Zero Waste Swap: chemische haarkleuringen worden henna brownies

29-04-2022 - Saar Vangeel

Zero Waste Swap: chemische haarkleuringen worden henna brownies

Als tiener was het dikke fun om samen met een vriendin ons haar te kleuren. We gingen in de supermarkt een kleurtje kiezen en dan was het samen knoeien en sukkelen en giechelen boven de wasbak. Dan droegen we van die plastic handschoenen om onze handen te beschermen en drapeerden we een plastic doek over onze schouders voor we met de plastic tube tussen onze haren doken. Op het einde van de pret gooiden we dus een hele hoop plastic de vuilbak in. Beetje een domper op de feestvreugde.

Tijd om daar iets aan te doen.

Tijd om die plastic rommel voor eens en altijd achter ons te laten en voor zero waste kleuren met een henna brownie te gaan! ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik zal het wel kunnen.’ Deze wijze woorden zijn van Pippi Langkous. Ze hangen bij ons aan de toiletmuur om ons dagelijks te inspireren. En laat ‘mijn haar met een henna brownie kleuren’ nu net iets zijn wat ik nog nooit gedaan heb. Dus ik zal het wel kunnen, he.

Henna, henna-hoe?

Je zal je haarkleur-ritueel wel een beetje moeten omgooien. In plaats van met een kleine plastic tube tussen je haarwortels te wroeten, moet je van je blok henna eerst even smeerbare pasta maken. Moeilijk is dat niet: je raspt je blok, mengt de vlokken met het water, spreekt je toverspreuk uit (moet niet, maar het mag, het leven mag best wat lolliger) en tzadaaa, je hebt jezelf een pasta getoverd die je met een borsteltje aanbrengt en 45 minuten op je haar laat inwerken. Hoe langer je de pasta laat zitten, hoe intenser de kleur. Op Kudzu.be vind je een instructiefilmpje van nog geen 2 minuten. Zo kan je meteen met eigen ogen zien hoe easy peasy deze zero waste aanpak is om je haar te kleur.

Wat is er dan anders aan een hennakleuring? Chemische haarkleuringen bevatten ammoniak die ervoor kunnen zorgen dat de kleuring in je haarschacht kruipt en er zit ook peroxide in, je kent het wel, dat zwavelgeurtje tijdens het kleuren... Het natuurlijke pigment in henna zet zich gewoon rond de haarschacht. Duidelijk een fijne manier is om je haar op een natuurlijk manier te kleuren, zonder chemische troep en zonder afval. Als extra bonus zijn de henna brownies ook nog eens gemaakt met fairtrade ingrediënten. Ik zou er zo mijn jeugdvriendinnen bijhalen om weer samen te staan giechelen in de badkamer.

Zero waste én cool

Weg met alle overbodige plastic verpakking dus. Die hebben we allemaal niet nodig om te stralen. En dit vind ik pas helemaal geniaal als het op zero waste aankomt: je hebt de keuze tussen een kleine en grote blok, maar als je een stuk(je) van je henna brownie over hebt, dan kan je ‘m invriezen om later te gebruiken! Cool, he - pun intended! Ik zou er wel enkel ‘henna’ op schrijven en geen ‘brownie’. Je weet nooit welke onoplettende lekkerbek ‘s nachts in je diepvries op zoek gaat naar lekkers. Mmmmmmmm, brownies.

Wie mooi wil zijn, moet… de natuur respecteren en minder afval veroorzaken! Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques