Mei Plasticvrij: De tien geboden van het zero waste huishouden

22-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Dat er een hele hoop schoonmaakmiddelen zijn die wel ons huis maar niet bepaald ons milieu schoonmaken, dat weten we allemaal. Potentieel giftige, ongezonde bestanddelen zijn helaas nog altijd van de partij in conventionele huishoudmiddelen. En dan zitten die ook nog eens meestal verpakt in plastic verpakkingen. Jakkes!

Het kan natuurlijk anders. Een zero waste huishouden, hoe ziet dat eruit? Volg deze tien geboden en gij zult al tien stappen verder staan!

  1. Gij zult het aantal producten dat ge nodig hebt minimaliseren. Al die verpakkingen met producten, elk voor dat ene specifieke huishoudelijke taakje - dat is eigenlijk wel wat overdreven, hé?

  2. Gij zult het aantal tools ook beperken. Da’s ook weer wat plaats bespaard. Keep it simple!

  3. Gij zult tools uit duurzame materialen gebruiken, zoals biologisch afbreekbare loofah-sponzen en biokatoenen handdoeken.

  4. Gij zult uw huis goed ventileren. Verse lucht is de beste natuurlijke reiniger. (Oké, dat is overdreven, maar onderschat het nut ervan toch maar niet.)

  5. Gij zult ook oude kledingstukken hergebruiken als doeken om uw huis proper mee te maken.

  6. Gij zult wegwerp mijden als de pest. Het is logisch, maar toch: gebruik geen wegwerpmaterialen (zoals keukenrol), maar ga zo veel mogelijk voor wasbaar.

  7. Gij zult natuurlijke huishoudproducten gebruiken en erop letten dat ze verpakt zijn in verantwoorde materialen, zoals dit schone stuk schoonmaakzeep.

  8. Gij zult azijn, natriumbicarbonaat, citroenzuur, zeepvlokken en andere basisingrediënten verafgoden en ontdekken welke superkrachten ze hebben.

  9. Gij zult diy-en (do it yourselven). Zelf huishoudproducten maken? Tuurlijk, dat! In het Ecodis-receptenboekje vind je al heel wat recepten, maar het internet staat er ook vol van.

  10. Gij zult goed doseren. Gebruik niet meer schoonmaakmiddel dan nodig en je doet langer met je voorraad én je spaart het milieu.

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzutest: Le Papier Lippenbalsem

Ons testpanel onderwierp de lippenbalsem van Le Papier aan een uitgebreide test. 
Hier kun je hun bevindingen terugvinden.

Meer lezen

Milieubewust feesten

Een witte kerst, dat hoeft niet per se voor mij. Een groene kerst? Graag! De eindejaarsperiode kan dan wel een fijne, warme periode zijn, maar het is er ook een waarbij het milieu kreunt onder het gewicht van al dat eten en al die cadeaus. Hoe kan je gezellig maar ook milieubewust feesten? Ik geef graag wat tips!

Meer lezen

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques