Mei Plasticvrij: Koffie en thee zonder afval

09-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Bij een simpel kopje koffie of thee kan gemakkelijk heel wat afval komen kijken. Wil je minder restafval in je vuilniszak, dan zal je dus ook even je koffie- of theegebruik onder de duurzame loep moeten nemen.

Herbruikbare koffiefilter

Een kan koffie zetten met zo’n wegwerpfilter, daar word je wellicht niet per se gelukkig van. De mensen van Ecodis alvast ook niet, en daarom ontwikkelden ze een herbruikbare koffiefilter, gemaakt van roestvrij staal en BPA-vrij plastic. Hij kan in de vaatwasser en je kan hem natuurlijk ook eenvoudig met een handwasje reinigen. Het beste van al? Geen gruis. Let er wel op dat hij in je koffiezetapparaat past. In zo’n standaard koffiefilterhouder om op je tas of koffiekan te zetten past de herbruikbare koffiefilter trouwens ook perfect.

Wasbare koffiefilter

Een andere vervanger van papieren koffiefilters in standaardformaat is de koffiefilter uit biologisch katoen van Ah Table. Na gebruik kun je de stoffen filter gewoon uitspoelen en wassen op 40°C. Het katoen is erg fijn geweven. Gruis in de koffie? No way! Ze zijn érg lang herbruikbaar en passen op bijna alle soorten koffiezetapparaten. 

Coffeeduck: herbruikbare houders voor Senseo-toestellen

De Coffeeduck is een afwasbare houder waarmee je nog meer van je Senseo zult genieten. Of nu ja, het dingetje laat je toch toe om minder afval weg te gooien. Je vult de houder met 5 tot 14 gram gemalen koffie - afhankelijk van de gewenste hoeveelheid koffie en de sterkte ervan. Het vraagt misschien heel even experimenteren met de hoeveelheden, maar eens je eraan gewend bent, wil je het niet meer anders. De Coffeeduck kan in de vaatwasser. Ik zie enkel voordelen, toch?

Heb je een Senseo Classic HD7810 of HD7812 of een Senseo Latte HD7850, Quadrante HD7860 of Viva Cafe HD7825? Schaf je dan snel een van de houders aan voor afvalvrije Senseo’s.

Hervulbare koffiecapsules 

Heb je een Nespresso Pixie, Inissia, Essenza, Essenza Mini, Lattissima, U Citiz, Expert, Prodigio, Maestria, Creatista of Kitchen Aid? Dan moet je voortaan geen capsules meer weggooien om een kop koffie te zetten - allemaal dankzij de oneindig herbruikbare, hervulbare koffiecapsules van WayCap. Ze zijn in Italië gemaakt, volledig van roestvrij staal en je kunt er eentje of meteen een set van twee kopen. Koffie erin, deksel naar keuze erop (afhankelijk van hoe sterk je je koffie wil), op het knopje duwen en genieten - zonder afval!

Heb je een Dolce Gusto machine? Ook daarvoor heeft WayCap herbruikbare capsules die je hele leven zullen meegaan.

Herbruikbare theefilters in alle vormen en maten

Voor de liefhebbers van thee en infusies heeft Ah Table verschillende soorten theefilters. Aan jou om te kiezen welke uitvoering je het handigste vindt. 

Zo zijn er herbruikbare, drijvende filters van roestvrij staal en BPA-vrij plastic in klein en groot formaat. Kleinere kopjes, grote koppen, een hele theepot vol - je doet zo veel losse thee in je kleine of grote filter als je wilt en hij zorgt ervoor dat de smaak zich gelijkmatig verspreidt - zonder theeblaadjes in je tas of kan achter te laten. Na gebruik kan je het dopje gebruiken als uitlekschaaltje. Bouquet garni in een warm gerecht? Daarvoor kan je ook deze filter gebruiken.

Van hetzelfde merk vind je een thee-ei en een theelepel in de webshop. Deze exemplaren zijn gemaakt van roestvrij staal, kunnen dus in de vaatwasmachine en zijn handig voor een enkele tas van je favoriete thee. Een schaaltje om je theefilter na gebruik op te leggen zit er niet bij, maar voor dat probleempje zijn er natuurlijk voldoende andere oplossingen.

Wasbare theezakjes

Ook herbruikbare theezakjes zijn een gezellige oplossing voor thee zonder afval. Gemaakt van biologisch katoen, perfect afsluitbaar met een koordje, machinewasbaar op 30° en nog zo handig als je bezoek hebt en iedereen een ander smaakje thee wilt!

Nu rest je enkel nog naar de verpakkingsvrije winkel of speciaalzaak te lopen voor een voorraadje koffie zonder verpakking en losse thee à volonté! Of ehm, verdiep je in het thee maken van kruiden uit je eigen tuin!

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerpscheermesje wordt safety razor

Komt het zonnetje eindelijk weer piepen? Snel even de douche in en hopsa, die benen zijn weer glad geschoren om ten volle van die zonnestralen te genieten. Maar scheer je met een plastic scheermesje dat je gemiddeld om de 5 tot 7 scheerbeurten moet vervangen en voel je aan je linkerteentje dat je toch dringend eens iets moet doen aan die wegwerpgewoonte? Kudzu weet raad: do the zero waste swap!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques