Cadeautjes inpakken met furoshiki wikkeldoeken

07-12-2020 - Kelly Eeckhaut

Cadeautjes inpakken met furoshiki wikkeldoeken

Tis the season … om elkaar te verrassen met cadeautjes. Wil je die op een zero waste manier verpakken? Met een furoshiki wikkeldoek van Fair Squared én de juiste knooptechniek kun je aan de slag. Dit jaar én nog vele komende. 

Vanwaar komt furoshiki eigenlijk feitelijk?

Je kunt het wel al raden: furoshiki is iets Japans. Het is een soort vierkant doek dat traditioneel gebruikt werd om van alles in te verpakken. Oorspronkelijk was hun doel blijkbaar nogal beperkt: je kleren bij elkaar houden terwijl je in een badhuis lag te chillen. Furoshiki was dus de oplossing om te voorkomen dat je je broek in een berg kleren moest gaan zoeken. 

Later gebruikten handelaars de doeken om hun waren te beschermen en te transporteren. En dan komen we al in de buurt van hun hedendaagse gebruik: allerlei spullen inpakken voor onderweg én cadeautjes inpakken. Na de opkomst van plastic zakjes is het gebruik van furoshiki trouwens serieus gedaald, maar gelukkig kent de furoshikikunst een heropleving dankzij de anti-plastic-zakskes-beweging. En aangezien het zo mooi en gezellig oogt, is het zowaar uitgegroeid tot een milieuvriendelijk alternatief voor cadeaupapier!

Hoe zit het met de furoshiki wikkeldoeken van Fair Squared?

Genoeg geschiedkundig geklets! Waarom zou je kiezen voor furoshikis van Fair Squared i.p.v. cadeaupapier, plastic zakjes en andere transport- of verpakkingsmiddelen?

  • wasbaar op 40°C, dus héél vaak herbruikbaar

  • fairtrade productie 

  • gemaakt van gerecycleerd katoen, afkomstig van oude sari’s 

  • verpakt in karton

  • keuze tussen twee maten (45x45 cm en 75x75 cm)

  • multifunctioneel: als cadeaupapier, om je lunch te verpakken ...

  • twee lagen, twee verschillende designs

Hoe een furoshiki knopen?

Wat heb je nodig? 

  • een furoshiki (vierkant + tweelagig!)

  • een cadeautje (of andere ‘inhoud’)

  • eventueel andere decoratieve elementen 

Bekijk hier de video:

Benieuwd naar nog meer furoshiki-knooptechnieken? Zoek via Google of YouTube eens op “(how to) furoshiki” en je belandt vanzelf in een spiraal van inspiratie! Have fun & spread the furoshiki love ♥

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzutest: EcoEgg

Ons testpanel onderwierp de EcoEgg wasbal aan een uitgebreide test. Hier kun je hun bevindingen terugvinden. Wat blijkt? Het gebruik van de EcoEgg is een eitje!

Meer lezen

Zelf notenmelk maken: mix it up met de notenmelkzak

Waarom zelf notenmelk maken als er tegenwoordig zo veel soorten notenmelk in de rekken staan? Misschien wil je zero/low waste gaan. Way to go! Of misschien experimenteer je gewoon graag in de keuken en wil je je eigen perfecte recept voor notenmelk vinden. Welke reden je ook hebt: begin die noten maar te melken!

Meer lezen

Zero Waste Menstrueren

Hoewel menstrueren vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. Daarnaast veroorzaken omdat wij, vrouwen die menstrueren, met ons allen een gigantische afvalberg. Weg daarmee toch!?

De overstap naar wasbaar lijkt niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Toch zijn er meer en meer vrouwen die eens ze de overstap waagden niet meer terug willen. Het is niet alleen milieuvriendelijker maar wasbaar biedt gewoonweg meer comfort.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques