Zelf notenmelk maken: mix it up met de notenmelkzak

16-03-2021 - Kelly Eeckhaut

Waarom zelf notenmelk maken als er tegenwoordig zo veel soorten notenmelk in de rekken staan? Misschien wil je zero/low waste gaan. Way to go! Of misschien experimenteer je gewoon graag in de keuken en wil je je eigen perfecte recept voor notenmelk vinden. Welke reden je ook hebt: begin die noten maar te melken!

Zelf notenmelk maken: het basisrecept

Benodigdheden

 • een blender of goede staafmixer
 • een notenmelkzak
 • een kom of kan 
 • een afsluitbare fles 

Ingrediënten

 • 1 cup noten (= 1 grote kop) naar keuze (of pitten/zaden)*
 • kraanwater

Hoe maak je notenmelk?

 1. Laat je cup noten naar keuze een nacht laten weken in koud water. Zet in de koelkast. 
 2. Giet het ‘afvalwater’ af en spoel nog eens goed om. Je kunt dit water aan je planten geven. 
 3. Voeg nu 800 tot 1000 ml water toe, afhankelijk van de noten en de gewenste dikte. Mix zo fijn mogelijk. Een blender doet dat jobje in no time, met een staafmixer kan het wat langer duren.
 4. Zeef de gemixte noten door de notenzak. Wring er zo veel mogelijk melk uit op het einde.
 5. Bewaar tot zo’n 4 dagen in een afsluitbare fles in de koelkast.

Bekijk hier de video:

* Welke noten / ingrediënten?

Ja maar welke noten kies ik dan best? Dat mag je zelf kiezen, op basis van wat je smaakpapillen verkiezen en welke noten je verkiest op vlak van eco-impact (zie ook de Q&A hieronder). Twee of meerdere soorten mengen om je eigen speciale plantaardige melk te maken? ‘t Is allemaal mogelijk!

Los van welke soort je kiest, ga je sowieso best voor ongebrande, rauwe noten. 

Er zijn ook nog andere opties dan noten! 

Oké ja, we hebben het wel over notenmelk, maar pittenmelk en zadenmelk, dat klinkt niet zo goed (of ligt dat gewoon aan mij?). Je kunt alleszins ook noten en pitten gebruiken of toevoegen aan je noten: zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, chiazaad en ga zo maar door. Elk heeft zijn specifieke voedingswaarde en smaak en kun je dus naar hartelust toevoegen om je unieke mix te creëren. 

Nog een lekkere, goedkope en wellicht nog de meest ecologische variant op notenmelk is havermelk. Volg dezelfde bereidingswijze met 1 cup havermout/havervlokken en je bent vertrokken! Spelt, boekweit, gerst, rijst … Ook daarmee kun je je volop uitleven.  

Als het wat meer mag zijn

Je kunt ervoor kiezen om je notenmelk vanaf nu standaard zelf te maken. Vraagt wat werk, vooral ook wat planning, maar als het je gelukkig maakt, moet je ‘t vooral doen. Je hoeft natuurlijk niet all the way and all the time DIY te gaan. Af en toe een flesje zelfgemaakte notenmelk kan ook. En dan kun je er ook voor kiezen om er een superdeluxe drankje van te maken: een soort die je net niet in de winkelrekken vindt, met jouw favoriete ingrediënten.

Wat kun je nog zoal in je notenmelk zwieren? Een paar ideeën:

 • puur cacaopoeder
 • vanillepoeder of -extract
 • wat zoetmiddel naar keuze
 • kaneel
 • speculaaskruiden
 • chiazaad
 • wat zout
 • ...

Ook lekker: noten-bananenmelk met wat vanille of cacao. Het wordt dan al snel eerder een lichte smoothie (afhankelijk van hoeveel banaan je er precies aan toevoegt) én je drinkt de melk ook best binnen de dag, maar ehm, lekker!! 

Je leest het goed: ZO VEEL MOGELIJKHEDEN! 

Bekijk hier de video:

Superdeluxe pecannotenmelkje, iemand? Aan de basisbereiding van 1 cup pecannoten op een litertje water voegde ik na de eerste mixing 1 eetlepel cacaopoeder, wat zout en wat vanille-extract toe. Mixen in de blender en koud of warm drinken, habba habba.

Q&A notenmelk maken

Wat doe je met de pulp die overblijft na het zeven?

Je kunt deze verwerken in brood, cake, crackers, notenkoekjes - met wat creativiteit hoef je je notenpulp nooit weg te gooien. Invriezen voor later gebruik in een recept is ook een optie.

Kun je de notenmelk opwarmen?

Ja hoor. Afhankelijk van de soort kan de melk daardoor ook wat indikken. Als je het dan te dik vindt, kun je gewoon wat water toevoegen natuurlijk.

Hoe zit het met de ecologische voetafdruk?

Als je je noten bij de verpakkingsvrije winkel haalt, heb je dus al minder afval, maar dan blijft er ook nog het aspect van je ingrediënt zelf. Het zou ons te ver leiden om uit te wijden over alle soorten noten en de impact van het verwerkingsproces, plaats en manier waar(op) ze gekweekt worden, hoe ze getransporteerd worden … Google zelf en maak de beslissing op basis van je eigen bevindingen en prioriteiten.

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Kudzutest: EcoEgg

Ons testpanel onderwierp de EcoEgg wasbal aan een uitgebreide test. Hier kun je hun bevindingen terugvinden. Wat blijkt? Het gebruik van de EcoEgg is een eitje!

Meer lezen

Zero Waste Menstrueren

Hoewel menstrueren vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. Daarnaast veroorzaken omdat wij, vrouwen die menstrueren, met ons allen een gigantische afvalberg. Weg daarmee toch!?

De overstap naar wasbaar lijkt niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Toch zijn er meer en meer vrouwen die eens ze de overstap waagden niet meer terug willen. Het is niet alleen milieuvriendelijker maar wasbaar biedt gewoonweg meer comfort.

Meer lezen

Hoe solide shampoo opbergen

Een solide shampoo of conditioner is het zero waste alternatief voor de vloeibare versie in een plastic flacon. Een shampoobar is compact, zit in een kleine kartonnen verpakking en gaat evenlang mee als 2 tot 3 vloeibare shampooflacons. Heil aan de shampoobar dus!

Een handige manier vinden om je shampoobar in op te bergen is bij velen nog een heikel punt. Daarom delen we enkele tips om jullie op weg te helpen!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques