Mei Plasticvrij: De tien geboden van het zero waste huishouden

20-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Dat er een hele hoop schoonmaakmiddelen zijn die wel ons huis maar niet bepaald ons milieu schoonmaken, dat weten we allemaal. Potentieel giftige, ongezonde bestanddelen zijn helaas nog altijd van de partij in conventionele huishoudmiddelen. En dan zitten die ook nog eens meestal verpakt in plastic verpakkingen. Jakkes!

Het kan natuurlijk anders. Een zero waste huishouden, hoe ziet dat eruit? Volg deze tien geboden en gij zult al tien stappen verder staan!

  1. Gij zult het aantal producten dat ge nodig hebt minimaliseren. Al die verpakkingen met producten, elk voor dat ene specifieke huishoudelijke taakje - dat is eigenlijk wel wat overdreven, hé?

  2. Gij zult het aantal tools ook beperken. Da’s ook weer wat plaats bespaard. Keep it simple!

  3. Gij zult tools uit duurzame materialen gebruiken, zoals biologisch afbreekbare sponzen en biokatoenen handdoeken.

  4. Gij zult uw huis goed ventileren. Verse lucht is de beste natuurlijke reiniger. (Oké, dat is overdreven, maar onderschat het nut ervan toch maar niet.)

  5. Gij zult ook oude kledingstukken hergebruiken als doeken om uw huis proper mee te maken.

  6. Gij zult wegwerp mijden als de pest. Het is logisch, maar toch: gebruik geen wegwerpmaterialen (zoals keukenrol), maar ga zo veel mogelijk voor wasbaar.

  7. Gij zult natuurlijke huishoudproducten gebruiken en erop letten dat ze verpakt zijn in verantwoorde materialen, zoals dit schone stuk schoonmaakzeep.

  8. Gij zult azijn, natriumbicarbonaat, citroenzuur, zeepvlokken en andere basisingrediënten verafgoden en ontdekken welke superkrachten ze hebben.

  9. Gij zult diy-en (do it yourselven). Zelf huishoudproducten maken? Tuurlijk, dat! In het Ecodis-receptenboekje vind je al heel wat recepten, maar het internet staat er ook vol van.

  10. Gij zult goed doseren. Gebruik niet meer schoonmaakmiddel dan nodig en je doet langer met je voorraad én je spaart het milieu.

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Mei Plasticvrij: Bye bye, tandpastatubes! Zero waste tandpasta for the win!

Tandenpoetsen zonder plastic? Yes, you can! Maar welke alternatieven zijn er nu eigenlijk voor die wegwerptubes? Bij Kudzu vind je een mooi aanbod natuurlijke, verfrissende én (hoera!) plasticvrije tandpasta’s.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Tandenborstels voor wie minder plastic wil

We poetsen allemaal onze tanden. Dat betekent ook: we gooien allemaal elk jaar meerdere tandenborstels in de vuilbak. Dat moet beter kunnen. Meer nog: dat kan ook gewoon beter. Wacht, ik zet het even allemaal op een rijtje.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Must-have boeken voor zero waste inspiratie

Wil je graag zero waste door het leven maar zoek je nog inspiratie? Heb je de eerste stappen al gezet en heb je het gevoel dat je nog wat hulp kan gebruiken? We geven graag een overzicht van inspirerende boeken die je de goede weg op helpen!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques