Zero Waste Talk - Deel 6: Zero waste terug naar school, of: niet voetballen met de boekentas.

23-08-2017 - Helga Geudens

Terug naar school! Weinig winkels deze dagen die de slogan niet blokletteren en hun kans schoon zien om je, onder het mom van voordeel, meer aan te smeren dan je werkelijk nodig hebt. Maar terug naar school gaat niet over de aankoop van een jumbo pak gelijnde schriften met superheld op de cover of twee dozijn wegwerpbalpennen. Terug naar school gaat over nieuwe klasgenootjes, een andere juf of meester én nieuwe uitdagingen, voor je kind(eren) en voor jezelf. Zoals op een creatieve manier de jaarlijkse aankoopmarathon omzeilen, zero waste lunches verzinnen en je kind(eren) op een prettige manier bewustmaken van en motiveren tot het verminderen van de afvalberg.

Dat begint met: het zorg dragen voor, in dit geval, de bestaande schoolspullen. Elk jaar een nieuwe boekentas inclusief alle andere schooltoebehoren is heus niet nodig. Op voorwaarde dat je van in den beginne voor kwalitatief materiaal kiest en je kind er zorgzaam mee leert omgaan. Een boekentas dient niet om mee te voetballen, een pennenzak niet om mee te jongleren en een gom niet om in stukken te knippen. Zulke dingen. Dat klinkt knullig of juffig, maar met deze basisbeginselen verleng je de levensduur van het schoolmateriaal al aardig. 

Kies naast voor kwaliteit ook voor weinig trendgevoeligs. Een tekenfilmheld die nu scoort, is volgend jaar wellicht al lang niet meer “vet”, laat staan “cool”. 

En last but not least: zoek voor alles dat wérkelijk nieuw gekocht moet worden een zero waste, of op zijn minst ecologische versie

Vaak krijg je als ouder bij het begin van het schooljaar een checklist voorgeschoteld van al het materiaal dat je uk nodig heeft. Denk bij alles wat in de boekentas moet worden gestopt of wat op de lijst staat even na. Heb je het in huis? Check! Als dat niet zo is, kan je het dan vervangen door iets wat je al hebt? Check! Of door iets tweedehands? Check! Een rekenmachine, bijvoorbeeld, vind je vaak in goede staat online tweedehands, of misschien heeft de nonkel of de buurvrouw er nog wel een dat toch maar werkeloos ligt te wezen? 

En dan is er natuurlijk ook Kudzu, voor gommen van gerecycleerd rubber en hervulbare markers van gerecycleerd plastic tot pennenzakken van biokatoen en mappen van gerecycleerd karton. Stop dat in een boekentas van gerecycleerde pet-flessen en je bent al een heel eind op weg. 

Betrek je kind erbij, zoek samen leuke oplossingen om toch maar zo afvalvrij mogelijk het schooljaar te beginnen (en ook rond te maken). Kaften? Ga eens aan de slag met oude kranten, magazines, restjes stof en wat je ook maar in huis hebt en zich rond een boek laat wikkelen. Laat je kind ermee los gaan en er een eigen, unieke creatie van maken. Afhankelijk van hoe ruimdenkend het er op school aan toe gaat, kan je ook zelf schriften maken, met al het papier dat je in huis kan recycleren en een nog beschrijfbare zijde heeft. Eenvoudig als wat - check deze diy even - en fijn voor een fröbelmoment met zoon en/of dochter.  

En dan de brooddoos! Met een minimum aan organisatie luncht junior elke middag zero waste. Kies een brooddoos, een lunchzakje of een combinatie van beide, waarin je alles kwijt kan dat je kind tijdens een schooldag verorbert. Denk ook aan een herbruikbare drinkfles, die niet alleen handig is voor jou (om af te wassen) maar ook voor je kind (om uit te drinken en in de loop van de dag zelf te hervullen met kraanwater op school).

Kudzu heeft een heerlijk uitgebreid gamma aan plastic of stalen brooddozen  en lunchzakjes voor alle kleine en grote hongertjes die tijdens de schooldag kunnen opduiken. De Goodbyn-collectie is handig vanwege de compartimenten waarmee je boterhammen kan scheiden van fruit, groenten of noten. Maar ook hier: laat je kind mee kiezen, maak er een avontuur van, ga voor handig én prettig want dat is het uiteindelijk echt wel, dat afvalvrij door de (school)dagen gaan.

Het fantastisch doortastende aan zero waste is dat het, eenmaal je er goed mee van start gaat, hoe dan ook alle aspecten van je leven doordringt. Zo kan je je kind niet zero waste laten lunchen zonder een zero waste gevulde voorraadkast en heb je geen zero waste gevulde voorraadkast zonder dat je zero waste gaat shoppen enz. Concreet: met een voorraadkast met potten vol noten, gedroogde vruchten en andere verpakkingsvrije tussendoortjes zijn voorverpakte koekjes niet nodig, kom je zelfs niet in de verleiding om die in de boekentas te moffelen. Een grabbel in een voorraadpot vraagt niet meer tijd dan een voorverpakte koek nemen, maar die grabbel draagt wel bij tot een gezondere schooldag én een gezondere wereld waarin je kind opgroeit. Win, win en nog eens win! 

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

Kudzutest: EcoEgg

Ons testpanel onderwierp de EcoEgg wasbal aan een uitgebreide test. Hier kun je hun bevindingen terugvinden. Wat blijkt? Het gebruik van de EcoEgg is een eitje!

Meer lezen

Zelf notenmelk maken: mix it up met de notenmelkzak

Waarom zelf notenmelk maken als er tegenwoordig zo veel soorten notenmelk in de rekken staan? Misschien wil je zero/low waste gaan. Way to go! Of misschien experimenteer je gewoon graag in de keuken en wil je je eigen perfecte recept voor notenmelk vinden. Welke reden je ook hebt: begin die noten maar te melken!

Meer lezen

Zero Waste Menstrueren

Hoewel menstrueren vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. Daarnaast veroorzaken omdat wij, vrouwen die menstrueren, met ons allen een gigantische afvalberg. Weg daarmee toch!?

De overstap naar wasbaar lijkt niet altijd gemakkelijk of vanzelfsprekend. Toch zijn er meer en meer vrouwen die eens ze de overstap waagden niet meer terug willen. Het is niet alleen milieuvriendelijker maar wasbaar biedt gewoonweg meer comfort.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques