Mei Plasticvrij: Must-have boeken voor zero waste inspiratie

03-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Het Zero Waste Project

Jessie en Nicky Kroon zijn de zerowaste-experts van Nederland. In hun boek verzamelden ze al hun tips, lessen en successen van hun zero waste lifestyle. Bakken inspiratie, dus, gebundeld in één mooi vormgegeven boek. Je kan hun avonturen, zero waste tips en veel meer ook volgen via hun blog en op hun Instagramaccount.

Doe het zero

In hun tweede boek delen Jessie en Nicky Kroon hun favoriete ‘simpele recepten voor een plasticvrij leven’. Die zijn opgedeeld in vier hoofdcategorieën: voor de badkamer, voor de schoonmaak, voor de keuken en voor speciale gelegenheden. Elk hoofdstuk bevat naast de recepten (een stuk of 80 in totaal trouwens!) een katern met achtergrondinformatie en nog wat tips & tricks. 

Welke recepten vind je er zoal in terug? Haargel, mascara, badbommen, bodybutter, wc-reiniger, ontkalker, vlekkenverwijderaar, afwasmiddel, tortillawraps, vegan balletjes, ijsthee, notenpasta, vlaggetjes, kaarsen, totebags - en nog een zestigtal andere. Elk recept is gemarkeerd met twee soorten icoontjes: voor tijd en voor niveau, van supersnel en supereasy tot ‘voor een rustige zondagmiddag’ en wat moeilijker. 

Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken

Wil je je ecologische voetafdruk wat verkleinen en heb je vooral ook véél goesting om zelf dingen te maken? Anne Drake bundelde in haar boek haar beste recepten voor ‘groene’ verzorgings- en poetsproducten. Tandpasta, bruisballen, wasmiddel … het kan allemaal zonder plastic en zonder schadelijke ingrediënten - en Anne bewijst dat dat helemaal niet moeilijk is!

Eco Lifestyle. Aan de slag!

In haar tweede boek heeft Anne Drake nieuwe manieren en recepten gebundeld om je voetafdruk nog verder te verkleinen. Zero waste living to the next level! Ze geeft hier ook tips om voedselverspilling te beperken en deelt ook enkele plantaardige recepten. Zero waste-frietjes, vegan preparé, one-pot pasta puttanesca zijn er maar een paar van. Daarnaast vind je hier ook terug een hele hoop recepten voor verzorgings- en ecohuishoudproducten, zoals klimopafwasmiddel, ovenreiniger, kaarsen, badthee, beautyserum, haarwater en nog veel meer. Verder heeft ze het ook nog over aromatherapie, groene mode, groen reizen en groen feesten. Zero waste living to the next level, ik zei het al hé!

Homemade Beauty

Voor al wie zelf verzorgingsproducten wil maken om plastic verpakkingen te besparen (onder andere, want er zijn natuurlijk nog meer redenen waarom je je eigen verzorgingsproducten zou willen maken!) is Homemade Beauty het ideale boek. Auteur Zoë is specialiste in DIY cosmetica en bracht in haar boek al haar toprecepten samen tot één PRACHTIG geheel. Een must-have voor wie de wondere wereld van de zelfgemaakte cosmetica wil leren kennen.

Zero Waste Kalender

Het hele jaar door elke dag tips krijgen om meer zero waste te leven? Dan moet je de Zero Waste Kalender van Veerle Colle in huis halen. Deze jaarkalender die je elk jaar opnieuw kunt gebruiken bevat 366 tips voor het hele gezin. Zo word je dus elke dag geïnspireerd om een nieuwe stap te zetten in je zero waste avontuur. En heb je een bepaalde stap genomen maar is het wat verwaterd na verloop van tijd? Dan word je er gewoon het jaar nadien terug aan herinnerd! Dankzij de Zero Waste Kalender ben je op een toffe manier dagelijks bezig met zero waste leven. En zo kom je dus stapje voor stapje dichter bij een manier van leven te komen die past bij wat je belangrijk vindt.

Leven zonder afval. Een handleiding voor een minimalwaste-lifestyle

Dit is het boek van een andere zerowaste-experte uit Nederland: Emily-Jane Townley. Al jaaaarenlang is ze bezig de impact van haar lifestyle te minimaliseren. Al die ervaring heeft ze gebundeld in dit boekje van 10 hoofdstukken, gegroepeerd per ruimte die of domein dat je afvalvrij kunt maken. 

Hoe je stopt met plastic

De auteur van dit boek is Will McCallum, niemand minder dan "Head of Oceans" bij Greenpeace UK en de woordvoerder voor hun campagne tegen het gebruik van plastic. In dit boek combineert hij soms verbijsterende wetenschappelijke feiten met een heleboel praktische tips om het anders en beter te doen. Op een minder hippe, beeldrijke manier vormgegeven dan andere boeken in deze lijst, maar daarom niet minder boeiend en motiverend!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Mei Plasticvrij: Bye bye, tandpastatubes! Zero waste tandpasta for the win!

Tandenpoetsen zonder plastic? Yes, you can! Maar welke alternatieven zijn er nu eigenlijk voor die wegwerptubes? Bij Kudzu vind je een mooi aanbod natuurlijke, verfrissende én (hoera!) plasticvrije tandpasta’s.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Tandenborstels voor wie minder plastic wil

We poetsen allemaal onze tanden. Dat betekent ook: we gooien allemaal elk jaar meerdere tandenborstels in de vuilbak. Dat moet beter kunnen. Meer nog: dat kan ook gewoon beter. Wacht, ik zet het even allemaal op een rijtje.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Nooit meer oorstokjes weggooien? Hallo, oriculi!

Wil je Mei Plasticvrij klein beginnen? Verwelkom dan een oorstokje in je leven!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques