Zero Waste Swap: allesreiniger in de vorm van tablets

28-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: allesreiniger in de vorm van tablets

De lentepoets staat voor de deur! Niets zo fijn als je huis onder handen nemen en die heerlijke geuren opsnuiven die een frisse start beloven.

Het is meteen ook een mooi moment om vanaf nu voor de zero waste poetsaanpak te gaan. Want jaarlijks passeren er zo’n 50 plastic wegwerpflacons voor éénmalig gebruik in elk huishouden. Het gaat dan zeker ook om poetsproducten, zoals bijvoorbeeld allesreiniger. Je weet hoe dat meestal loopt. De flacon is leeg en gaat, hopsa, de pmd-zak in. En hoewel dat dan wel gerecycleerd wordt, blijft het afval nog altijd dat vermeden had kunnen worden. En géén afval produceren heeft nog steeds een streepje voor op recycleren. Die grote ondingen vullen trouwens in no time je hele pmd-zak. En ja, je hebt ongetwijfeld een navulpunt bij jou in de buurt. Maar natuurlijk vergeet je telkens die flacon mee te nemen als je daar in de buurt moet zijn. En je hebt eigenlijk nu meteen op dit moment nieuw poetsproduct nodig, want de zin om te poetsen is er nù en straks, nadat je eindelijk tijd hebt gevonden om langs de winkel te passeren voor nieuwe allesreiniger, is die zin er ongetwijfeld helemaal niet meer.

Een hoop obstakels dus, bij dat poetsen. Maar er is gelukkig een manier om ook dit taakje - pardon, deze gigantische huishoudelijke taak - op een zero waste manier aan te pakken én ook meteen aan het poetsen te kunnen zo gauw je een sprankeltje goesting voelt. Al is dat midden in de nacht!

Poetsen zoals Assepoester

Het is niet zo moeilijk. Eigenlijk is het zelfs logisch als je er wat langer over nadenkt: je hebt allesreiniger nodig om je huis te doen blinken. Koop dan gewoon allesreiniger. Niks meer. Geen zoveelste flacon meer, maar énkel allesreiniger. 

Dat kan makkelijk met droge tablets allesreiniger die je in je poetsflacon steekt en aanvult met water. In een handomdraai kan je er weer tegenaan! Tabs poetsen even goed als de vloeibare allesreiniger die je gewoon bent en die heerlijke frisse geur heb je bij tabs natuurlijk ook. En ze hebben nog een opvallend voordeel: je bepaalt zelf hoeveel water je erbij doet. Je kan dus braafjes de instructies volgen of je kan wat experimenteren tot jij de ideale sterkte van jouw poetsproduct hebt. 

Zo’n stapeltje tablets bewaar je makkelijk in een kast bij je andere poetsspullen, zonder dat ze een hoop plek innemen. In tegenstelling tot de 5 flacons allesreiniger die je in stock houdt voor-het-geval-je-zonder-valt en die je hele kast inpalmen. Met tablets heb je altijd alles bij de hand als je wil poetsen en kan je makkelijk je voorraadje op voorhand aanvullen zonder dat je kast gaat uitpuilen.

Waar wacht je nog op? Do the swap!

En dan nog op zoek naar een Assepoester die met een gelukzalige glimlach al schrobbend samen met vogeltjes zingt.

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques