Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

22-05-2020 - Kelly Eeckhaut

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

  • Oprolbare tasjes van Flip & Tumble: deze tasjes laten zich in een paar seconden oprollen tot een bolletje ter grootte van een dikke kiwi en dat maakt ze zooo handig. Ze zijn ook erg stevig, kunnen redelijk wat gewicht aan en gaan gemakkelijk jaaaaaren mee. Eén handvat, meerdere kleuren mogelijk, machinewasbaar (al worden ze niet zo snel vuil) en gemaakt van nylon.

 

  • Netzakjes van biologisch katoen met normale of lange hengsels in neutrale en vrolijke kleurtjes. Pure nostalgie voor sommigen, gewoon een supertof tasje voor anderen. Welk gevoel het ook oproept, deze netzakjes zijn zodanig compact dat je er altijd wel plaats voor hebt en toch kunnen ze heel groot worden, afhankelijk van het gewicht van de inhoud. Extra handig dankzij de twee handvaten, stevig en je wordt er bijna automatisch vrolijk van!
  • Little Big Bag van Ecozz. Hou je van toffe printjes? Check dan zeker de Ecozz-collectie. Deze tassen kunnen tot 20 kg dragen, zijn gemaakt van gerecycleerde PET-flessen en zijn opvouwbaar. Handig!
  • Notabag Original, dat is de opvouwbare boodschappentas/rugzak gemaakt van katoen en nylon. Yes, deze is vooral erg handig voor fietsers of voor wie gewoon graag zijn/haar handen en armen vrij houdt voor iets anders dan boodschappentasjes. Deze simpele maar wel erg stijlvolle tas kan je gemakkelijk opvouwen en kan dus eigenlijk altijd in je handtas zitten. Na een winkelbezoek vouw je ze dan gemakkelijk open tot een boodschappentas die je op je rug kan dragen.

 

Zeg maar voorgoed bye bye aan die plastic zakjes voor eenmalig gebruik!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques