Mei Plasticvrij: Wasbare luiers en vochtige doekjes

19-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Babybilletjes verdienen alleen maar het beste, daar kunnen we allemaal mee akkoord gaan. Maar standaard komt er bij de verzorging van babybilletjes wel heel wat afval kijken. Tenzij je kiest voor wasbare luiers en herbruikbare vochtige doekjes.

Wasbare luiers

Wat is het? Logisch: een luier die je kan hergebruiken, die je keer op keer kan wassen. Ze bestaan uit een absorberend deel, de luier zelf, en een waterdicht deel, een overbroekje dat ervoor zorgt dat de kleren droog blijven. Daarnaast kan je ook inleggers en inlegdoekjes gebruiken. Inleggers zorgen voor extra absorptie en papieren inlegdoekjes maken het handiger om de stoelgang te verwijderen. Daarnaast zijn er all-in-one luiers, en die zijn even gemakkelijk in gebruik als wegwerpluiers.

Dat je met wasbare luiers massa’s plastic afval bespaart, is wel vanzelfsprekend. Misschien moet je even wennen aan het idee, en je zal andere verzorgers van je kindje ook even de nodige toelichting moeten geven. Licht je op voorhand in, bekijk de verschillende opties, deel ervaringen met andere groene mama’s en papa’s … en maak je keuze tussen de superleuke printjes en kleurtjes!

Herbruikbare vochtige doekjes: Cheeky Wipes

Cheeky Wipes zijn herbruikbare doekjes die veilig en zacht zijn voor die tere kinderhuid. Je kan ze niet alleen gebruiken voor de billetjes, maar ook voor plakkerige mondjes en handjes. Ze zijn beschikbaar in regenboogkleurtjes of gewoon wit en verschillende materialen: microvezel, katoen, bamboe/fleece of bamboe. We moeten niet gaan uitrekenen hoeveel wegwerpdoekjes je uitspaart zodra je deze doekjes begint te gebruiken, hé? De planeet én je portefeuille zullen het verschil wel merken.

Op verplaatsing? Met een all-in-one kit kan je je wasbare doekjes ook onderweg gebruiken. In het ene doosje gaan de propere doekjes met wat water en eventueel essentiële olie. De vuile doekjes gaan in het andere doosje. Superhandig! Wil je wat plaats besparen in je verzorgingstas? Dan kan je ook een setje lekvrije zakjes kiezen.

Met deze plasticvrije alternatieven kom je de luier-/babyperiode met gemak door met véél minder plastic afval. Een kleine investering in het begin, maar op termijn bespaar je geld - en sowieso ook het milieu. Olé!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Milieubewust feesten

Een witte kerst, dat hoeft niet per se voor mij. Een groene kerst? Graag! De eindejaarsperiode kan dan wel een fijne, warme periode zijn, maar het is er ook een waarbij het milieu kreunt onder het gewicht van al dat eten en al die cadeaus. Hoe kan je gezellig maar ook milieubewust feesten? Ik geef graag wat tips!

Meer lezen

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques