Zero Waste Swap: diepvrieszakje wordt stasher bag

29-04-2022 - Saar Vangeel

Eten weggooien, daar houden we niet van. Dat is een no go voor elke bewuste consument. Daarom waren we met z’n allen blij dat er zoiets bestond als diepvrieszakjes, klein en groot, om restjes in de diepvries bij te houden. Maar waarschijnlijk wringt het bij elke eco lover ook wel een beetje. Want al dat plastic… En dat je dat zakje dan na één keer gebruiken moet weggooien. En dat het eigenlijk ook nogal gemakkelijk scheurt. Dus dat je er niet echt vloeibare dingen in durft te steken. Ideaal is het niet.

Gelukkig is er nu iets beters. Iets waar elk eco hartje een sprongetje van zal maken… Nu zijn er namelijk stasher bags! En die kan je nog op héél veel andere manieren inzetten dan enkel in de diepvries.

Handig-handiger-handigst

Bij ons thuis worden de stasher bags standaard ingezet om fruit mee naar school te geven. Omdat de stasher bag van siliconen gemaakt is, is het materiaal ook net iets geschikter om dat kwetsbare fruit te beschermen in zo’n boekentas. Dat zijn meteen 2 vliegen in 1 klap: je moet geen zakje weggooien én het is een betrouwbaarder systeem… Want niemand wil een kindje dat naar huis komt met een boekentas die helemaal plakt door geplette besjes die een gescheurd plastic zakje rolden… Nee, met een stasher bag heb je dat probleem niet want die lekvrij. En het weegt net als een plastic zakje bijna niks!

Maar de stasher bag kan ook prima ingezet worden om je restjes in de diepvries te bewaren. Vloeibaar of vast, stasher bag is je vriend. Heb je wat later zin om dat restje lekkers te verorberen? Dan verhuis je je stasher bag van de diepvries naar de microgolfoven en je hebt in een mum van tijd een lekkere maaltijd geregeld. Achteraf kan je stasher bag gewoon mee in de afwasmachine. Easy peasy does it.

En wat dacht je van een nat washandje in een stasher bag, om onderweg plakhandjes in een mum van tijd weer proper te krijgen? Of mik een stasher bag in je fietszak als je naar de (verpakkingsvrije) winkel gaat en vul ‘m daar met lekkers. Dan spaar je meteen nog wat wegwerpverpakkingen uit ook.

Zo’n stasher bag is écht een handig ding en absoluut multi-inzetbaar!

Groot-groter-groots

De stasher bags komen in verschillende kleuren en maten. Van ‘snackgrootte’ voor kleine dingen zoals nootjes, druiven, besjes, … naar een ‘sandwichgrootte’ voor wie er graag boterhammetjes in past, tot de ‘large’ om gerechten mee te nemen of in te vriezen. Klein of groot, ze zijn allemaal ‘groots’. Maar laat niks je tegenhouden om je large helemaal te vullen met gezonde groentjes voor onderweg of om een eenpersoonsportie in je sandwichgrootte in te vriezen. De stasher bag is ook nog eens hersluitbaar dus niet alles moet in 1 keer opgesmuld worden.

Wat je nooit in je stasher bag zal vinden? Schadelijke stoffen zoals BPA of ftalaten. En dat op zich is al een vreugdedansje waard.

Waar wacht je op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques