Zero waste haarkleuring? Verf het met henna brownies!

18-11-2020 - Kelly Eeckhaut

Wil je stralende lokken, eventuele grijze haren bedekken of gewoon je haardos een andere tint geven - maar dan zonder de (ongezonde) haarkleuring uit plastic zakjes te gebruiken? Maak dan kennis met de henna brownies! Deze blokjes zijn niet om op te eten, maar je kunt er je haar mee kleuren én verzorgen.

Wat zijn henna brownies precies?

Henna brownies zijn fairtrade, natuurlijke, volledig plantaardige, compacte blokken zonder verpakking om je haar mee te kleuren. De basisingrediënten zijn henna en sheaboter. Een Nederlandse kapster, Dianne te Mebel, ontwikkelde ze voor haar salonklanten om het thuis haarkleuren te vergemakkelijken. Je vindt ze bij Kudzu in kleine en grote blokjes: 30 gram (klein) of 90 gram (groot). Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van je haarlengte.  

Hoe werkt het?

  1. Rasp het blok in een warmtebestendige kom. 

  2. Voeg er heet water aan toe. Je kunt eventueel ook nog een scheutje 100% arganolie toevoegen voor extra verzorging voor haar en hoofdhuid. Je kunt ook citroensap, rode wijn, wortelsap en andere natuurlijk vloeistoffen toevoegen voor een intensere kleuring (maar begin best met water).

  3. Meng en roer goed tot een makkelijk smeerbare, smeuïge pasta. Het mag niet zodanig vloeibaar worden dat het goedje van je hoofd drupt. Je houdt je pap best warm, bijvoorbeeld boven een theelichtje.

  4. Was je haar met natuurlijke shampoo. Laat het niet opdrogen.

  5. Smeer je vochtige haar in met de hennapap. Gebruik (herbruikbare!) handschoenen en eventueel een borsteltje om het verdelen te vergemakkelijken. 

  6. Pak je hoofd in in een herbruikbare doek en wikkel er nog een badhanddoek rond om de henna warm te houden. Zo kan hij beter inwerken.

  7. Laat minstens 45 minuten inwerken. Hoe langer, hoe intenser de kleur. Voor grijs of wit haar volstaat 25 minuten inwerktijd.

  8. Was daarna je haar met een natuurlijke, milde shampoo en was je haar daarna twee dagen niet. 

  9. Na een week zie je het uiteindelijke kleurresultaat. Wil je de kleur nog intenser? Herhaal dan nu de behandeling.

  10. Heb je nog wat hennapasta over? Vries het restje in en ontdooi het voor een volgende kleursessie.

Welke kleuren zijn beschikbaar?

Goudbruin, asbruin, lichtbruin, donkerbruin, hazelnoot, nootbruin, kastanjebruin, bruin, koffiebruin, middenbruin, auburn, zwart, saharablond, middenblond, asblond, goudblond, donker asblond, amla, kastanjerood, mahonie, hennarood en indigo. Welke kleur je kunt verkrijgen, hangt af van je natuurlijke haarkleur. Goudbruin is bijvoorbeeld geschikt voor middenblond tot donkerbruin haar. Ook leuk: je kunt verschillende tinten zelf gaan mixen om je eigen unieke kleur te verkrijgen.

Er is ook een neutraal blokje, waarmee je je haar niet kleurt, maar wel verzorgt en volume en glans geeft. Heb je dof en beschadigd haar? Dan kun je met een neutraal blokje je haar dikker en stralender maken. Je kunt het ook gebruiken om een kleur te verdunnen, als je ze wat te sterk vindt.

Kun je grijze haren volledig bedekken met henna?

Nee. Henna is niet krachtig genoeg om grijze haren helemaal te verdoezelen, maar je krijgt als het ware natuurlijke highlights. Gebruik nooit puur zwart of puur indigo op grijs haar, want dan krijg je groen haar. Je pigmenteert het dan eerst voor met rood. Na het uitspoelen van de rode kleuring kleur je het meteen met een donker mengsel (puur of een mengeling).

Kun je het gebruiken op chemisch geverfd haar?

Jup, maar je doet het dan in het begin eerder als een kuur. Pas nadat de chemische kleuring volledig weg is, zul je het natuurlijke resultaat van de hennakleur zien. 

Heb ik hiermee uitgroei?

Nee! Henna was je heel geleidelijk aan uit het haar, dus uitgroei heb je niet of nauwelijks. 

En verder?

Henna is altijd wat experimenteren. Je zult wellicht ook even aan de geur moeten wennen. En doordat het natuurlijk is, kun je niet exact voorspellen hoe de kleur precies zal uitdraaien. Wat wel vaststaat, is dat je haar er niet enkel een andere kleur van krijgt, maar er ook echt gezonder van wordt. Na een hennabehandeling zal het stralen als nooit tevoren. 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Mei Plasticvrij: Stijlvol slurpen met herbruikbare rietjes

Cocktails, milkshakes, sapjes en smoothies, ze smaken niet hetzelfde zonder een rietje. Ben je niet die mening toegedaan? No problemo, dan ben jij iemand die geen rietjes nodig heeft en dat is ook volledig oké. Vind je rietjes wél zo ongeveer onmisbaar? Maar vind je wegwerprietjes ook maar niets? Lees verder!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Zero waste koffie: met een percolator

We hadden het al over koffie on the go, maar wat als je zelf je eigen tasje koffie wilt zetten, gewoon thuis? Hoe pak je dat aan zonder dat er een grammetje plastic aan te pas komt?

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Koffie on the go, dat kan ook zonder plastic!

Nog snel een koffie voor je in de trein springt, een portie zwart goud voor tijdens je wandeling naar het werk … echte koffiedrinkers zullen het wel weten: als je koffie nodig hebt, dan wil je die - koste wat het kost. Of ja, behalve als er plastic komt bij kijken, dan. Toch? Voor die momenten waarop je koffienood hoog is en je koffie bij je favoriete koffiehuis wil bijtanken, is er gelukkig een oplossing. Meerdere oplossingen, zelfs!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques