Bijenwasdoek: hét alternatief voor plastic folie, en hoe je het zelf maakt

03-04-2019 - Kelly Eeckhaut

100% natuurlijk en plasticvrij, herbruikbaar én voedselveilig - jup, doekjes met een laagje bijenwas zijn een mooi alternatief als je plastic voor eenmalig gebruik uit je keuken / leven wil bannen. Met bijenwasdoek kan je voedsel langer bewaren en verminder je dus voedselverspilling. Like a pro! En vooral: zonder gebruik van plastic folie. En zelf bijenwasdoek maken? Dat doe je in een handomdraai of twee-drie.

Waarvoor kan je bijenwasdoek gebruiken?

Je kan het bijna magische doekje gebruiken voor een hele hoop toepassingen, zolang je er maar rekening mee houdt dat bijenwas kan smelten. Dus: laat warme bereidingen eerst afkoelen. Ook rauw vlees houd je beter weg van bijenwas. Wat kan je er wel mee doen?

 • kommen of ovenschalen met etensresten afdekken
 • groente langer vers houden
 • volledige of aangesneden stukken (niet te nat) fruit inpakken
 • kaas verpakken
 • een broodje of je boterhammen verpakken voor onderweg
 • als dekseltje voor een bokaal
 • voedsel enkele weken invriezen
 • je brooddeeg eronder laten rijzen
 • en nog zoveel meer!

Zelf bijenwasdoek maken

 1. Leg een katoenen doekje tussen twee vellen bakpapier die ruim groter zijn dan je doekje zelf.
 2. Besprenkel het doek met bijenwas in korrels. Gebruik ook niet te veel bijenwas. Je voegt beter meer bijenwas toe als je merkt dat je doekje nog niet volledig doordrenkt is van de was.
 3. Strijk op lage temperatuur tot alle was gesmolten is en het doek helemaal doordrenkt is. Zorg dat er geen bijenwas aan je strijkijzer belandt.
 4. Laat afkoelen aan een rekje.

Zo’n zelfgemaakt bijenwasdoek is iets stijver dan de doeken die met machines en met een licht andere receptuur gemaakt worden (meestal met kokosolie of jojobaolie en boomhars). Ze zijn even goed in wat ze moeten doen, maar iets minder flexibel. Wil je ze toch wat flexibeler, dan kan je wat jojobaolie tussen je bijenwaskorrels druppelen.

Geen zin in het boeltje of geen tijd om er zelf aan te beginnen? Bij Kudzu kan je de kant-en-klare bijenwasdoeken kopen van de merken Abeego en Superbee. Als ze tekenen van slijtage beginnen te vertonen, kan je ze eventueel zelf herbehandelen met een laagje bijenwas, zoals hierboven beschreven.

Tips om je bijenwasdoek zo lang mogelijk te gebruiken

 1. Was het enkel in koud water, indien nodig met wat ecologisch afwasmiddel.
 2. Laat je doekje drogen aan de lucht of droog af met een handdoek. Wring nooit uit en leg hem al zeker niet dicht bij de verwarming.
 3. Begint je doek te rafelen? Knip de losse draadjes om het rafelen in de kiem te smoren.
 4. Is je bijenwasdoek versleten? Breng wat bijenwas aan zoals hierboven beschreven en je doekje kan weer eventjes mee!
Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Herbruikbare boodschappentassen in alle vormen en kleuren

Hebben we nu al 29 tips gegeven voor minder plastic, hebben we het nog altijd niet gehad over de basis: een boodschappentas. Want jawel, daarmee begint de journey van bijna elke zero-waster. Niet onlogisch ook, want het is eigenlijk ZO gemakkelijk om die plastic zakjes te vervangen door een veel mooier én ecologisch alternatief. Welke boodschappentassen zijn er zoal?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques