Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

22-05-2020 - Kelly Eeckhaut

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

  • Oprolbare tasjes van Flip & Tumble: deze tasjes laten zich in een paar seconden oprollen tot een bolletje ter grootte van een dikke kiwi en dat maakt ze zooo handig. Ze zijn ook erg stevig, kunnen redelijk wat gewicht aan en gaan gemakkelijk jaaaaaren mee. Eén handvat, meerdere kleuren mogelijk, machinewasbaar (al worden ze niet zo snel vuil) en gemaakt van nylon.

 

  • Netzakjes van biologisch katoen met normale of lange hengsels in neutrale en vrolijke kleurtjes. Pure nostalgie voor sommigen, gewoon een supertof tasje voor anderen. Welk gevoel het ook oproept, deze netzakjes zijn zodanig compact dat je er altijd wel plaats voor hebt en toch kunnen ze heel groot worden, afhankelijk van het gewicht van de inhoud. Extra handig dankzij de twee handvaten, stevig en je wordt er bijna automatisch vrolijk van!
  • Little Big Bag van Ecozz. Hou je van toffe printjes? Check dan zeker de Ecozz-collectie. Deze tassen kunnen tot 20 kg dragen, zijn gemaakt van gerecycleerde PET-flessen en zijn opvouwbaar. Handig!
  • Notabag Original, dat is de opvouwbare boodschappentas/rugzak gemaakt van katoen en nylon. Yes, deze is vooral erg handig voor fietsers of voor wie gewoon graag zijn/haar handen en armen vrij houdt voor iets anders dan boodschappentasjes. Deze simpele maar wel erg stijlvolle tas kan je gemakkelijk opvouwen en kan dus eigenlijk altijd in je handtas zitten. Na een winkelbezoek vouw je ze dan gemakkelijk open tot een boodschappentas die je op je rug kan dragen.

 

Zeg maar voorgoed bye bye aan die plastic zakjes voor eenmalig gebruik!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Mei Plasticvrij: Aluminiumfolie vervangen? Boc’n’Roll time!

Gebruik je nog aluminiumfolie om je boterhammen in te verpakken? Niet lang meer, want Boc’n’Roll is de ideale vervanger! Waarom zou je zo’n doekje van katoen en TPU (plastic) in huis halen?

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Navulbare cosmetica: welke opties zijn er voor make-up zonder plastic?

Zonder make-up ga jij de deur niet uit? Of je vindt het leuk om gewoon af en toe bepaalde uiterlijke kenmerken extra in de verf te zetten? Hoe frequent of om welke reden je het ook doet, misschien wil je je make-up wel wat plasticvrijer maken. En dan zijn er enkele opties. Je kunt bepaalde producten eenvoudig (of minder eenvoudig) zelf leren te maken. Of je koopt ze kant-en-klaar. Sommige merken proberen namelijk de hoeveelheid plastic van hun make-up te verminderen. Zoals Zao en Benecos.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Restjes voeding inpakken zonder vershoudfolie

Je kent het wel: je bereidt een lekkere maaltijd, maar je krijgt ze niet volledig op. Of je snijdt een komkommer aan, maar de helft gaat naar de koelkast, want ow joh, een hele komkommer is wel veel. Als je niet bezig bent met plastic-minderen, zou je al snel grijpen naar die goeie ouderwetse rol vershoudfolie om die kom etensrestjes te bedekken en die komkommer in te pakken. Als je wel bezig bent met plastic-minderen, denk je na over alternatieven. En die zijn er: onder andere in de vorm van bijenwasdoeken en food huggers!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques