Mei Plasticvrij: Zero waste brood kopen

20-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Broodzakken van bij de bakker bestaan uit papier, plastic, geparaffineerd papier of een combinatie van materialen. Maar wegwerp, dat zijn ze sowieso. Zelfs als je je zakken zo veel mogelijk hergebruikt, uiteindelijk belanden ze op de afvalberg. En dan zwijgen we nog over de impact van de productie ervan (ehm, paraffine, say what?!). Zero waste brood en pistoletjes kopen? Dat doe je gewoon met je eigen verpakking: een herbruikbare biokatoenen tas.

Wat zijn de voordelen van een herbruikbare broodtas?

  • Duh, geen afval!

  • Je brood blijft even lang vers. Zorg wel dat je sneetjes ‘aansluiten’ - of nog beter: snijd je brood pas in sneetjes op het moment dat je sneetjes nodig hebt.

  • Je kan zo’n tas ook gebruiken om je brood in te vriezen.

  • Ze zijn multifunctioneel: je kan er ook groenten en fruit, delicate was, allerlei droge voeding … in transporteren.

  • Compact: vouw je tasje mooi samen en steek er eentje standaard in je tas. Zo kan je brood of sandwichjes kopen wanneer je maar wilt!

Koop je geen brood, maar maak je het zelf? Ook dan zullen katoenen broodzakken hun diensten bewijzen natuurlijk.

Hoe groot? Om teleurstellingen te vermijden bekijk je best even goed op voorhand de afmetingen. Er zijn verschillende formaten beschikbaar van de merken Ah Table en Re-Sack.

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques