Mei Plasticvrij: Koffie en thee zonder afval

23-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Bij een simpel kopje koffie of thee kan gemakkelijk heel wat afval komen kijken. Wil je minder restafval in je vuilniszak, dan zal je dus ook even je koffie- of theegebruik onder de duurzame loep moeten nemen.

Herbruikbare koffiefilter

Een kan koffie zetten met zo’n wegwerpfilter, daar word je wellicht niet per se gelukkig van. De mensen van Ecodis alvast ook niet, en daarom ontwikkelden ze een herbruikbare koffiefilter, gemaakt van roestvrij staal en BPA-vrij plastic. Hij kan in de vaatwasser en je kan hem natuurlijk ook eenvoudig met een handwasje reinigen. Het beste van al? Geen gruis. Let er wel op dat hij in je koffiezetapparaat past. In zo’n standaard koffiefilterhouder om op je tas of koffiekan te zetten past de herbruikbare koffiefilter trouwens ook perfect.

Herbruikbare theefilter

Voor de liefhebbers van thee en infusies heeft Ah Table herbruikbare, drijvende filters van roestvrij staal en BPA-vrij plastic in klein en groot formaat. Kleinere kopjes, grote koppen, een hele theepot vol - je doet zo veel losse thee in je kleine of grote filter als je wilt en hij zorgt ervoor dat de smaak zich gelijkmatig verspreidt - zonder theeblaadjes in je tas of kan achter te laten. Na gebruik kan je het dopje gebruiken als uitlekschaaltje. Bouquet garni in een warm gerecht? Daarvoor kan je ook deze filter gebruiken.

Wasbare theezakjes

Ook herbruikbare theezakjes zijn een gezellige oplossing voor thee zonder afval. Gemaakt van biologisch katoen, perfect afsluitbaar met een koordje, machinewasbaar op 30° en nog zo handig als je bezoek hebt en iedereen een ander smaakje thee wilt!

Nu rest je enkel nog naar de verpakkingsvrije winkel of speciaalzaak te lopen voor een voorraadje koffie zonder verpakking en losse thee à volonté! Of ehm, verdiep je in het thee maken van kruiden uit je eigen tuin!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques