Mei Plasticvrij: Zero waste brood kopen

20-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Broodzakken van bij de bakker bestaan uit papier, plastic, geparaffineerd papier of een combinatie van materialen. Maar wegwerp, dat zijn ze sowieso. Zelfs als je je zakken zo veel mogelijk hergebruikt, uiteindelijk belanden ze op de afvalberg. En dan zwijgen we nog over de impact van de productie ervan (ehm, paraffine, say what?!). Zero waste brood en pistoletjes kopen? Dat doe je gewoon met je eigen verpakking: een herbruikbare biokatoenen tas.

Wat zijn de voordelen van een herbruikbare broodtas?

  • Duh, geen afval!

  • Je brood blijft even lang vers. Zorg wel dat je sneetjes ‘aansluiten’ - of nog beter: snijd je brood pas in sneetjes op het moment dat je sneetjes nodig hebt.

  • Je kan zo’n tas ook gebruiken om je brood in te vriezen.

  • Ze zijn multifunctioneel: je kan er ook groenten en fruit, delicate was, allerlei droge voeding … in transporteren.

  • Compact: vouw je tasje mooi samen en steek er eentje standaard in je tas. Zo kan je brood of sandwichjes kopen wanneer je maar wilt!

Koop je geen brood, maar maak je het zelf? Ook dan zullen katoenen broodzakken hun diensten bewijzen natuurlijk.

Hoe groot? Om teleurstellingen te vermijden bekijk je best even goed op voorhand de afmetingen. Er zijn verschillende formaten beschikbaar van de merken Ah Table en Re-Sack.

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques