpakkingsarme winkel, zoals Ohne in Gent, Robuust in Antwerpen en Content in Leuven. En ook verschillende bioshops en lokale winkels bieden alsmaar meer in bulk aan. Dus kies ook de winkels waar je bevoorraadt slim. Al kan je zelfs in de doorsnee supermarkt al aan de slag met fruit, groenten en brood. 

En vergeet je toch een keer je boodschappentas of herbruikbaar groente- of broodzakje? Wees ook dan vindingrijk. Accepteer geen plastic zak, maar zoek een andere oplossing om je spullen te verzamelen en naar huis te dragen: in je jas, onder je armen,... Het gegoochel met ledematen en gekochte producten levert je ongetwijfeld zoveel vreemde blikken en geklungel op dat dit je geen tweede keer overkomt!

En nog eentje: uit studies blijkt dat afvalarm winkelen ervoor zorgt dat je enkel koopt wat en hoeveel je nodig hebt. Goed tegen gaten in de portemonnee en vooral ook: tegen voedseloverschot in je koelkast! Cirkeltje rond!

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques