Draagdoeken: Handenvrij babyborrelen en zo.

14-01-2017 - Helga Geudens

En dan heb je opeens een klein mensje onder je vleugels, dat dag en nacht dicht bij jou wil zijn en dat je dagen helemaal op hun kop zet. En jou erbij. Want hoe doe je dat allemaal, je tanden poetsen, boterhammen eten, luiers wassen en te drogen hangen, de baby in slaap wiegen, borstvoeding geven, boodschappen doen, de kippen voeren en ‘s avonds een warm maal op tafel zetten, met dat ukje waar je de handen mee vol hebt? Het antwoord is eeuwenoud en multicultureel: handenvrij dragen!

Of: de deugd van de draagdoek! Niet om voor onze eigen winkel te spreken, maar als er één ding niet mag ontbreken op je geboortelijst, dan is het wel een draagdoek. Het is - naast tonnen liefde en liters moedermelk - zowat het mooiste cadeau dat je je baby én jezelf kan geven. In een draagdoek wieg je je baby rustig mee door de dag, handenvrij voor jou, op de plek waar ie het liefst vertoeft en best ontwikkelt voor de baby. Want na 9 maanden in de warme, gedempte en begrensde omgeving van de baarmoeder komen de prikkels van ongefilterd licht en geluid stevig binnen, dat kan je je voorstellen. De draagdoek maakt de overgang van baarmoeder naar de buitenwereld veiliger en meer geborgen. Het resultaat is niet alleen meer ontspannen moeders en vaders, maar ook baby’s die tot 43% minder huilen. Dat kan alleen maar van contentement zijn, toch?

Babylonia draagdoeken

Ook buitenshuis is zo’n draagdoek een gerief. (Rol)trappen, trein op en af, een stevige wandeling, een museumbezoek,... We spreken uit ervaring: het is voor iedereen veel gezelliger met een draagdoek dan met een buggy.

Dragen kan je doen vanaf dag 1. Het is soms even zoeken en oefenen om de favoriete houding en draagdoek te vinden voor de baby en voor jezelf. Het belangrijkste is dat je je baby ergonomisch kan dragen. Om je een hele studie te besparen (op die tijd kan je rustig gaan bevallen) deden wij het voor je en verkopen we bij Kudzu voortaan drie ergonomische draagdoeken van biokatoen: de BB-sling, de BB-slen en de Tricot-slen van Babylonia. We doen ze even uit de doeken.

  • De BB-sling is de winnaar op het vlak van snelheid. Niet dat je er opeens je looprecord mee zal verbreken, maar als je graag snel de deur uit wil of geen zin hebt in knopen leggen, dan is deze wat voor jou. Je schuift de (geweven) stof een keer door de ringen, je legt je baby in het daardoor ontstane “hangmatje” en je bent vertrokken. De BB-sling is ook heel geschikt om je baby op de heup te dragen als ie al wat steviger rechtop kan zitten. Met de BB-sling draag je het gewicht van je baby op één schouder, wat dan weer niet voor iedereen even comfortabel voelt. Een mens moet keuzes maken. Of afwisselen!
  • Met de BB-slen, bijvoorbeeld. Net als de BB-sling is deze draagdoek van geweven, dus niet of weinig rekbaar, biokatoen, maar met de slen ga je aan het knopen. Het vraagt even wat oefenen (met een pop, bijvoorbeeld), wat youtube-filmpjes bekijken, maar eenmaal je het onder de knie hebt, openen zich veel mogelijkheden, want je kan de draagdoek helemaal aanpassen aan het lichaam en de houding van je baby en van jezelf. Buik-, rug- en heupdragen, het kan allemaal. Je kan er zelfs borstvoeding in geven en als je twee kinderen hebt, kan je er eentje op de buik en eentje op de rug dragen. Met 2 draagdoeken dan, welteverstaan. Dat trucje lukt zelfs met een baby en een peuter, hoe gezellig is dat!
  • Ben je in den prillen beginne wat onzeker en wil je liever eerst knopen en dan pas je baby erin stoppen, dan tippen we graag de Tricot-slen. Het principe is hetzelfde als bij de BB-slen, maar deze draagdoek is van rekbaar biologisch katoen, dat bijna even zacht is als de billetjes van je baby.

Wil je meer info? Klop dan zeker eens aan bij de draagconsulenten. Niemand is meer bedreven en verdiept in het dragen dan zij. Ook vroedvrouwen kunnen je verder adviseren, net als de expertisecentra voor kraamzorg. De voordelen voor moeder en kind vind je hier keurig opgesomd.

Ons advies? Experimenteren, afwisselen en vooral genieten en koesteren! Wij droegen zelf de Kudzu-baby’s met veel plezier rond en beantwoorden graag je vragen.

Helga Geudens

Helga Geudens

Helga Geudens is groen van geest en zot van schrijven. Ze leeft deeltijds en zero waste in een yurt, waar ze woorden vangt, zin zoekt en zin vindt met de wijsheid van de natuur als kompas.

http://www.helgageudens.be

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques