Mei Plasticvrij: Wasbare wattenschijfjes

01-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Reinig je je gezicht met een wattenschijfje? Dan werp je elk jaar een hoop wattenschijfjes in je vuilbak, zonde toch? Gelukkig kan het ook anders: met wasbare wattenschijfjes.

Waarom wasbare wattenschijfjes?

  • Ja, waarom niet, hé? Nee, serieus nu.

  • Ze ‘werken’ zoals wegwerpwattenschijfjes. Je hoeft niet echt te wennen omdat het zo verschilt van wat je gewend bent (zoals bijvoorbeeld bij de oriculi). Het enige verschil is dat je ze wast en niet weggooit. Afhankelijk van welke soort je precies kiest, kunnen ze wat dunner aanvoelen dan een wegwerpschijfje, maar hé, niet bepaald onoverkomelijk, zou ik zeggen!

  • Je koopt ze één keer en dan kan je ze jaaaaaaaren gebruiken. Bedenk eens hoeveel grondstoffen, pesticiden (die gebruikt worden bij de katoenproductie), plastic verpakking en vervuiling door vervoer dat uitspaart, zeg!

  • Zelfs als je make-up gebruikt, heb je niet per se reinigingsproduct nodig. Sommige soorten schijfjes Een vochtig Lamazuna schijfje makenmaakt je gezicht moeiteloos schoon. Bij waterproof make-up kan make-up remover wel nodig zijn. Kies voor een pure basisolie zoals jojoba-olie of abrikozenolie of kies voor bijvoorbeeld voor een zero waste make-up-remover.

  • Ze staan mooi in je badkamer. Detail, maar toch.

En geef toe, het is toch eigenlijk ook totaal onlogisch om een wegwerpproduct te kopen voor een activiteit die tot je (bijna) dagelijkse routine behoort, nietwaar?

Welke soorten/merken zijn er?

  • dunne fairtrade biokatoenen schijfjes van Fair Squared

  • superreinigende schijfjes uit microvezel van Lamazuna

  • de geliefde schijfjes uit 70% cellulose en 30% katoen van LastRound, composteerbaar na zo’n 1000x gebruiken, stevig indien droog maar zacht indien nat, in een mooi opbergdoosje van bioplastic

  • iets dikkere, maar superabsorberende schijfjes van biokatoen van Anae, verkrijgbaar in miniformaat, in iets grotere diameter en als mini-washandjes (superhandig!)

  • tweezijdige schijfjes, ook van Anae: de ene kant is biokatoen, de andere kant is biokatoenflanel, ideaal voor de supergevoelige huid

  • de vrolijkste van de bende: de biokatoenen schijfjes van Anae met randen gestikt in felle kleurtjes

How zeg, dat wordt nog moeilijk kiezen!

 

Hoe ze onderhouden?

  • Doe ze na gebruik in een wasnetje. Als je er een aantal hebt, kun je ze in de was zwieren. Maximaal 60°, zonder wasverzachter of bleekmiddelen, gewoon met het wasmiddel dat je anders gebruikt. 

  • Laat ze drogen aan de lucht, niet in de droogmachine. 

  • Geraken ze niet goed proper door mascara bijvoorbeeld? Dan kun je ze eerst laten weken in wat water met azijn. Je kunt ze ook direct na gebruik even uitspoelen met wat lauw water en zeep.

P.S.: Op zoek naar doekjes die specifiek bedoeld zijn om nagellak te verwijderen? Check de bamboevilten doekjes van Tabitha Eve.

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques