Zero Waste Swap: ijsjes uit de supermarkt worden zelfgemaakte ijsjes

27-04-2022 - Saar Vangeel

Het zonnetje is er! Dat betekent natuurlijk maar één ding. Ijsjestijd!!!

Maar heb jij het al meegemaakt, dat je enthousiast de diepvries opentrok om jezelf (en misschien ook je kroost, maar toch vooral jezelf) te verwennen met een lekker ijsje, om dan te merken dat je er geen meer in huis hebt? Teleurstelling alom.

Maar. Wat als je dubbel plezier kan hebben in plaats van die teleurstelling? Wat als je… zelf ijsjes kon maken?! Geef toe, het is de droom van elk kind. Dan heb ik nu goed nieuws voor jouw innerlijke kind: dat hoeft geen droom te blijven!

Ijsjes op maat

Met een siliconen ijsjesvorm of eentje uit BPA-vrij plastic creëer je zelf eindeloos de leukste ijsjes. Want als het op ijsjesvormpjes aankomt, kan je echt helemaal voor je eigen stijl gaan met als dat moois dat je bij Kudzu vindt. Weg met die saaie rechthoekige ijsjes. Geef dierenvrienden een schattige poes, beer of konijn. Maak een klein bolletje op een stokje voor de kleinste ijsjesliefhebber. Hartjes, dino’s, raketten, flamingo’s, eenhoorns, het kan allemaal. Bij de ijsjesvormen met zeedieren maken de herbruikbare stokjes in de vorm van vissenstaarten en zwemvliezen het geheel zelfs hélemaal af. En om huilbuien door gevallen ijsjes te voorkomen, geef je je uk een lekker ijsje met een handige ring om vast te houden. Kindje blij, jij blij.

Zijn jij en je kroost eerder van team slurp-een-waterijsje? Dan haal je je handige siliconen vormpjes boven die je kleine uk makkelijk kan vasthouden om dat lekkers stukje voor stukje omhoog te duwen, net als een doorsnee waterijsje. Maar dan zonder het zompige papier en de plakkerige handjes. Kindje blij, jij éxtra blij!

Kliederplezier

Frisdranken en fruitsappen lenen zich prima voor een snel ijsje, maar je kan ook zelf aan de slag gaan met vers fruit en je blender. Dan verstop je in dat ijsje zonder enige moeite ook nog een complete framboos of een blauwe bes of een stukje aardbei om op te knabbelen. Of kom, een snoepje erin, dat kan pas tellen als leuke verrassing! De durvers kunnen ook voor frozen yoghurt of plattekaas-ijsjes-met-een-fruitje gaan. Of wat dacht je van een ijsje in verschillende kleurlaagjes? Een laagje watermeloen, een laagje aardbei en een laagje sinaasappel… De pret zal hem niet enkel in het opeten zitten!

Hou je niet van al die suikers in ijsjes uit de supermarkt? Wil je voluit voor vegan gaan en ben je het beu om al die verpakkingen te lezen voor je iets aankoopt? Dan is een ijsjesvorm écht iets voor jou! Het leuke aan zelf ijsjes maken, is dat je ze echt helemaal naar je eigen smaak kan aanpassen. En het experimenteren natuurlijk! Wie weet ben jij wel de uitvinder van het allereerste overheerlijke komkommerijsje. Of een gin-tonic-ijsje voor de grote medemens. Wie weet.

Tiptiptip voor borstvoedende mama’s met peuters op warme dagen. Maak voor je lieveling een heerlijk fris en voedzaam mama-ijsje. Vind dat maar eens in de supermarkt!

Als alles opgesmuld is, maakt je vaatwasser je ijsjesvorm weer proper en dan kan je aan de slag voor een nieuwe lading ijskoud lekkers. En de kers op de taart, of beter gezegd, op het ijsje: er belandt geen énkele plastic verpakking en geen énkel ijsstokje in je vuilbak! Heerlijk, die zomerdagen met elke dag een ijsje, maar zonder afval.

Waar wacht je op? Maak een ijsje! Ik bedoel… do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques