Zero Waste Swap: tubes tandpasta worden tandpasta tabs

28-04-2022 - Saar Vangeel

Een bewuste consument houdt al z’n gewoontes onder de loep om zero waste te gaan. Ook de dagelijkse dingen die je ondertussen zonder nadenken doet, zoals tanden poetsen.

Er zijn al heel wat tandenborstels uit natuurlijk materiaal op de markt, zodat je gelukkig niet meer elke 3 maanden een staafje plastic moet weggooien. Denk maar aan tandenborstels van bamboe of afklikbare tandenborstelkopjes. Dat helpt al aardig in de strijd tegen plastic afval. 

Maar heb je ook al eens over al je tandpastatubes nagedacht? Die zijn gemaakt van… je raadt het al… plastic en aluminium. En die verpakking moet je nóg sneller weggooien want met 2 poetsbeurten per dag gaat de inhoud van die tube er waarschijnlijk sneller door dan ééntje per 3 maanden…

In onze zoektocht naar die perfecte tandpasta smile, vergeten we dat we bergjes afval veroorzaken met al die tandpastatubes. Op dit moment belanden er jaarlijks wereldwijd zo’n 1.5 miljoen van die tandpastatubes op de afvalberg. Heel wat plastic dus. 

En, erger nog, bij elke tandpastatube die we gebruiken, gooien we ook nog eens een deel van het product - de tandpasta zelf dus - gewoon mee weg! Want wie oh wie krijgt het laatste deeltje tandpasta ooit echt uit die tube geknepen? Die mag zeker eens bij ons langskomen om het ons te leren! Mijn gezinsleden geven het in elk geval snel op. Als zij zeggen dat de tube leeg is, kan ik er nog zeker een week mee poetsen. Dat belooft dus voor al die gezinnen die geen koppigaard zoals ik in huis hebben. 

Er bestaan natuurlijk hulpmiddeltjes zoals zo’n klemmetje dat je mee over je tube schuift en de écht dapperen onder ons knippen de verpakking misschien open om het allerlaatste beetje tandpasta er ook nog uit te schrapen, maar dat zijn de uitzonderingen. We blijven - met zo goed als z’n allen - bij elke tube tandpasta ook nog prima bruikbaar product weggooien.

En dat ligt aan de verpakking.

Als jij en ik nu daar nu eens samen iets aan doen?

Laat tandpasta nu nét iets zijn waarvoor je bij Kudzu een zero waste oplossing vindt!

Echt schoon schrobben…

Bon. Je bent dus benieuwd naar de zero waste oplossing. Ben je er klaar voor? Hier komt ie… Vanaf nu poets jij je tanden zero waste met tandpasta tabs! Dat werkt zo: je neemt een tandpasta tab ter grootte van een klein muntje, knabbelt ‘m stuk en poetst net als altijd met een natte tandenborstel je tanden schoon. 

Moeilijk? Nope.

Je hebt heel even een andere start nodig want er zit geen water in je tandpasta. Dat voeg je lekker knabbelend en poetsend zelf toe. Maar verder is het gewoon tanden poetsen as usual.

… zonder plastic

Wat zit er dan rond je tandpasta tabs in plaats van een plastic tube? Een mooi glazen flesje. Eentje dat je kan navullen. En nog eens. En nog eens. Die tandpasta tabs om je flesje weer helemaal te vullen, komen in een papieren verpakking. Klinkt veel beter dan al die plastic tubes, toch?! Ook al mogen die tubes nu bij pmd, er moet nog steeds olie gepompt worden om ze te maken en ze recycleren kost ook energie. Vermijden is dus sowieso beter.

Met tandpasta tabs heb je dus géén plastic verpakking rond je tandpasta zitten én heb je ook geen plastic in je tandpasta zitten. Pardon, geen plastic in mijn tandpasta? Zit er dan plastic in mijn tandpasta? Ja, dat is even schrikken, he. In veel tandpasta’s zitten micro-plastics. Dat zijn verstopte ieniemienie stukjes plastic. Die komen in je mond. In je lijf. In het water dat je uitspuwt. En zo in de oceaan. In je tandpasta tabs zit géén plastic. Dus ook niet in je mond, ook niet in het water dat je uitspuwt en dus ook niet in de oceaan. 

Iemand een tandpastasnoepje?

Wil je nog een extra reden om voor tandpasta tabs te kiezen? Het dagelijkse gevecht met kindjes om hun tanden te poetsen wordt heel wat leuker als ze op een ‘tandpastasnoepje’ mogen knabbelen zodat ze hun tanden proper kunnen poetsen. Wedden dat die 3 minuten tanden poetsen veel leuker worden?!

En ga je de wijde wereld ontdekken, dan zal je ook blij zijn dat je tandpasta tabs in je reiskoffer kan steken in plaats van een grote tube tandpasta die de helft van je toiletzak inpalmt. Want we kennen allemaal de vrees ‘als mijn tandpasta maar niet aan al mijn kleren plakt als ik straks uitpak’.

Tandpasta tabs dus. Top, he?! 

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Naar buiten aan tafel: tips om de tafel buiten te dekken

De zomer is niet alleen het perfecte seizoen om meer buiten te spelen, maar ook om buiten te tafelen. Een gezellig dinertje met z’n tweetjes op het terras of een barbecue met vrienden en familie in de tuin? De juiste producten kunnen het (eco) verschil maken. Wij verzamelden de mooiste eyecatchers om je tafel buiten te dekken met duurzame, kwalitatieve producten.

Meer lezen

Van bellenblazen tot zwemluiers: de musthaves voor buiten spelen en op reis

Haaa, de zomer! Het seizoen bij uitstek om te reizen én om (nog) meer buiten te zijn. Grijp jij ook elke kans om naar buiten te gaan? Wij hebben enkele tips verzameld die onderweg zijn en buiten spelen nog leuker maken. Voor jong en minder jong, van ecologisch buitenspeelgoed tot handige spullen voor je dagje buiten.

 

Meer lezen

Van anti-tekenspray tot natuurlijke zonnecrème: 15 tips om je huid te beschermen tijdens de zomer

Tijdens de zomermaanden heeft onze huid het hard te verduren. Beestjes die bijten, de (buitenlandse ;-)) zon die zich laat zien, wondjes die we oplopen tijdens avonturen met blote benen en armen, …  Trek je eropuit en wil je je huid beschermen? We maken je graag wegwijs in een selectie natuurlijke huidproducten om je huid te beschermen zonder zorgen.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques