Kleimasker zelf maken

02-11-2017 - Kelly Eeckhaut

Als ik een gezichtsmasker gebruik, waan ik me weleens in een schoonheidssalon. Alleen zit ik dan meestal in pyjama, ligt mijn kapsel nog in bedmodus en word ik niet gemasseerd. Maar één keer in de zoveel tijd smeer ik een masker op mijn gezicht. Op zondagochtend, wat de pyjama en het kapsel verklaart. Oh, de (goedkope) ontspanning! Een kleimasker zelf maken is ook nog eens gemakkelijk en je hoeft er geen ganse collectie ingrediënten voor in huis te hebben. Ook al verhogen extraatjes het verwenmomentje aanzienlijk, dat spreekt voor zich.

Ingrediënten

Essentieel:

Eventuele extraatjes:

Materialen

Zo doe je dat! 

  1. Meng gelijke delen klei en water (of hydrolaat) met een houten of plastic vork in een houten, glazen of stenen kommetje. Twee à drie eetlepels van elk volstaan. 
  2. Roer goed totdat je een homogene massa krijgt. Voeg klei toe als het mengseltje te vloeibaar is of water / hydrolaat als het je te droog lijkt. 
  3. Voeg nu eventueel extraatjes toe: 0,5 tot 1 tl olie naar keuze, 1 tot 3 druppeltjes etherische olie, een halve tl appelazijn of citroensap … 
  4. Voeg nog vloeistof toe als je masker te droog is of klei als het te nat is. Het is de bedoeling dat het enkele minuten op je gezicht kan blijven plakken, dus het mag zeker niet te vloeibaar zijn.

Zo gebruik je dat! 

  1. Smeer met vingers of een kwastje je kleimasker enkele millimeters dik op je kin, voorhoofd en neus en iets dunner op je wangen en slapen. Wees voorzichtig rond je ogen. 
  2. Laat de klei 5 tot 15 minuten zijn werk doen. Zodra de dunner gesmeerde delen beginnen op te drogen, spoel je je masker met veel lauwwarm water af. Wacht niet tot alles uitgedroogd is: dat vermindert de werking van de klei en kan ‘trekkerigheid’ en roodheid veroorzaken. Heb je een erg gevoelige huid? Wacht dan zeker niet te lang met afspoelen. 
  3. Als alle restjes afgespoeld zijn met lauwwarm water, spoel je je gezicht nog eens af met koud water om de poriën te sluiten. 
  4. Wie hier nog zin in heeft: een toner maakt het helemaal af. Of verstuif wat hydrolaat op je huid, bij wijze van verkoeling en kalmering van de intense reiniging. Ben je een droge-huid-bezitster? Smeer dan een hydraterende crème of pure olie.

Welke klei?

Met een kleimasker reinig je je gezicht grondig. Het onttrekt onzuiverheden uit je huid en voedt hem met mineralen. Een wekelijks of tweewekelijks maskertje is ideaal. Klei is namelijk zo’n krachtig ingrediënt dat vaker echt niet hoeft als je een zacht, schoon velletje wil. Niet elke klei is echter geschikt voor elk huidtype, dus zorg dat je de juiste in huis haalt.   

  • witte klei / kaolineklei: de mildste en meest gangbare klei, die geschikt is voor alle huidtypes en ideaal voor gevoelige of geïrriteerde huid.
  • gele klei: voor normale of gemengde huid, uitstekend bij chronische acne en huidproblemen als psoriasis.
  • groene klei: voor normale tot vette huid/acnehuid. Dit is de klei met het hoogste absorptievermogen: hij zuigt als het ware de meeste onzuiverheden uit de huid.
  • rode klei: geschikt voor droge tot zeer droge of gevoelige huid.
  • roze klei: voor gevoelige of snel geïrriteerde huid.
  • ghassoul klei: voor alle huidtypes.

Een paar combinaties:

TIP

Stoom je gezicht voor je je maskertje op je huid smeert. De stoom opent je poriën, waardoor de werking van de klei nog grondiger zal zijn. Kook een kommetje water, haal van het vuur (!!), voeg eventueel een paar druppels etherische (rozemarijn)olie of 1 tl kruiden (vlierbloesem, kamille, lavendel, tijm, rozemarijn) toe, houd je gezicht boven de dampende kom en leg een handdoek over je hoofd, zodat de stoom niet meteen ontsnapt. Relax 3 tot 10 minuten. Maak daarna je kleimasker en smeer het op je gezicht. Haaaa, genieten!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques