CarnAFVAL : Tips voor een feest zonder Waste

01-03-2019 - Veerle Colle

Van genieten tot afvalberg

Carnaval is er gekomen om eens uitbundig te feesten voor een periode van schaarste. Want in de laatste maand van de winter bieden de gewassen weinig tot geen voedsel. Althans, dat is de oorsprong. Men viert nog steeds feest. Helaas werd carnaval steeds meer “carnafval”. De tonnen zwerfvuil op de straat en in de riolen, we kennen ook dat allemaal. Toch is er goed nieuws.

Groener carnaval

Steeds meer besturen denken na over een duurzamer feest. In Aalst daalde de afvalberg maar liefst van 130,79 ton in 2016 tot 88,90 ton in 2018! 4 carnavalsgroepen wonnen een prijs voor het verduurzamen van hun praalwagen.

Gunnar Biebaut en Stijn De Witte wonnen elk zo een prijs. “Het is niet enkel een duurzame, maar een financiële kwestie.”, aldus Gunnar. Hij ging na de stoet kijken welk materiaal hij kon hergebruiken. De constructie van de wagen zijn restanten van een groentekraam. Al het hout werd gerecupereerd. “We zitten in een mailinglist van bedrijven die ons laten weten wanneer ze hout over hebben.” Ook in 2019 gaan ze deze houten constructie en een deel van de foam hergebruiken. Stijn herwerkt ook jaarlijks isomo, houten platen, belichting,... en de aankleding van de poppen worden bewaard tot ze opnieuw van pas kunnen komen.

In de toekomst wil Aalst generatoren koppelen aan batterijen. Daarnaast wil de stad ook op termijn vervuilende tractors die de praalwagens trekken vervangen door elektrische trekkers.

 

Een praalwagen uit gerecupereerd hout

Foto: praalwagen uit gerecupereerd hout © Gunnar Biebaut

Tips voor een feest zonder waste:

Als carnavalsvereniging:

  • Inzamelactie
    Organiseer als vereniging een jaarlijkse inzameling van kleding en spullen om die dan te (her)verdelen bij de deelnemers.
  • Kondig je evenement digitaal aan
    Beperk flyers en posters, want zelf de 55 plussers zitten inmiddels op facebook. Kies voor reclame via social media.
  • Hergebruik
    Ga na de stoet kijken welke spullen je kan hergebruiken. Zo spaar je veel werk en geld uit! Ook ander materiaal is herbruikbaar, zoals houten paletten bijvoorbeeld! Meer inspiratie kun je vinden in boeken zoals: “Pallet Design Outdoor” , “het grote dozenboek”, maar ook pinterest kan inspiratie bieden!
  • Fietsen of een step in de stoet
    Dacht je er al eens aan om geen motorvoertuig maar een (bak)fiets of step te versieren met jouw vereniging?
  • Afwasbare bekers
    Langzamerhand begint dit de gewoonte te worden en zullen ook zatte mensen deze methode onder de knie krijgen.
  • Kraantjeswater
    Gebruik een tap met kraantjeswater. Dat zijn een aantal transportkosten en CO2 uitstoot minder.
  • Veggie
    Zet veggie in de kijker. Een eenvoudige veggie optie is bijvoorbeeld pasta. Je kan de veggie optie als standaard plaatsen en “vlees” het alternatief maken.

Als persoon:

  • Groene confetti
    Ga voor biologisch afbreekbare materie. Omdat er in de winter weinig keuze is, kun je kijken of er een bloemist jou wil helpen aan afgedankt, onverkocht groen. Die kan je versnipperen of zelf met een perforator omtoveren tot confetti.
  • Wie kringt, die wint
    Je hoeft niet elk jaar een nieuw kostuum te kopen. Ook tweedehands kan je mooie spullen vinden. Goedkoper en duurzamer.
  • Biologische Make Up
    Al gehoord van Natural Earth Paint? Dit werd opgericht door een artieste met een hart voor de natuur. Op die manier kan je kinderen, maar ook volwassenen veranderen in een fee, een piraat of een spook met natuurlijke make up van hoge kwaliteit!
  • Weg met de ballon
    Ondanks het feit dat er “duurzame” ballonnen zouden bestaan, blijven ze toch nog steeds een gevaar voor dieren. Laat die ballonnen achterwege.
  • Lang leve de slinger
    Een slinger gemaakt uit katoen kan je wassen voor hergebruik en is steviger dan een andere slinger. Zorg er voor dat hij goed vast hangt. Ben je bijna zeker dat je slinger het feest niet gaat overleven? Kies dan voor een papieren slinger, zodat hij geen schade toebrengt aan de omgeving. Dieren kunnen zich ook gemakkelijker losrukken uit een slinger van papier, wanneer ze vast komen te hangen.

 

Step gemaakt uit oud ijzer

Foto: Step gemaakt uit oud ijzer © Gunnar Biebaut

Meer informatie via deze bronnen:

Radio 2. (z.d.). Minder afval op Aalst Carnaval. Geraadpleegd op 14 februari 2019, van https://radio2.be/oost-vlaanderen/minder-afval-op-aalst-carnaval

Team Cultuur en evenementen. (2019, 29 januari). Op naar een groenere Carnaval - Aalst Carnaval 2019 - De officiële site ✔. Geraadpleegd op 14 februari 2019, van https://www.aalstcarnaval.be/over-carnaval/op-naar-groenere-carnaval/

 

Veerle Colle

Veerle Colle

Illustrator sinds geboorte, Zero Waste Wannabe sinds 2014... met sinds kort een Zero Waste Podcast er bij! Bij Colle blijf je plakken.

https://www.veerlecolle.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques