DIY Arnicazalf

25-04-2019 - Anne Drake

Arnica is een plant met grote gele bloemen die tussen de rotsen en bergen groeit. Arnica helpt enorm goed bij bloeduitstortingen (blauwe plekken) en stijve spieren. Als je gevallen bent of je stoot je ergens tegen en je smeert onmiddellijk arnica zalf, zal je blauwe plek er niet of veel minder fel doorkomen. Arnica wordt dan ook valkruid genoemd. Ik heb zelf bij het minste een blauwe vlek dus bij ons staat de arnicazalf binnen handbereik ☺️.

Zelfgemaakte arnicazalf

Heb je na het sporten last van stijve spieren of kom je ’s morgens uit bed met stramme spieren dan kan je ook arnicazalf gebruiken. Breng de zalf meerdere keren per dag aan. Ik smeer preventief arnicazalf op mijn benen als ik thuiskom van een lange wandeling. Je mag arnica wel niet op open wonden smeren. Dus als je een schaafwondje hebt kan je beter calendulazalf smeren.

Arnicazalf mag eigenlijk niet ontbreken in de huisapotheek en je kan deze heel gemakkelijk zelf maken. Ik geef je graag mijn recept voor deze natuurlijke zalf. Als je de etherische olie van copaifera aan het recept toevoegt versterk je de pijnstillende werking van de zalf.

Etherische olie van copaifera officinalis kan worden toegepast bij pijnlijke gewrichten, verstuikingen, ontstekingen, is pijnstillend en kan ook ingezet worden bij keelpijn en hoest.

Benodigdheden voor het maken van Arnicazalf

Recept Arnciazalf:

Benodigdheden:

Bereiding: 5 minuten werk

  1. Doe de maceraatolie in een vuurvaste glazen maatbeker en doe de bijenwas er bij.
  2. Smelt de bijenwas in de olie au bain-marie. Niet in de microgolfoven !
  3. Als de olie is afgekoeld maar nog niet gestold doe je er de etherische olie en vitamine E bij (hoe minder deze verhit worden, hoe beter).
  4. Roer alles goed om en giet in een crèmepotje.

Houdbaarheid ongeveer 6 maanden. Tip : je kan de helft van je recept in de koelkast bewaren tot de eerste helft is opgebruikt, dan bewaart dit nog langer.

In uitzonderlijke gevallen kan er een overgevoeligheidsreactie optreden voor arnica. Je kan vooraf de zalf testen aan de binnenkant van je armplooi. 

De producten van Hévéa zijn niet alleen biologisch, ze zijn ook duurzaam verpakt. De flesjes zijn van glas en om de breekbare verpakking te beschermen doet Hévéa deze in gerecycleerd karton. De bijenwas van Ecodis is verpakt in gerecycleerd papier.

Veel plezier met het maken van deze wonderzalf en…. niet teveel vallen hé ☺️.

Groetjes

Anne Drake

Anne Drake

Anne Drake

Meer lezen over een duurzame levensstijl doe je op de website van Anne Drake. Ze schreef het boek Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken. Op haar website lees je meer over haar workshops, blog en recepten.

http://www.annedrake.be

Recente blogposts

Milieubewust feesten

Een witte kerst, dat hoeft niet per se voor mij. Een groene kerst? Graag! De eindejaarsperiode kan dan wel een fijne, warme periode zijn, maar het is er ook een waarbij het milieu kreunt onder het gewicht van al dat eten en al die cadeaus. Hoe kan je gezellig maar ook milieubewust feesten? Ik geef graag wat tips!

Meer lezen

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques