Mei Plasticvrij: Wasbare wattenschijfjes: wat, waarom … en wanneer start jij ermee?

04-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Reinig je je gezicht (bijna) dagelijks met een wattenschijfje? Dan werp je elk jaar 365 (of minder, maar nog altijd te veel) wattenschijfjes in je vuilbak. Gelukkig kan het ook anders: met wasbare wattenschijfjes.

Waarom wasbare wattenschijfjes?

  • Ja, waarom niet, hé?
  • Nee, serieus nu.
  • Ze ‘werken’ zoals wegwerpwattenschijfjes. Je hoeft niet echt te wennen omdat het zo verschilt van wat je gewend bent (zoals bijvoorbeeld bij de oriculi). Het enige verschil is dat je ze wast en niet weggooit.
  • Je koopt ze één keer en dan kan je ze jaaaaaaaren gebruiken. Bedenk eens hoeveel grondstoffen, pesticiden (die gebruikt worden bij de katoenproductie), plastic verpakking en vervuiling door vervoer dat uitspaart, zeg!
  • Zelfs als je make-up gebruikt, heb je niet per se reinigingsproduct nodig. Een vochtig Lamazuna schijfje maakt je gezicht moeiteloos schoon. Bij waterproof make-up kan make-up remover wel nodig zijn.
  • Ze staan mooi in je badkamer. Detail, maar toch.

En geef toe, het is toch eigenlijk ook totaal onlogisch om een wegwerpproduct te kopen voor een activiteit die tot je (bijna) dagelijkse routine behoort, nietwaar?

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques