DIY Arnicazalf

25-04-2019 - Anne Drake

Arnica is een plant met grote gele bloemen die tussen de rotsen en bergen groeit. Arnica helpt enorm goed bij bloeduitstortingen (blauwe plekken) en stijve spieren. Als je gevallen bent of je stoot je ergens tegen en je smeert onmiddellijk arnica zalf, zal je blauwe plek er niet of veel minder fel doorkomen. Arnica wordt dan ook valkruid genoemd. Ik heb zelf bij het minste een blauwe vlek dus bij ons staat de arnicazalf binnen handbereik ☺️.

Zelfgemaakte arnicazalf

Heb je na het sporten last van stijve spieren of kom je ’s morgens uit bed met stramme spieren dan kan je ook arnicazalf gebruiken. Breng de zalf meerdere keren per dag aan. Ik smeer preventief arnicazalf op mijn benen als ik thuiskom van een lange wandeling. Je mag arnica wel niet op open wonden smeren. Dus als je een schaafwondje hebt kan je beter calendulazalf smeren.

Arnicazalf mag eigenlijk niet ontbreken in de huisapotheek en je kan deze heel gemakkelijk zelf maken. Ik geef je graag mijn recept voor deze natuurlijke zalf. Als je de etherische olie van copaifera aan het recept toevoegt versterk je de pijnstillende werking van de zalf.

Etherische olie van copaifera officinalis kan worden toegepast bij pijnlijke gewrichten, verstuikingen, ontstekingen, is pijnstillend en kan ook ingezet worden bij keelpijn en hoest.

Benodigdheden voor het maken van Arnicazalf

Recept Arnciazalf:

Benodigdheden:

Bereiding: 5 minuten werk

  1. Doe de maceraatolie in een vuurvaste glazen maatbeker en doe de bijenwas er bij.
  2. Smelt de bijenwas in de olie au bain-marie. Niet in de microgolfoven !
  3. Als de olie is afgekoeld maar nog niet gestold doe je er de etherische olie en vitamine E bij (hoe minder deze verhit worden, hoe beter).
  4. Roer alles goed om en giet in een crèmepotje.

Houdbaarheid ongeveer 6 maanden. Tip : je kan de helft van je recept in de koelkast bewaren tot de eerste helft is opgebruikt, dan bewaart dit nog langer.

In uitzonderlijke gevallen kan er een overgevoeligheidsreactie optreden voor arnica. Je kan vooraf de zalf testen aan de binnenkant van je armplooi. 

De producten van Hévéa zijn niet alleen biologisch, ze zijn ook duurzaam verpakt. De flesjes zijn van glas en om de breekbare verpakking te beschermen doet Hévéa deze in gerecycleerd karton. De bijenwas van Ecodis is verpakt in gerecycleerd papier.

Veel plezier met het maken van deze wonderzalf en…. niet teveel vallen hé ☺️.

Groetjes

Anne Drake

Anne Drake

Anne Drake

Meer lezen over een duurzame levensstijl doe je op de website van Anne Drake. Ze schreef het boek Doe het zelf! Ecologie op hoge hakken. Op haar website lees je meer over haar workshops, blog en recepten.

http://www.annedrake.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques