Mei Plasticvrij: Wasbare luiers en vochtige doekjes

19-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Babybilletjes verdienen alleen maar het beste, daar kunnen we allemaal mee akkoord gaan. Maar standaard komt er bij de verzorging van babybilletjes wel heel wat afval kijken. Tenzij je kiest voor wasbare luiers en herbruikbare vochtige doekjes.

Wasbare luiers

Wat is het? Logisch: een luier die je kan hergebruiken, die je keer op keer kan wassen. Ze bestaan uit een absorberend deel, de luier zelf, en een waterdicht deel, een overbroekje dat ervoor zorgt dat de kleren droog blijven. Daarnaast kan je ook inleggers en inlegdoekjes gebruiken. Inleggers zorgen voor extra absorptie en papieren inlegdoekjes maken het handiger om de stoelgang te verwijderen. Daarnaast zijn er all-in-one luiers, en die zijn even gemakkelijk in gebruik als wegwerpluiers.

Dat je met wasbare luiers massa’s plastic afval bespaart, is wel vanzelfsprekend. Misschien moet je even wennen aan het idee, en je zal andere verzorgers van je kindje ook even de nodige toelichting moeten geven. Licht je op voorhand in, bekijk de verschillende opties, deel ervaringen met andere groene mama’s en papa’s … en maak je keuze tussen de superleuke printjes en kleurtjes!

Herbruikbare vochtige doekjes: Cheeky Wipes

Cheeky Wipes zijn herbruikbare doekjes die veilig en zacht zijn voor die tere kinderhuid. Je kan ze niet alleen gebruiken voor de billetjes, maar ook voor plakkerige mondjes en handjes. Ze zijn beschikbaar in regenboogkleurtjes of gewoon wit en verschillende materialen: microvezel, katoen, bamboe/fleece of bamboe. We moeten niet gaan uitrekenen hoeveel wegwerpdoekjes je uitspaart zodra je deze doekjes begint te gebruiken, hé? De planeet én je portefeuille zullen het verschil wel merken.

Op verplaatsing? Met een all-in-one kit kan je je wasbare doekjes ook onderweg gebruiken. In het ene doosje gaan de propere doekjes met wat water en eventueel essentiële olie. De vuile doekjes gaan in het andere doosje. Superhandig! Wil je wat plaats besparen in je verzorgingstas? Dan kan je ook een setje lekvrije zakjes kiezen.

Met deze plasticvrije alternatieven kom je de luier-/babyperiode met gemak door met véél minder plastic afval. Een kleine investering in het begin, maar op termijn bespaar je geld - en sowieso ook het milieu. Olé!

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques