Mei Plasticvrij: Zero waste deodorant

11-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Propere, welriekende oksels zonder plastic? Yes, het is mogelijk! Wat kies jij, solide deodorant of een deostick? Een bloemlezing van enkele eco-opties!

Solide deodorant

Dit zijn deo’s in de vorm van een blokje. Afhankelijk van het soort blokje maak je het nat of gebruik je het zo. Op je oksels smeren en klaar! Zweten zal je nog steeds doen, want het is geen anti-perspirant (en dat is positief!), maar hij werkt wel anti-transpirant. Dat wil zeggen dat je zweetgeur verdoezeld wordt. Eventueel worden er essentiële oliën aan toegevoegd voor een lekker, meestal subtiel geurtje.

  • Lamazuna: vegan deo, verpakt in een kartonnen doosje, verkrijgbaar in verschillende geuren

  • Pachamamaï: vegan, navulbare deo in een metalen potje, ook handig voor onderweg. Deze deo bevat ook wat klei, die je transpiratie wat absorbeert. Verkrijgbaar in Fresh-Up (citrus) en Cocoon (voor de gevoelige huid).

  • Helemaal Shea: merk van Nederlands bodem van vegan deo zonder natriumbicarbonaat (een ingrediënt dat kan irriteren bij sommige mensen, waardoor deze deo meer geschikt is voor gevoelige huid). Beschikbaar in drie geurtjes: cypres & pompelmoes, lavendel & tea tree en palmarosa & geranium.

 

Plasticvrije deostick

Zijn de deoblokjes niet helemaal je ding? Of vind je een verpakking net iets handiger voor onderweg? Dan kan je ook even testen of deosticks beter bij jouw routine en lichaam passen. De deosticks van Marcel’s Green Soap (met natriumbicarbonaat), We Love The Planet en Ben&Anna zijn verpakt in karton: volledig recycleerbaar dus ook perfect geschikt voor je zero/low waste levensstijl.

Qua ingrediënten zit het ook helemaal snor. De natuurlijke ingrediënten van de crèmes verzachten en hydrateren je oksels, terwijl ze de geurtjes verdoezelen. De drie merken zijn beschikbaar in een resem geuren en in geurloze varianten. De sticks van We Love The Planet bevatten bijenwas, dus ze zijn niet geschikt voor vegans. De sticks van Marcel's Green Soap en Ben&Anna zijn wel volledig plantaardig en de laatste heeft een sensitive lijn, voor de gevoelige(re) huid.

 

Deocrème in glazen of aluminium verpakking

Naast de blokjes en de sticks zijn er ook nog potjes met deocrème. Je neemt er een likje crème uit, smeert het onder je oksels en klaar! 

De crèmes van Fair Squared zitten verpakt in een glazen potje van 50 ml. Het deksel uit aluminium kun je ook recycleren. Verkrijgbaar in drie varianten: een frisse limoencrème, een neutrale crème en een deocrème voor de intieme zone. Allemaal vegan en fairtrade!

Ook in een potje, maar dan van aluminium (handig als je tussendoor nog wat wil smeren!), zitten de deocrèmes van het vrolijke Nederlandse Happy Soaps verpakt. Vegan, simpel en effectief in gebruik én verkrijgbaar in een hele resem geurtjes: lavendel, rozemarijn en pepermunt, kokos en limoen, sinaasappel, eucalyptus en limoengras, sweet roots of simpelweg neutraal. Smeer ze!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques