Mei Plasticvrij: Nooit meer oorstokjes weggooien? Hallo, oriculi!

02-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Wil je Mei Plasticvrij klein beginnen? Verwelkom dan een herbruikbaar oorstokje in je leven!

Hoe werkt het? Met het lepeltje verwijder je eenvoudigweg het oorsmeer dichtbij de ooringang. Daarna spoel of wrijf je het lepeltje schoon… et voilà, weer een oorstokje minder in je vuilzak! 

Naast de duidelijke impact op de hoeveelheid afval die je produceert, is zo’n lepeltje eigenlijk ook nog eens beter voor je oorhygiëne, omdat je in tegenstelling tot een wattenstaafje het vuil niet dieper duwt. Win-win!

Welke soorten herbruikbare oorstokjes zijn er?

  • The original: de oriculi uit bamboe van Lamazuna, met een gekleurd bolletje aan het andere uiteinde zodat elk gezinslid weet welk oorstokje het zijne is.

  • De oriculi V2: een variant uit bioplastic met levenslange garantie, gemaakt van 70% castorolie en 30% plastic, beschikbaar in verschillende kleurtjes. 

  • De LastSwab van LastObject: dit herbruikbare oorstokje is ook niet plasticvrij, maar net als de vorige exemplaren kun je het jarenlang gebruiken en vermijd je op die manier een hele hoop afval. De LastSwab lijkt wat meer op de wattenstaafjes die we allemaal gewend zijn dankzij zijn vorm, maar heeft dus aan beide uiteindes een flexibel en gemakkelijk afwasbaar 'watje'. Geleverd in een bioplastic doosje, extra handig voor op reis. 

Toegegeven: het is misschien eventjes wennen. Maar je zal je al snel afvragen waarom je niet eerder bent overstag gegaan. Beloofd.

Zo’n oriculi, dat is een kleine stap voor jou als mens, maar een grote sprong voor het milieu. Zet jij de stap?

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques