De Kudzu blog

Mei Plasticvrij: Tandpasta

Elk jaar wordt in België 0,5 miljoen tandpastatubes weggegooid en deze bevatten gemiddeld nog 4% van de oorspronkelijke inhoud. Dit betekent dat er per jaar niet alleen veel tandpastatubes op de afvalberg belanden maar dat er ook veel tandpasta verspild wordt.

Met de solide tandpasta van Lamazuna of het tandpastapoeder van Anae doen we ongetwijfeld beter!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Herbruikbare tasjes voor groente en fruit

De herbruikbare boodschappentas is niet meer weg te denken bij een zero waste levenstijl. Ook supermarkten bieden geen zakjes meer aan aan de kassa. Maar wat met de plastic zakjes voor groente en fruit? Die zijn nog steeds alom tegenwoordig helaas. 

Hier hebben we gelukkig perfecte alternatieven voor.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Bijenwasdoeken

Bijenwasdoeken kan je gebruiken om een blok kaas, een halve paprika of boterhammen in te bewaren en ook om een kom mee af te dekken. Een perfect, duurzaam en herbruikbaar alternatief voor plasticfolie.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Boodschappentas

Elke dag gaan er wereldwijd per dag tussen één en vijfhonderd biljoen plastic tasjes over de toonbank! Een plastic tasje heeft een gemiddelde gebruikduur van amper 12 minuten. En plastic die in de natuur belandt, komt uiteindelijk in zee terecht. Hoog tijd dus om zelf het heft in handen te nemen en je te wapenen met je eigenste herbruikbare boodschappentas!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Lunchtasje

Als je lunch meeneemt in een brooddoos, neemt deze (zeker als ze leeg is) veel plaats in. Aluminiumfolie is hiervoor een oplossing maar wij hebben nog iets veel beters en duurzamers: de boc'n roll!
Meer lezen

Mei Plasticvrij: Menstruatiecup

Een vrouw menstrueert 2500 dagen van haar hele leven. Rekenen we verder volgens de klassieke 'regels' dan komt dat overeen met ruim 10.000 tampons of maandverbanden. En dan hebben we het nog niet over alle pesticides en chemicaliën die reguliere tampons of maandverbanden bevatten.

Het goede nieuws is: menstrueren kan perfect zero waste én oergezond. Bovendien ìs menstrueren ook oergezond. Hoewel het vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. 

Daar mogen we wel op klinken, met een menstruatiecup!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Koffiebeker

Een dagelijkse gewoonte van veel pendelaars is om ‘s morgens nog snel een kop koffie of thee voor onderweg te kopen. Dit gaat meestal in een kartonnen beker. Helaas, als deze bekers echt 100% uit karton bestonden dan liep de koffie al tussen je vingers voordat je op de trein kon stappen. Er zit een coating in die ze waterdicht maken maar waardoor de meeste dus ook niet te recycleren zijn en bij het restafval belanden. Ook hebben velen een plastic deksel.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Zero Waste Scheren

Wie minder plastic wil produceren staat waarschijnlijk helemaal niet stil bij de scheerroutine. Maar als je dat wel doet dan merk je dat bijna alle scheermesjes van plastic gemaakt zijn en na enkele keren gebruikt te hebben volledig weggegooid worden. Ook het scheerschuim zit in een plastic/metalen wegwerpflacon. 

Hierbij geven we je enkele tips waardoor je eenvoudig kan overschakelen en vanaf nu zero waste kan scheren!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Broodzak

Bijna elke dag gaan we wel eens langs bij de bakker om brood te halen. De broodzak die je meekrijgt is bekleed met een synthetische folie waardoor die minder snel scheurt. Het nadeel hiervan is dat de zak niet recycleerbaar is en dus gewoon in de vuilzak belandt. Broodzakken zijn haast niet weg te denken uit ons dagelijks leven en toch kan het anders!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Solide Shampoo

Als zeep in een blok kan, dan moet dat met shampoo toch ook kunnen? Uiteraard! Shampoo in de vorm van een blok zeep is een superhandige en effectieve manier om je haar plasticvrij te wassen!

Meer lezen
Oudere posts
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques