CarnAFVAL : Tips voor een feest zonder Waste

01-03-2019 - Veerle Colle

Van genieten tot afvalberg

Carnaval is er gekomen om eens uitbundig te feesten voor een periode van schaarste. Want in de laatste maand van de winter bieden de gewassen weinig tot geen voedsel. Althans, dat is de oorsprong. Men viert nog steeds feest. Helaas werd carnaval steeds meer “carnafval”. De tonnen zwerfvuil op de straat en in de riolen, we kennen ook dat allemaal. Toch is er goed nieuws.

Groener carnaval

Steeds meer besturen denken na over een duurzamer feest. In Aalst daalde de afvalberg maar liefst van 130,79 ton in 2016 tot 88,90 ton in 2018! 4 carnavalsgroepen wonnen een prijs voor het verduurzamen van hun praalwagen.

Gunnar Biebaut en Stijn De Witte wonnen elk zo een prijs. “Het is niet enkel een duurzame, maar een financiële kwestie.”, aldus Gunnar. Hij ging na de stoet kijken welk materiaal hij kon hergebruiken. De constructie van de wagen zijn restanten van een groentekraam. Al het hout werd gerecupereerd. “We zitten in een mailinglist van bedrijven die ons laten weten wanneer ze hout over hebben.” Ook in 2019 gaan ze deze houten constructie en een deel van de foam hergebruiken. Stijn herwerkt ook jaarlijks isomo, houten platen, belichting,... en de aankleding van de poppen worden bewaard tot ze opnieuw van pas kunnen komen.

In de toekomst wil Aalst generatoren koppelen aan batterijen. Daarnaast wil de stad ook op termijn vervuilende tractors die de praalwagens trekken vervangen door elektrische trekkers.

 

Een praalwagen uit gerecupereerd hout

Foto: praalwagen uit gerecupereerd hout © Gunnar Biebaut

Tips voor een feest zonder waste:

Als carnavalsvereniging:

 • Inzamelactie
  Organiseer als vereniging een jaarlijkse inzameling van kleding en spullen om die dan te (her)verdelen bij de deelnemers.
 • Kondig je evenement digitaal aan
  Beperk flyers en posters, want zelf de 55 plussers zitten inmiddels op facebook. Kies voor reclame via social media.
 • Hergebruik
  Ga na de stoet kijken welke spullen je kan hergebruiken. Zo spaar je veel werk en geld uit! Ook ander materiaal is herbruikbaar, zoals houten paletten bijvoorbeeld! Meer inspiratie kun je vinden in boeken zoals: “Pallet Design Outdoor” , “het grote dozenboek”, maar ook pinterest kan inspiratie bieden!
 • Fietsen of een step in de stoet
  Dacht je er al eens aan om geen motorvoertuig maar een (bak)fiets of step te versieren met jouw vereniging?
 • Afwasbare bekers
  Langzamerhand begint dit de gewoonte te worden en zullen ook zatte mensen deze methode onder de knie krijgen.
 • Kraantjeswater
  Gebruik een tap met kraantjeswater. Dat zijn een aantal transportkosten en CO2 uitstoot minder.
 • Veggie
  Zet veggie in de kijker. Een eenvoudige veggie optie is bijvoorbeeld pasta. Je kan de veggie optie als standaard plaatsen en “vlees” het alternatief maken.

Als persoon:

 • Groene confetti
  Ga voor biologisch afbreekbare materie. Omdat er in de winter weinig keuze is, kun je kijken of er een bloemist jou wil helpen aan afgedankt, onverkocht groen. Die kan je versnipperen of zelf met een perforator omtoveren tot confetti.
 • Wie kringt, die wint
  Je hoeft niet elk jaar een nieuw kostuum te kopen. Ook tweedehands kan je mooie spullen vinden. Goedkoper en duurzamer.
 • Biologische Make Up
  Al gehoord van Natural Earth Paint? Dit werd opgericht door een artieste met een hart voor de natuur. Op die manier kan je kinderen, maar ook volwassenen veranderen in een fee, een piraat of een spook met natuurlijke make up van hoge kwaliteit!
 • Weg met de ballon
  Ondanks het feit dat er “duurzame” ballonnen zouden bestaan, blijven ze toch nog steeds een gevaar voor dieren. Laat die ballonnen achterwege.
 • Lang leve de slinger
  Een slinger gemaakt uit katoen kan je wassen voor hergebruik en is steviger dan een andere slinger. Zorg er voor dat hij goed vast hangt. Ben je bijna zeker dat je slinger het feest niet gaat overleven? Kies dan voor een papieren slinger, zodat hij geen schade toebrengt aan de omgeving. Dieren kunnen zich ook gemakkelijker losrukken uit een slinger van papier, wanneer ze vast komen te hangen.

 

Step gemaakt uit oud ijzer

Foto: Step gemaakt uit oud ijzer © Gunnar Biebaut

Meer informatie via deze bronnen:

Radio 2. (z.d.). Minder afval op Aalst Carnaval. Geraadpleegd op 14 februari 2019, van https://radio2.be/oost-vlaanderen/minder-afval-op-aalst-carnaval

Team Cultuur en evenementen. (2019, 29 januari). Op naar een groenere Carnaval - Aalst Carnaval 2019 - De officiële site ✔. Geraadpleegd op 14 februari 2019, van https://www.aalstcarnaval.be/over-carnaval/op-naar-groenere-carnaval/

 

Veerle Colle

Veerle Colle

Illustrator sinds geboorte, Zero Waste Wannabe sinds 2014... met sinds kort een Zero Waste Podcast er bij! Bij Colle blijf je plakken.

https://www.veerlecolle.be

Recente blogposts

Voedsel bewaren en voedselverspilling tegengaan: 5 tips

Voedselverspilling staat hoog op mijn lijstje van ergernissen. Het gebeurt (helaas!) dat ik bedorven voedsel weggooi, en elke keer voel ik een steek van schuldgevoel. Het heeft zo veel energie, tijd en grondstoffen gekost om dat voedsel te produceren. En dan heb ik dat niet op tijd opgegeten. Wil je voedsel bewaren, en liefst nog op een milieubewuste manier? Ik geef je graag enkele tips.

Meer lezen

Tournée Minérale: Zonder alcohol en zonder afval

In februari gaat Tournée Minérale opnieuw van start. Een maand zonder alcohol. Goed voor de gezondheid en de lijn en geen kater in de ochtend. Er zijn alleen maar voordelen aan. Veel mensen gaan op zoek naar alternatieve en hippe alcoholvrije drankjes. Ik geef met plezier tips om dit afvalvrij te houden!

Meer lezen

Groene voornemens die de moeite waard zijn om te maken (en vol te houden)

Intussen is het jaar alweer goed gestart. Heb je de tijd genomen om even terug te blikken op vorig jaar, en bij de goede voornemens die je toen gemaakt had? Misschien wel, of misschien doe je helemaal niet aan goede voornemens. Hoe dan ook: ik vind dat het ALTIJD een goed moment is om groene voornemens te maken. Welke koe wil jij dit jaar eens bij de horens vatten?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques