Mei Plasticvrij: Bye bye, tandpastatubes! Zero waste tandpasta for the win!

05-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Tandenpoetsen zonder plastic? Yes, you can! Maar welke alternatieven zijn er nu eigenlijk voor die wegwerptubes? Bij Kudzu vind je een mooi aanbod natuurlijke, verfrissende én (hoera!) plasticvrije tandpasta’s.

Nu ja, pasta kan je de alternatieven niet echt meer noemen. Maar ze houden je gebit proper en fris, zonder je vuilbak te vullen. Het grote verschil met reguliere tandpasta is de schuimfactor: natuurlijke tandpasta’s schuimen veel minder tot niet - en daar moet je misschien wel even aan wennen. Maar hé, als het dat maar is!

Wat zijn de opties voor tandpasta zonder plastic? En welke is de beste voor jou en je gezinsleden? Naja, dat hangt af van zo veel factoren dat je vooral zelf moet testen wat jij het handigst én het lekkerst vindt.

  • Solide tandpasta van Lamazuna: een blokje op een composteerbaar stokje. Je wrijft er met een natte tandenborstel op tot het schuimt en daarmee poets je dan je tanden. Verkrijgbaar in verschillende smaakjes & vegan.
  • Solide tandpasta van Pachamamaï + navulling: ook hier: even wrijven op het blokje en gaan met die tandenborstel! Verkrijgbaar in verschillende smaakjes & vegan.
  • Denttabs met fluoride en zonder fluoride: tabletjes waarop je even kauwt, waarna je kan gaan poetsen. In een papieren zakje verpakt en vegan.
  • Smyle tabletten met en zonder fluoride: tabletjes waarop je even kauwt, waarna je kan gaan poetsen. In een mooi glazen flesje verpakt en vegan. De flesjes zijn steeds navulbaar.
  • Tandpastapoeder neutraal of menthol: tandenborstel nat maken, wat tandpoeder erop strooien en schrobben maar! Opgelet: deze verpakking is niet volledig plasticvrij, want de koker is afgesloten met een plastic dekseltje.
  • Tandpasta van Ben&Anna: deze lijkt misschien nog het meeste op de tandpasta die je gewoon bent. Hij zit echter niet in een tube, maar in een glazen potje met aluminium deksel. Met het bijgevoegde houten lepeltje schep je de pasta eruit en wrijf je hem op je tandenborstel. Verkrijgbaar met en zonder fluor, met actieve houtskool en voor gevoelige tanden - en allemaal vegan. Toch liever een poeder? Ben&Anna heeft ook een poeder met kaneelsmaak. Speciaal, maar doet z’n werk.
  • Tandpasta van Fair Squared: liquide tandpasta zoals je die gewoon bent met op en top natuurlijke ingrediënten. De tandpasta is opgeborgen in een mooi glazen potje met aluminium deksel. De tandpasta is plantaardig.
  • Tandpasta, tandpastapoeder of tandpastatabletten? Georganics biedt het allemaal in verschillende smaakjes: pepermunt, munt, actieve kool, eucalyptus, sinaasappel of tea tree - allemaal vegan. De drie vormen zitten verpakt in glazen potjes met alu deksel, en voor de tabletjes kun je navulverpakking kopen: 720 stuks in een kartonnen verpakking. Kun je meteen een hele tijd groen tanden poetsen!

Check zeker ook de mondwaters want ook deze zijn zero waste!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzu test: Tandpastatabletten Hydrophil

Ons testpanel onderwierp de tandpastatabletten van Hydrophil aan een uitgebreide test. Lees hier hun bevindingen.

Meer lezen

Kudzu test: Happy Soaps Gift Box

Ons testpanel onderwierp het cadeaupakket van de Happy Soaps aan een uitgebreide test. Lees hier hun bevindingen.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques