Bijenwasdoek: hét alternatief voor plastic folie, en hoe je het zelf maakt

03-04-2019 - Kelly Eeckhaut

100% natuurlijk en plasticvrij, herbruikbaar én voedselveilig - jup, doekjes met een laagje bijenwas zijn een mooi alternatief als je plastic voor eenmalig gebruik uit je keuken / leven wil bannen. Met bijenwasdoek kan je voedsel langer bewaren en verminder je dus voedselverspilling. Like a pro! En vooral: zonder gebruik van plastic folie. En zelf bijenwasdoek maken? Dat doe je in een handomdraai of twee-drie.

Waarvoor kan je bijenwasdoek gebruiken?

Je kan het bijna magische doekje gebruiken voor een hele hoop toepassingen, zolang je er maar rekening mee houdt dat bijenwas kan smelten. Dus: laat warme bereidingen eerst afkoelen. Ook rauw vlees houd je beter weg van bijenwas. Wat kan je er wel mee doen?

 • kommen of ovenschalen met etensresten afdekken
 • groente langer vers houden
 • volledige of aangesneden stukken (niet te nat) fruit inpakken
 • kaas verpakken
 • een broodje of je boterhammen verpakken voor onderweg
 • als dekseltje voor een bokaal
 • voedsel enkele weken invriezen
 • je brooddeeg eronder laten rijzen
 • en nog zoveel meer!

Zelf bijenwasdoek maken

 1. Leg een katoenen doekje tussen twee vellen bakpapier die ruim groter zijn dan je doekje zelf.
 2. Besprenkel het doek met bijenwas in korrels. Gebruik ook niet te veel bijenwas. Je voegt beter meer bijenwas toe als je merkt dat je doekje nog niet volledig doordrenkt is van de was.
 3. Strijk op lage temperatuur tot alle was gesmolten is en het doek helemaal doordrenkt is. Zorg dat er geen bijenwas aan je strijkijzer belandt.
 4. Laat afkoelen aan een rekje.

Zo’n zelfgemaakt bijenwasdoek is iets stijver dan de doeken die met machines en met een licht andere receptuur gemaakt worden (meestal met kokosolie of jojobaolie en boomhars). Ze zijn even goed in wat ze moeten doen, maar iets minder flexibel. Wil je ze toch wat flexibeler, dan kan je wat jojobaolie tussen je bijenwaskorrels druppelen.

Geen zin in het boeltje of geen tijd om er zelf aan te beginnen? Bij Kudzu kan je de kant-en-klare bijenwasdoeken kopen van de merken Abeego en Superbee. Als ze tekenen van slijtage beginnen te vertonen, kan je ze eventueel zelf herbehandelen met een laagje bijenwas, zoals hierboven beschreven.

Tips om je bijenwasdoek zo lang mogelijk te gebruiken

 1. Was het enkel in koud water, indien nodig met wat ecologisch afwasmiddel.
 2. Laat je doekje drogen aan de lucht of droog af met een handdoek. Wring nooit uit en leg hem al zeker niet dicht bij de verwarming.
 3. Begint je doek te rafelen? Knip de losse draadjes om het rafelen in de kiem te smoren.
 4. Is je bijenwasdoek versleten? Breng wat bijenwas aan zoals hierboven beschreven en je doekje kan weer eventjes mee!
Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Hoe ecologisch je tanden poetsen? Enkele opties

Zet je de stap om groener te leven, dan ga je vanaf een bepaald moment automatisch stilstaan bij de dingen die je elke dag doet. Zoals tandenpoetsen. Gelukkig kan ook dat ecologischer én gezonder dan met de standaard plastic tandenborstel en conventionele tandpasta.

Meer lezen

Minder spullen, minder afval: hoe begin je er aan?

Wist je dat veel spullen je stiekem afleiden? De ene persoon is hier al gevoeliger voor dan de ander. Steeds meer mensen roepen hulp in van een opruimcoach omdat ze door de bomen of al die spullen het bos niet meer zien. In dit artikel geven we alvast enkele nuttige tips.

Meer lezen

Pachamamaï: vegan & zero waste cosmetica

Plastic is niet zo fantastic, dat weten we intussen allemaal goed genoeg. Wil je minder plastic afval in dat vuilnisbakje in je badkamer gooien? Werp een oogje op het gamma van Pachamamaï en je werpt binnenkort weer wat minder plastic weg.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques