Mei Plasticvrij: Groenten en fruit: zonder plastic zakje, graag!

03-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Als het van mij afhangt, mogen de producenten morgen stoppen met verpakte groenten en fruit aan te bieden*. Geef mij maar onverpakte bananen, appels die niet in een kartonnetje met een plastic laagje errond zitten en losse spruiten. Ik zal zelf wel bepalen hoeveel peren ik koop, en ik verpak ze in mijn eigen zakje. Denk jij er hetzelfde over? Schaf dan maar snel een setje herbruikbare tasjes aan!

Je kan de meeste soorten groenten en fruit ook wel gewoon zonder verpakking mee naar huis nemen, maar als je wat grotere hoeveelheden per shopbeurt aanschaft, is het wel zo handig dat ze bij elkaar blijven. Enter groente- en fruitzakjes. Ze bestaan in verschillende formaten, materialen en kleuren. De grootte en materialen bepalen hoeveel gewicht ze aankunnen. Op het labeltje kan je het gewicht ervan noteren, zodat ze het aan de kassa in mindering kunnen brengen.

De grootste uitdaging? Ervoor zorgen dat je je herbruikbare tasjes niet vergeet als je boodschappen gaat doen. De tweede grootste? Winkels vinden waar ze de groenten en fruit van op je boodschappenlijstje onverpakt aanbieden. De derde grootste? Wel, twee grote uitdagingen zijn al voldoende zeker? De rest is a piece of (vegan) cake.

Meer en meer consumenten gebruiken herbruikbare zakjes voor groenten en fruit, dus scheef bekeken word je niet meer aan de kassa. En anders kijk je maar eens scheef terug. Of vriendelijk. Of knipoog je eens. Wat je ook doet, blijf je herbruikbare zakjes meenemen hé.

* Uitzonderingen voor bepaalde soorten (zoals aardbeien en frambozen) laat ik toe, maar graag dan wel plasticvrij verpakkingsmateriaal. Bedankt!

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerpscheermesje wordt safety razor

Komt het zonnetje eindelijk weer piepen? Snel even de douche in en hopsa, die benen zijn weer glad geschoren om ten volle van die zonnestralen te genieten. Maar scheer je met een plastic scheermesje dat je gemiddeld om de 5 tot 7 scheerbeurten moet vervangen en voel je aan je linkerteentje dat je toch dringend eens iets moet doen aan die wegwerpgewoonte? Kudzu weet raad: do the zero waste swap!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques