Mei Plasticvrij: Bye bye, tandpastatubes! Zero waste tandpasta for the win!

05-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Tandenpoetsen zonder plastic? Yes, you can! Maar welke alternatieven zijn er nu eigenlijk voor die wegwerptubes? Bij Kudzu vind je een mooi aanbod natuurlijke, verfrissende én (hoera!) plasticvrije tandpasta’s.

Nu ja, pasta kan je de alternatieven niet echt meer noemen. Maar ze houden je gebit proper en fris, zonder je vuilbak te vullen. Het grote verschil met reguliere tandpasta is de schuimfactor: natuurlijke tandpasta’s schuimen veel minder tot niet - en daar moet je misschien wel even aan wennen. Maar hé, als het dat maar is!

Wat zijn de opties voor tandpasta zonder plastic? En welke is de beste voor jou en je gezinsleden? Naja, dat hangt af van zo veel factoren dat je vooral zelf moet testen wat jij het handigst én het lekkerst vindt.

  • Solide tandpasta van Lamazuna: een blokje op een composteerbaar stokje. Je wrijft er met een natte tandenborstel op tot het schuimt en daarmee poets je dan je tanden. Verkrijgbaar in verschillende smaakjes & vegan.
  • Solide tandpasta van Pachamamaï + navulling: ook hier: even wrijven op het blokje en gaan met die tandenborstel! Verkrijgbaar in verschillende smaakjes & vegan.
  • Denttabs met fluoride en zonder fluoride: tabletjes waarop je even kauwt, waarna je kan gaan poetsen. In een papieren zakje verpakt en vegan.
  • Smyle tabletten met en zonder fluoride: tabletjes waarop je even kauwt, waarna je kan gaan poetsen. In een mooi glazen flesje verpakt en vegan. De flesjes zijn steeds navulbaar.
  • Tandpastapoeder neutraal of menthol: tandenborstel nat maken, wat tandpoeder erop strooien en schrobben maar! Opgelet: deze verpakking is niet volledig plasticvrij, want de koker is afgesloten met een plastic dekseltje.
  • Tandpasta van Ben&Anna: deze lijkt misschien nog het meeste op de tandpasta die je gewoon bent. Hij zit echter niet in een tube, maar in een glazen potje met aluminium deksel. Met het bijgevoegde houten lepeltje schep je de pasta eruit en wrijf je hem op je tandenborstel. Verkrijgbaar met en zonder fluor, met actieve houtskool en voor gevoelige tanden - en allemaal vegan. Toch liever een poeder? Ben&Anna heeft ook een poeder met kaneelsmaak. Speciaal, maar doet z’n werk.
  • Tandpasta van Fair Squared: liquide tandpasta zoals je die gewoon bent met op en top natuurlijke ingrediënten. De tandpasta is opgeborgen in een mooi glazen potje met aluminium deksel. De tandpasta is plantaardig.
  • Tandpasta, tandpastapoeder of tandpastatabletten? Georganics biedt het allemaal in verschillende smaakjes: pepermunt, munt, actieve kool, eucalyptus, sinaasappel of tea tree - allemaal vegan. De drie vormen zitten verpakt in glazen potjes met alu deksel, en voor de tabletjes kun je navulverpakking kopen: 720 stuks in een kartonnen verpakking. Kun je meteen een hele tijd groen tanden poetsen!

Check zeker ook de mondwaters want ook deze zijn zero waste!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques