Mei Plasticvrij: Nooit meer oorstokjes weggooien? Hallo, oriculi!

02-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Wil je Mei Plasticvrij klein beginnen? Verwelkom dan een herbruikbaar oorstokje in je leven!

Hoe werkt het? Met het lepeltje verwijder je eenvoudigweg het oorsmeer dichtbij de ooringang. Daarna spoel of wrijf je het lepeltje schoon… et voilà, weer een oorstokje minder in je vuilzak! 

Naast de duidelijke impact op de hoeveelheid afval die je produceert, is zo’n lepeltje eigenlijk ook nog eens beter voor je oorhygiëne, omdat je in tegenstelling tot een wattenstaafje het vuil niet dieper duwt. Win-win!

Welke soorten herbruikbare oorstokjes zijn er?

  • The original: de oriculi uit bamboe van Lamazuna, met een gekleurd bolletje aan het andere uiteinde zodat elk gezinslid weet welk oorstokje het zijne is.

  • De oriculi V2: een variant uit bioplastic met levenslange garantie, gemaakt van 70% castorolie en 30% plastic, beschikbaar in verschillende kleurtjes. 

  • De LastSwab van LastObject: dit herbruikbare oorstokje is ook niet plasticvrij, maar net als de vorige exemplaren kun je het jarenlang gebruiken en vermijd je op die manier een hele hoop afval. De LastSwab lijkt wat meer op de wattenstaafjes die we allemaal gewend zijn dankzij zijn vorm, maar heeft dus aan beide uiteindes een flexibel en gemakkelijk afwasbaar 'watje'. Geleverd in een bioplastic doosje, extra handig voor op reis. 

Toegegeven: het is misschien eventjes wennen. Maar je zal je al snel afvragen waarom je niet eerder bent overstag gegaan. Beloofd.

Zo’n oriculi, dat is een kleine stap voor jou als mens, maar een grote sprong voor het milieu. Zet jij de stap?

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Mei Plasticvrij: Bye bye, tandpastatubes! Zero waste tandpasta for the win!

Tandenpoetsen zonder plastic? Yes, you can! Maar welke alternatieven zijn er nu eigenlijk voor die wegwerptubes? Bij Kudzu vind je een mooi aanbod natuurlijke, verfrissende én (hoera!) plasticvrije tandpasta’s.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Tandenborstels voor wie minder plastic wil

We poetsen allemaal onze tanden. Dat betekent ook: we gooien allemaal elk jaar meerdere tandenborstels in de vuilbak. Dat moet beter kunnen. Meer nog: dat kan ook gewoon beter. Wacht, ik zet het even allemaal op een rijtje.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Must-have boeken voor zero waste inspiratie

Wil je graag zero waste door het leven maar zoek je nog inspiratie? Heb je de eerste stappen al gezet en heb je het gevoel dat je nog wat hulp kan gebruiken? We geven graag een overzicht van inspirerende boeken die je de goede weg op helpen!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques