Cadeautjes inpakken met furoshiki wikkeldoeken

07-12-2020 - Kelly Eeckhaut

Cadeautjes inpakken met furoshiki wikkeldoeken

Tis the season … om elkaar te verrassen met cadeautjes. Wil je die op een zero waste manier verpakken? Met een furoshiki wikkeldoek van Fair Squared én de juiste knooptechniek kun je aan de slag. Dit jaar én nog vele komende. 

Vanwaar komt furoshiki eigenlijk feitelijk?

Je kunt het wel al raden: furoshiki is iets Japans. Het is een soort vierkant doek dat traditioneel gebruikt werd om van alles in te verpakken. Oorspronkelijk was hun doel blijkbaar nogal beperkt: je kleren bij elkaar houden terwijl je in een badhuis lag te chillen. Furoshiki was dus de oplossing om te voorkomen dat je je broek in een berg kleren moest gaan zoeken. 

Later gebruikten handelaars de doeken om hun waren te beschermen en te transporteren. En dan komen we al in de buurt van hun hedendaagse gebruik: allerlei spullen inpakken voor onderweg én cadeautjes inpakken. Na de opkomst van plastic zakjes is het gebruik van furoshiki trouwens serieus gedaald, maar gelukkig kent de furoshikikunst een heropleving dankzij de anti-plastic-zakskes-beweging. En aangezien het zo mooi en gezellig oogt, is het zowaar uitgegroeid tot een milieuvriendelijk alternatief voor cadeaupapier!

Hoe zit het met de furoshiki wikkeldoeken van Fair Squared?

Genoeg geschiedkundig geklets! Waarom zou je kiezen voor furoshikis van Fair Squared i.p.v. cadeaupapier, plastic zakjes en andere transport- of verpakkingsmiddelen?

  • wasbaar op 40°C, dus héél vaak herbruikbaar

  • fairtrade productie 

  • gemaakt van gerecycleerd katoen, afkomstig van oude sari’s 

  • verpakt in karton

  • keuze tussen twee maten (45x45 cm en 75x75 cm)

  • multifunctioneel: als cadeaupapier, om je lunch te verpakken ...

  • twee lagen, twee verschillende designs

Hoe een furoshiki knopen?

Wat heb je nodig? 

  • een furoshiki (vierkant + tweelagig!)

  • een cadeautje (of andere ‘inhoud’)

  • eventueel andere decoratieve elementen 

Bekijk hier de video:

Benieuwd naar nog meer furoshiki-knooptechnieken? Zoek via Google of YouTube eens op “(how to) furoshiki” en je belandt vanzelf in een spiraal van inspiratie! Have fun & spread the furoshiki love ♥

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzu zoekt collega!

Kudzu zoekt een nieuwe parttime collega orderpicker/magazijnier!

Meer lezen

Ecologisch poetsen: minder microplastics, meer Maistic!

Wil je ecologisch poetsen, dan denk je wellicht in de eerste plaats aan ecologische schoonmaakmiddelen. Goed begin, maar wist je dat de standaard sponsjes en doekjes door de microplastics die ze loslaten bijdragen tot de plastic soep? Ehm, what?! Laat het ons even hebben over microplastics, en de alternatieven die Maistic aanbiedt.

Meer lezen

Kudzu levert in de kerstperiode aan huis!

Vanaf 9 december gaat Sofie van Parfie elke woensdag de baan op om de pakjes van Kudzu feestelijk en ecologisch aan huis te leveren in Brugge. 

Hiervoor wordt onze bakfiets vrolijk aangekleed en kruipt Sofie in haar kerstpak. Ze levert met veel plezier de Kudzu-kerstpakjes aan huis.

De leveringen gebeuren tussen 17u en 20u en in de regio 8000, 8200 en 8310.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques