Mei Plasticvrij: De tien geboden van het zero waste huishouden

22-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Dat er een hele hoop schoonmaakmiddelen zijn die wel ons huis maar niet bepaald ons milieu schoonmaken, dat weten we allemaal. Potentieel giftige, ongezonde bestanddelen zijn helaas nog altijd van de partij in conventionele huishoudmiddelen. En dan zitten die ook nog eens meestal verpakt in plastic verpakkingen. Jakkes!

Het kan natuurlijk anders. Een zero waste huishouden, hoe ziet dat eruit? Volg deze tien geboden en gij zult al tien stappen verder staan!

  1. Gij zult het aantal producten dat ge nodig hebt minimaliseren. Al die verpakkingen met producten, elk voor dat ene specifieke huishoudelijke taakje - dat is eigenlijk wel wat overdreven, hé?

  2. Gij zult het aantal tools ook beperken. Da’s ook weer wat plaats bespaard. Keep it simple!

  3. Gij zult tools uit duurzame materialen gebruiken, zoals biologisch afbreekbare loofah-sponzen en biokatoenen handdoeken.

  4. Gij zult uw huis goed ventileren. Verse lucht is de beste natuurlijke reiniger. (Oké, dat is overdreven, maar onderschat het nut ervan toch maar niet.)

  5. Gij zult ook oude kledingstukken hergebruiken als doeken om uw huis proper mee te maken.

  6. Gij zult wegwerp mijden als de pest. Het is logisch, maar toch: gebruik geen wegwerpmaterialen (zoals keukenrol), maar ga zo veel mogelijk voor wasbaar.

  7. Gij zult natuurlijke huishoudproducten gebruiken en erop letten dat ze verpakt zijn in verantwoorde materialen, zoals dit schone stuk schoonmaakzeep.

  8. Gij zult azijn, natriumbicarbonaat, citroenzuur, zeepvlokken en andere basisingrediënten verafgoden en ontdekken welke superkrachten ze hebben.

  9. Gij zult diy-en (do it yourselven). Zelf huishoudproducten maken? Tuurlijk, dat! In het Ecodis-receptenboekje vind je al heel wat recepten, maar het internet staat er ook vol van.

  10. Gij zult goed doseren. Gebruik niet meer schoonmaakmiddel dan nodig en je doet langer met je voorraad én je spaart het milieu.

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques