Bijenwasdoek: hét alternatief voor plastic folie, en hoe je het zelf maakt

03-04-2019 - Kelly Eeckhaut

100% natuurlijk en plasticvrij, herbruikbaar én voedselveilig - jup, doekjes met een laagje bijenwas zijn een mooi alternatief als je plastic voor eenmalig gebruik uit je keuken / leven wil bannen. Met bijenwasdoek kan je voedsel langer bewaren en verminder je dus voedselverspilling. Like a pro! En vooral: zonder gebruik van plastic folie. En zelf bijenwasdoek maken? Dat doe je in een handomdraai of twee-drie.

Waarvoor kan je bijenwasdoek gebruiken?

Je kan het bijna magische doekje gebruiken voor een hele hoop toepassingen, zolang je er maar rekening mee houdt dat bijenwas kan smelten. Dus: laat warme bereidingen eerst afkoelen. Ook rauw vlees houd je beter weg van bijenwas. Wat kan je er wel mee doen?

  • kommen of ovenschalen met etensresten afdekken
  • groente langer vers houden
  • volledige of aangesneden stukken (niet te nat) fruit inpakken
  • kaas verpakken
  • een broodje of je boterhammen verpakken voor onderweg
  • als dekseltje voor een bokaal
  • voedsel enkele weken invriezen
  • je brooddeeg eronder laten rijzen
  • en nog zoveel meer!

Zelf bijenwasdoek maken

  1. Leg een katoenen doekje tussen twee vellen bakpapier die ruim groter zijn dan je doekje zelf.
  2. Besprenkel het doek met bijenwas in korrels. Gebruik ook niet te veel bijenwas. Je voegt beter meer bijenwas toe als je merkt dat je doekje nog niet volledig doordrenkt is van de was.
  3. Strijk op lage temperatuur tot alle was gesmolten is en het doek helemaal doordrenkt is. Zorg dat er geen bijenwas aan je strijkijzer belandt.
  4. Laat afkoelen aan een rekje.

Zo’n zelfgemaakt bijenwasdoek is iets stijver dan de doeken die met machines en met een licht andere receptuur gemaakt worden (meestal met kokosolie of jojobaolie en boomhars). Ze zijn even goed in wat ze moeten doen, maar iets minder flexibel. Wil je ze toch wat flexibeler, dan kan je wat jojobaolie tussen je bijenwaskorrels druppelen.

Geen zin in het boeltje of geen tijd om er zelf aan te beginnen? Bij Kudzu kan je de kant-en-klare bijenwasdoeken kopen van de merken Abeego en Superbee. Als ze tekenen van slijtage beginnen te vertonen, kan je ze eventueel zelf herbehandelen met een laagje bijenwas, zoals hierboven beschreven.

Tips om je bijenwasdoek zo lang mogelijk te gebruiken

  1. Was het enkel in koud water, indien nodig met wat ecologisch afwasmiddel.
  2. Laat je doekje drogen aan de lucht of droog af met een handdoek. Wring nooit uit en leg hem al zeker niet dicht bij de verwarming.
  3. Begint je doek te rafelen? Knip de losse draadjes om het rafelen in de kiem te smoren.
  4. Is je bijenwasdoek versleten? Breng wat bijenwas aan zoals hierboven beschreven en je doekje kan weer eventjes mee!
Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques