Cadeautjes inpakken met furoshiki wikkeldoeken

22-11-2021 - Kelly Eeckhaut

Cadeautjes inpakken met furoshiki wikkeldoeken

Tis the season … om elkaar te verrassen met cadeautjes. Wil je die op een zero waste manier verpakken? Met een furoshiki wikkeldoek van Fair Squared én de juiste knooptechniek kun je aan de slag. Dit jaar én nog vele komende. 

Vanwaar komt furoshiki eigenlijk feitelijk?

Je kunt het wel al raden: furoshiki is iets Japans. Het is een soort vierkant doek dat traditioneel gebruikt werd om van alles in te verpakken. Oorspronkelijk was hun doel blijkbaar nogal beperkt: je kleren bij elkaar houden terwijl je in een badhuis lag te chillen. Furoshiki was dus de oplossing om te voorkomen dat je je broek in een berg kleren moest gaan zoeken. 

Later gebruikten handelaars de doeken om hun waren te beschermen en te transporteren. En dan komen we al in de buurt van hun hedendaagse gebruik: allerlei spullen inpakken voor onderweg én cadeautjes inpakken. Na de opkomst van plastic zakjes is het gebruik van furoshiki trouwens serieus gedaald, maar gelukkig kent de furoshikikunst een heropleving dankzij de anti-plastic-zakskes-beweging. En aangezien het zo mooi en gezellig oogt, is het zowaar uitgegroeid tot een milieuvriendelijk alternatief voor cadeaupapier!

Hoe zit het met de furoshiki wikkeldoeken van Fair Squared?

Genoeg geschiedkundig geklets! Waarom zou je kiezen voor furoshikis van Fair Squared i.p.v. cadeaupapier, plastic zakjes en andere transport- of verpakkingsmiddelen?

  • wasbaar op 40°C, dus héél vaak herbruikbaar

  • fairtrade productie 

  • gemaakt van gerecycleerd katoen, afkomstig van oude sari’s 

  • verpakt in karton

  • keuze tussen twee maten (45x45 cm en 75x75 cm)

  • multifunctioneel: als cadeaupapier, om je lunch te verpakken ...

  • twee lagen, twee verschillende designs

Hoe een furoshiki knopen?

Wat heb je nodig? 

  • een furoshiki (vierkant + tweelagig!)

  • een cadeautje (of andere ‘inhoud’)

  • eventueel andere decoratieve elementen 

Bekijk hier de video:

Benieuwd naar nog meer furoshiki-knooptechnieken? Zoek via Google of YouTube eens op “(how to) furoshiki” en je belandt vanzelf in een spiraal van inspiratie! Have fun & spread the furoshiki love ♥

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wattenschijfje wordt wasbaar

Tel even met me mee. 365 dagen in een jaar. Dat zijn 365 dagen om je gezicht te reinigen. Oké, je slaat wel eens een dag over. Die zieke dag in bed en geen energie om eruit te komen. Of op 1 januari, wie doet er dan de moeite om op te staan en uren voor de spiegel te staan na het gefeest? Maar die 363 andere dagen wil je natuurlijk wel fris voor de dag komen. 

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerpscheermesje wordt safety razor

Komt het zonnetje eindelijk weer piepen? Snel even de douche in en hopsa, die benen zijn weer glad geschoren om ten volle van die zonnestralen te genieten. Maar scheer je met een plastic scheermesje dat je gemiddeld om de 5 tot 7 scheerbeurten moet vervangen en voel je aan je linkerteentje dat je toch dringend eens iets moet doen aan die wegwerpgewoonte? Kudzu weet raad: do the zero waste swap!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques