Rhassoul Kleipoeder

29-07-2019 - Anne Drake

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Low impact.

Rhassoul klei wordt op een duurzame manier ontgonnen. Het bevat geen additieven of bewaarmiddelen. De verpakking is een recycleerbare kartonnen doos (zonder aluminium bekleding) met een plastic deksel.

Gebruik :

Je maakt een kleimasker per keer dat je het nodig hebt om bederf te voorkomen.

Kleimasker :

Voor een gezichtsmasker volstaat  het om 1 eetlepel Rhassoul poeder met ongeveer evenveel water te mengen tot en glad papje. Wil je graag heel je lichaam insmeren dan doe je deze hoeveelheid maal vier of vijf.

Voor extra verzorging gebruik je een hydrolaat ipv water en voeg je 2 druppels etherische olie van…. Toe. Een hydrolaat van korenbloem van Hévéa heeft een helende werking op je huid en geeft extra glans aan je haar. Hévéa is een biologisch merk en kiest voor glazen verpakkingen. Het donker glas zorgt ervoor dat je werking van het product niet aangetast kan worden door blootstelling aan licht.

Een gezichtsmasker mag 5 tot 10 minuten inwerken, maar maak je gezicht terug een beetje vochtig met het sprayflesje van het korenbloem hydrolaat als het masker is opgedroogd. Spoel het masker af met warm water en gebruik een hydraterende crème of een paar druppeltjes olie om je huid terug te voeden.

Je kan het kleipoeder ook heel goed mengen met amandelolie. Je kan het kleimasker dan ook gebruiken als een milde scrub. 

Voor glanzend haar :

Een haarmasker gebruik je op nat haar. Dan maak je een masker met 3 eetlepels kleipoeder en evenveel water. Breng het masker aan op je hoofdhuid en de lengte van je haar en laat 15 minuten inwerken. Daarna uitspoelen met warm water. Wassen met shampoo is eigenlijk niet meer nodig, maar het mag natuurlijk wel.

Droogshampoo :

Heb je bruin of donker haar dan kan je Rhassoul kleipoeder ook gebruiken als droogshampoo.

Het gemakkelijkste is dat je een strooipotje gebruikt (voor poedersuiker). Strooi het poeder over je haar. Masseer je hoofdhuid zodat het poeder het talg goed kan absorberen. Borstel het poeder na 5 minuten uit je haar. Ik doe dit in combinatie met de haardroger.

Je ziet het, Rhassoul is een veelzijdig product dat zeker een plaats verdient in een gezonde, zero waste badkamer.

 

Anne Drake

Anne Drake

Meer lezen over een duurzame levensstijl doe je op de website van Anne Drake. Ze schreef het boek Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken. Op haar website lees je meer over haar workshops, blog en recepten.

http://www.annedrake.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques