Bruisballen maken doe je zo!

14-02-2017 - Kelly Eeckhaut

Zelf bruisballen maken is zo’n heerlijk eenvoudig doe-het-zelfprojectje. Wat ik er zo leuk aan vind? Je kan ze helemaal personaliseren naar geur, kleur en oliën. Ik beschouw ze als cadeautjes, voor mezelf of voor anderen die zichzelf al eens graag verwennen. Geen bad in huis? Maak kleine bruisballetjes voor een ontspannend, verzorgend voetbadje!

INGREDIËNTEN 

(voor ongeveer 12 kleine of 3 grote bruisballen)

EVENTUELE EXTRAATJES

 • 4 eetlepels maiszetmeel of arrowroot om de balletjes beter te laten binden 
 • 1 mespuntje kleurstof in poedervorm
 • 1 tot 2 eetlepels gedroogde bloemen of kruiden naar keuze 

MATERIALEN

 • een kommetje (niet van metaal)
 • een houten of plastic lepel
 • bakpapier of een mal (niet van metaal) 
 • eventueel handschoenen

ZO DOE JE DAT! 

 1. Roer natriumbicarbonaat, citroenzuur en eventueel maiszetmeel / arrowroot en kleurstof in de kom tot er geen klonters meer zijn.
 2. Voeg de plantaardige olie toe. Gebruik bij voorkeur kokosolie als je geen mallen hebt. Begin met twee eetlepels en voeg indien nodig nog een tot twee theelepels toe. Kneed tot een zanderig deeg. Draag hiervoor handschoenen als je een gevoelige huid hebt. Voeg ook druppel per druppel etherische olie toe en meng meteen. Voeg eventueel ook nog gedroogde bloemen toe.
 3. Duw het mengsel goed aan in je mal. Geen mal? Maak balletjes, duw zo goed mogelijk aan en laat ze drogen op bakpapier.
 4. Laat de vormpjes 24 tot 48 uur drogen op een koele, droge plaats. Duw ze daarna uit de vormpjes en bewaar in een afsluitbare pot.

ZO GEBRUIK JE DAT! 

Gooi een bruisbal in je (voet)bad en geniet! 

WAAROM CITROENZUUR?

Citroenzuur is, zoals de naam verklapt, een zuur, en wel een plantaardig zuur dat volledig biologisch afbreekbaar is. Het komt van nature voor in citroen en andere citrusvruchten. Vandaar dus de benaming. Citroenzuur werkt verzachtend en functioneert als zuurteregelaar en milde peeling. Het zorgt in bruisballen ook voor het bruisende effect. Dit ingrediënt kan je dus niet weglaten.

Opgelet: Citroenzuur en metaal zijn geen beste vrienden. Om die reden gebruik je dus best houten, plastic of glazen materialen. Als je een heel gevoelige huid hebt, kan het licht irriteren in direct contact, bij de bereiding dus.

VARIATIES

 • Je kan eindeloos variëren met bruisballen. Zelfs bij een standaard bruisbal, zonder kleurstoffen of gedroogde bloemen / kruiden, kan je kiezen tussen verschillende plantaardige oliën. Kokosolie, zonnebloemolie, zelfs olijfolie als de geur je niet stoort … Of een plantaardige boter als cacaoboter! Daarmee kan je chocoladeliefhebbers eens aangenaam verrassen.
 • Ook etherische oliën kunnen voor de nodige afwisseling zorgen. Probeer ook eens verschillende geuren te combineren!
 • Voeg eens 4 eetlepels zeezout of epsomzout toe om de huid nog extra te verzachten en om dode huidcellen te verwijderen.
 • Gedroogde bloemen en kruiden zorgen voor een extra touch. Lavendel en goudsbloem zijn mijn favorieten. 
 • Gebruik natuurlijke kleurstoffen (maal fijn indien nodig): munt, hibiscus, kurkuma, rode biet in poedervorm … 
 • Tip: Lees eens de verpakkingen van bruisballen in de cosmeticawinkel en laat je inspireren door de geuren, bloemen, kruiden, oliën … 
Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Back to basic: glazen flessen van Ah Table

Plastic flessen. Na plastic zakjes zijn het misschien wel de meest geproduceerde plastic voorwerpen. Ik geef het toe, ik weet geen cijfers, maar kom, dat er veel te veel plastic wegwerpflesjes geproduceerd zijn sinds ze uitgevonden werden, daarover zijn we het wel eens, vermoed ik? En als zero waster wil je die ondingen zo veel mogelijk vermijden. Een herbruikbare drinkfles voor onderweg had je misschien al aangeschaft. Maar ook voor thuis is er een pràchtig alternatief: de glazen flessen van Ah Table.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Aluminiumfolie vervangen? Boc’n’Roll time!

Gebruik je nog aluminiumfolie om je boterhammen in te verpakken? Niet lang meer, want Boc’n’Roll is de ideale vervanger! Waarom zou je zo’n doekje van katoen en TPU (plastic) in huis halen?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques