Zero Waste Swap: vloeibare shampoo in een flacon wordt shampoobar

27-04-2022 - Saar Vangeel

Ben jij klaar voor een ommezwaai? Zie jij het helemaal zitten om minder plastic in je blauwe vuilzak te proppen? Want, ja, ondertussen mag er wel heel wat meer in die blauwe PMD-zak. Goed, he, dacht je misschien. Dat wordt dan gerecycleerd! Maar recycleren is niet de eerste stap in de oplossing naar minder plastic: 

Refuse - Reduce - Reuse - Repurpose - Repair - Recycle

Recycleren staat pas op de 6e plaats in het rijtje. Dat is de al-ler-laat-ste plaats. Want dat recycleren, dat blijft ook niet oneindig duren. Het is een downcycle: op een gegeven moment is de grondstof te fragiel om opnieuw te gebruiken. Dus dan wordt het uiteindelijk toch gewoon weer weggegooid. Om in kleine stukjes af te breken en eeuwig en altijd als plastic bouillon te blijven bestaan. 

Daarbovenop zit de verhouding tussen de hoeveelheid product en het verpakkingsmateriaal ook scheef. Dat verpakkingsmateriaal is véél in vergelijking met wat erin zit. Een shampoofles van gerecycleerd plastic, dat leek misschien wel een stap vooruit, maar het blijkt dus een veel te kleine stap te zijn. 

Wat dan wel gedaan? Weg met die plastic flacon, gerecycleerd of niet! Want wat wil je eigenlijk kopen? Plastic of shampoo? Shampoo, toch?! Dan laten we die plastic toch gewoon achterwege…

Even logisch denken

Denk even met me mee. Je hebt shampoo nodig. Wat heb je niet nodig? Die plastic flacon. Waarom zit die plastic flacon dan rond je shampoo? Omdat je die vloeibare shampoo anders op geen enkele deftige manier van de fabriek tot in jouw badkamer krijgt. Daar wringt het schoentje dus. Maar daar zit tegelijkertijd ook de oplossing. Want water… dat heb je thuis toch al? Dat komt toch uit je douchekop?

Et voilà, daar is onze oplossing. Koop enkel de shampoo, in een solid bar. En dat water voeg je thuis toe. Geniaal, toch?!

Over een klein aapje

Nog even de voordelen op een rijtje. Je koopt geen overbodige plastic verpakking. Je koopt geen overbodig water. Het transport is door die 2 factoren ook een pak efficiënter. Daar komt nog eens bij dat je je haar tot 80 keer kan wassen met sommige shampoo bars. Dat komt overeen met zo’n 3 flacons vloeibare shampoo. 

Maar nu komt er pas écht een aapje uit de mouw. Wist je dat er in je shampoo doorgaans niet alleen plastic rond je product zit, maar ook in je product? Kleine microplastics, van nog geen 5 millimeter groot, geven een scrubbend effect en verdwijnen daarna in het afvoerputje van je douche. Richting oceaan. Als er op de verpakking ‘polyethyleen’ te lezen staat, dan zijn dat microplastics. Hopsa, nog een hele goede reden om voor een shampoo bar te kiezen! Want daar zit dat verborgen plastic lekker niet in.

Keuze te over

Als je op Kudzu ‘shampoobar’ intikt bij de zoekfunctie, dan krijg je maar liefst 70 zoekresultaten. 70! Keuze te over dus. 

Droog, normaal, vet, beschadigd, futloos, broos of dof haar? Er is een shampoobar voor élk haartype. Krullend, kroezend, gekleurd, er is sowieso een shampoo bar die jouw haar kan laten schitteren! Of temmen als je last hebt van schilfertjes of jeuk. En wees maar zeker dat jouw zintuigen zullen genieten van een shampoo bar: kokos, limoen, abrikoos, pompelmoes, sinaasappel, gember,... Je waant je bijna in een groente- en fruitwinkel bij het horen van al dat lekkers! Vind je het belangrijk om voluit voor vegan te gaan of geen palmolie in je product terug te vinden? Ook bij het vinden van de perfecte shampoo bar moet je je principes zeker niet laten varen.

Waar wacht je nog op? Do the swap!

Saar Vangeel

Saar Vangeel (GreenKit)

Saar inspireert ouders in spe om duurzame spullen en diensten voor hun kleine superheld(innet)je te ontdekken. Dat doet ze via de gratis GreenKit ontdekkingsdoos voor zwangere vrouwen én massa's tips op greenkit.be

https://www.greenkit.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques