Eco Schrijfgerei

20-08-2020 - Kelly Eeckhaut

Van losse krabbels tot hele dagboeken vol: zelfs in glorietijden voor schermen van alle groottes is papier nog niet echt weg te denken. Op zoek naar papier in allerlei vormen en voor verschillende doeleinden en/of schrijf- en tekengerief? Kom, we overlopen even wat je zoal bij Kudzu vindt!

 • Notitiesboekjes en kleefpapiertjes. Essentieel zijn ze misschien niet voor je student, maar als hij/zij dat toch best handig vindt, kun je dus wel eco exemplaren vinden.

 • Schriften in verschillende formaten, A6, A5 of A4. Bij je keuze kun je je volledig laten leiden door de cover, maar ook qua materialen is er wat keuze. FSC-papier, waterresistent steenpapier (raar maar waar: superzacht om te beschrijven!), papieroverschotten, gerecycleerd papier … En dan heb je nog schriften met blanco, gelijnde, geruite of - speciaal voor de fans van Bullet Journaling - gestippelde pagina’s. Genoeg keuze, toch? 

 • Cursusblokken kunnen meestal niet echt ontbreken. Net zoals je ze gewend bent: voorgeperforeerd, gelijnd, geruit of lang geruit - maar dan crèmewit want gerecycleerd papier. Versterkingsringen nodig? Vergeet die plastic ringetjes, maar kies voor ringen gemaakt van gerecycleerd papier. 

 • Printpapier. Gerecycleerd, want om welke reden zou je eigenlijk willen dat je papier 100% gemaakt is van houtpulp van vers gekapte bomen om het dan ook nog eens te bleken? 

 • Potloden. Groeipotloden met zaadjes om te planten als je potlood te klein is geworden, potloden van hazelnoottakken of krantenpapier, mini-, maxi- en gewone (kleur)potloden van FSC-hout of zelfs hele sets van FSC-kleurpotloden: keuze te over in ecoland op kleurpotlodenvlak. Extra leuk voor de allerkleinsten zijn de 3-in-1-kleurpotloden: kleurpotlood + waskrijt + aquarelpotlood. Daarmee kunnen ze tekenen op papier, karton, metaal, schrijfborden, glas en andere ondergronden. Tekenplezier gegarandeerd!

 • Een ecologische balpen nodig? Ook die bestaan in verschillende materialen. Het standaard plastic omhulsel kan plaats maken voor gerecycleerde petflessen, bio-plastic van maïs, gerecycleerde melkbrikken, bamboe of gerecycleerd plastic. Nog ecologischer wordt het als je voor een balpen met herbruikbare vulling kiest zoals de Acroball: je vervangt dan gewoon telkens het inktkokertje en kunt het omhulsel hergebruiken tot het helemaal versleten is. 4-kleuren-in-1-balpen nodig? Check de ecologische versie!

 • Ecologische vulpennen zijn de Tesla’s van de schrijfwaren, toch? Ofzo? Hoe dan ook: elegant schrijfplezier gegarandeerd met de Kaküno vulpen. 

 • Stiften. Heeft je kind dunne, dikkere of echt dikke kleurstiften nodig, dan kun je kiezen voor exemplaren op waterbasis. Nog toffer: toverstiften! En dan zijn er ook nog hervulbare stiften: je doet het dopje van de achterkant en vult de stiften gewoon op. 

 • Op zoek naar dunne stiftjes? Je vindt ze in blauw, zwart, groen, rood, aqua en paars en ze zijn voor 98% gemaakt van gerecycleerd plastic.

 • Markers. Als ecologische stiften bestaan, dan natuurlijk ook ecologische markeerstiften. Denk zwarte stiften, fluomarkers, gelmarkeerstiften (om zonder vlekken te markeren), witbordstifen, stiften voor allerlei ondergronden - én allemaal gemaakt van gerecycleerd plastic en gevuld met niet-giftige inkt. De Green Boss Markers moet je nooit meer weggooien, want daarvoor kun je navullingen aanschaffen. Hetzelfde geldt voor de V-SuperColor Marker, waarmee je kunt schrijven op papier, hout, glas, beton, plastic en andere ondergronden, en voor de V-Board Master witbordstift met fijne of medium punt. Wat een gerief!

 • Moet je corrigeren? Dan is er de keuze tussen ecologisch correctievloeistof of een corrector met navulling.

P.S.: Heb je een boontje voor lokaal en kleinschalig geproduceerde papierwaren? Filter op Redopapers: Antwerps, duurzaam en sociaal geëngageerd.

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzu zoekt collega!

Kudzu zoekt een nieuwe parttime collega orderpicker/magazijnier!

Meer lezen

Ecologisch poetsen: minder microplastics, meer Maistic!

Wil je ecologisch poetsen, dan denk je wellicht in de eerste plaats aan ecologische schoonmaakmiddelen. Goed begin, maar wist je dat de standaard sponsjes en doekjes door de microplastics die ze loslaten bijdragen tot de plastic soep? Ehm, what?! Laat het ons even hebben over microplastics, en de alternatieven die Maistic aanbiedt.

Meer lezen

Cadeautjes inpakken met furoshiki wikkeldoeken

Tis the season … om elkaar te verrassen met cadeautjes. Wil je die op een zero waste manier verpakken? Met een furoshiki wikkeldoek van Fair Squared én de juiste knooptechniek kun je aan de slag. Dit jaar én nog vele komende. 

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques