Moederdag? Zeg het eens met zoet-hartig stengelgebak!

12-05-2017 - Ann Welvaert

Alsof we kost wat kost het bruidsboeket wilden opvangen. 

Zo vinnig veerden mijn schoonzus en ik overeind, toen mijn mama ons laatst vanuit haar weelderige moestuin een flinke ruiker rabarber toewierp.

Heel even overwogen we om het rabarberboeket, dat we beiden om ter hardst omklemden, eerlijk doormidden te klieven. Maar dat was natuurlijk een volstrekt idioot plan: ware rabarbermoesfanaten weten dat de kolossale stengels tijdens het stoven spinazie-achtig snel slinken, tot er nog een fractie van overblijft. Gelukkig bedachten we bliksemsnel een veel genialere rabarberdeal: in plaats van elk boeket in tweeën te scheuren, zouden we ons voortaan gewoon beurtelings over de rabarberrijkdom van mijn moeder ontfermen.

Ons rabarberpact is tot dusver nog perfect intact.  

Maar lieve lezers, ik overweeg een dringende herziening.

Want afgelopen weekend, speurend naar taartinspiratie voor het verjaardagsfeestje van mijn dochter, botste ik in het boek ‘Eten uit de volkstuin’ op een recept dat bewijst dat je zelfs met een minuscuul rabarberboeketje een indrukwekkende portie zoet-zurig lekkers fabriceren kan. Vier stengels rabarber zeg, meer heeft een mens niet nodig voor een seizoensgebonden kokoscake mét stormloop-effect! 

Ah ja, natuurlijk ga ik het rabarberpact met mijn schoonzus niet écht herroepen. Ik heb namelijk al een veel toereikender en – letterlijk – diepgravend plannetje gesmeed. Want dankzij het boek ‘Eten uit de volkstuin’, dat geen klassiek kookboek is maar per seizoen heel overzichtelijk zaai- en oogsttips met originele recepten combineert, weet ik precies welke stappen ik moet ondernemen om volgend jaar mijn eigen weelderig rabarberwalhalla te creëren: 

In april, als de eerste scheuten uit de grond piepen, ga ik met mijn spade die ganse rabarberkluit gewoon uitgraven. Om hem vervolgens, in mijn eigen moestuin, lekker diep terug in de grond te stoppen. 

Grapje! 

Ik ga natuurlijk maar een enkel stekje ontvoeren. En daar heel liefdevol, zoals het boek ‘Eten uit de volkstuin’ voorschrijft, een gul dekentje compost rond zwachtelen. 

Zodat ik mijn schoonzus vanaf volgend jaar op een verhoogde rabarbertoevoer kan trakteren. 

En mijn feesttafels met nog meer zoet-zure rabarber-kokoscake kan decoreren. 

Want eerlijk waar: had ik afgelopen weekend niet net op tijd een half plakje cake voor mezelf en manlief opzij gelegd, dan hadden onze gasten dat verrukkelijke stengelgebak zonder verpinken tot de allerlaatste kruimel toe opgegeten!

Recept rabarber-kokoscake 

Nodig: 

  • 200 g kokosvet
  • 200 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 75 ml magere yoghurt
  • 200 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 3 el geraspte kokos
  • 4 stengels rabarber

Zo maak je het klaar:  

Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt het kokosvet in de magnetron op 650 watt. Klop het kokosvet, de suiker en de vanillesuiker luchtig in de keukenmachine. Doe er de eieren en de yoghurt bij. Giet er vervolgens, terwijl de machine draait, het meel bij en tenslotte ook de kokos. Meng nog even goed, tot je een mooi egaal beslag hebt. Giet het beslag in een met bakpapier beklede ovenschaal. Snij de rabarber in stukken, op maat van de schaal. Leg de rabarber op het beslag (omdat ik maar twee stelen op mijn beslag kwijt kon, duwde ik een extra laagje rabarber in het beslag zelf, wat prima werkt). Bak de cake in 1 uur gaar.

Meer zin in hartig steeltjesgebak? Dankzij One Healthy Family, het kookboek dat jong en oud kwijlend de lente doet in zwijmelen, ontdekten we afgelopen weekend ook een fantastisch recept voor focaccia met groene asperges, olijven en zongedroogde tomaatjes. Een kindvriendelijk toppertje, zo bleek, want ook Jasper (9) en Kate (7) hebben hier gretig van gesmuld.


En mooi meegenomen: omdat een enkele baksessie zo’n zestal royale porties focaccia opleverde, beschikten we meteen ook over een originele brooddoosvulling voor ’s anderendaags. Handig, toch?


Ja ja, wij weten precies al wat we onze mama’s op Moederdag cadeau gaan doen: geen bloemetjes dit jaar, wel een flinke portie huisgemaakt steeltjesgebak! Nu nog duimen dat manlief zorgvuldig tussen de regels leest, en deze mama op Moederdag op een gelijkaardige lekkernij trakteert.

 

Ann Welvaert

Ann Welvaert (De Luie Vegetariër)

Ann Welvaert, alias De Luie Vegetariër, schrijft op haar blog over haar vegetarische avonturen. Haar missie is vegetarische gerechten koken die niet alleen haarzelf, maar vooral ook haar vleesverslaafde echtgenoot en kinderen bekoren.

http://deluievegetarier.com

Recente blogposts

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques