Mei Plasticvrij: Wasbare luiers en vochtige doekjes

19-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Babybilletjes verdienen alleen maar het beste, daar kunnen we allemaal mee akkoord gaan. Maar standaard komt er bij de verzorging van babybilletjes wel heel wat afval kijken. Tenzij je kiest voor wasbare luiers en herbruikbare vochtige doekjes.

Wasbare luiers

Wat is het? Logisch: een luier die je kan hergebruiken, die je keer op keer kan wassen. Ze bestaan uit een absorberend deel, de luier zelf, en een waterdicht deel, een overbroekje dat ervoor zorgt dat de kleren droog blijven. Daarnaast kan je ook inleggers en inlegdoekjes gebruiken. Inleggers zorgen voor extra absorptie en papieren inlegdoekjes maken het handiger om de stoelgang te verwijderen. Daarnaast zijn er all-in-one luiers, en die zijn even gemakkelijk in gebruik als wegwerpluiers.

Dat je met wasbare luiers massa’s plastic afval bespaart, is wel vanzelfsprekend. Misschien moet je even wennen aan het idee, en je zal andere verzorgers van je kindje ook even de nodige toelichting moeten geven. Licht je op voorhand in, bekijk de verschillende opties, deel ervaringen met andere groene mama’s en papa’s … en maak je keuze tussen de superleuke printjes en kleurtjes!

Herbruikbare vochtige doekjes: Cheeky Wipes

Cheeky Wipes zijn herbruikbare doekjes die veilig en zacht zijn voor die tere kinderhuid. Je kan ze niet alleen gebruiken voor de billetjes, maar ook voor plakkerige mondjes en handjes. Ze zijn beschikbaar in regenboogkleurtjes of gewoon wit en verschillende materialen: microvezel, katoen, bamboe/fleece of bamboe. We moeten niet gaan uitrekenen hoeveel wegwerpdoekjes je uitspaart zodra je deze doekjes begint te gebruiken, hé? De planeet én je portefeuille zullen het verschil wel merken.

Op verplaatsing? Met een all-in-one kit kan je je wasbare doekjes ook onderweg gebruiken. In het ene doosje gaan de propere doekjes met wat water en eventueel essentiële olie. De vuile doekjes gaan in het andere doosje. Superhandig! Wil je wat plaats besparen in je verzorgingstas? Dan kan je ook een setje lekvrije zakjes kiezen.

Met deze plasticvrije alternatieven kom je de luier-/babyperiode met gemak door met véél minder plastic afval. Een kleine investering in het begin, maar op termijn bespaar je geld - en sowieso ook het milieu. Olé!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Mei Plasticvrij: Aluminiumfolie vervangen? Boc’n’Roll time!

Gebruik je nog aluminiumfolie om je boterhammen in te verpakken? Niet lang meer, want Boc’n’Roll is de ideale vervanger! Waarom zou je zo’n doekje van katoen en TPU (plastic) in huis halen?

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Navulbare cosmetica: welke opties zijn er voor make-up zonder plastic?

Zonder make-up ga jij de deur niet uit? Of je vindt het leuk om gewoon af en toe bepaalde uiterlijke kenmerken extra in de verf te zetten? Hoe frequent of om welke reden je het ook doet, misschien wil je je make-up wel wat plasticvrijer maken. En dan zijn er enkele opties. Je kunt bepaalde producten eenvoudig (of minder eenvoudig) zelf leren te maken. Of je koopt ze kant-en-klaar. Sommige merken proberen namelijk de hoeveelheid plastic van hun make-up te verminderen. Zoals Zao en Benecos.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Restjes voeding inpakken zonder vershoudfolie

Je kent het wel: je bereidt een lekkere maaltijd, maar je krijgt ze niet volledig op. Of je snijdt een komkommer aan, maar de helft gaat naar de koelkast, want ow joh, een hele komkommer is wel veel. Als je niet bezig bent met plastic-minderen, zou je al snel grijpen naar die goeie ouderwetse rol vershoudfolie om die kom etensrestjes te bedekken en die komkommer in te pakken. Als je wel bezig bent met plastic-minderen, denk je na over alternatieven. En die zijn er: onder andere in de vorm van bijenwasdoeken en food huggers!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques