Mei Plasticvrij: Groenten en fruit: zonder plastic zakje, graag!

03-05-2019 - Kelly Eeckhaut

Als het van mij afhangt, mogen de producenten morgen stoppen met verpakte groenten en fruit aan te bieden*. Geef mij maar onverpakte bananen, appels die niet in een kartonnetje met een plastic laagje errond zitten en losse spruiten. Ik zal zelf wel bepalen hoeveel peren ik koop, en ik verpak ze in mijn eigen zakje. Denk jij er hetzelfde over? Schaf dan maar snel een setje herbruikbare tasjes aan!

Je kan de meeste soorten groenten en fruit ook wel gewoon zonder verpakking mee naar huis nemen, maar als je wat grotere hoeveelheden per shopbeurt aanschaft, is het wel zo handig dat ze bij elkaar blijven. Enter groente- en fruitzakjes. Ze bestaan in verschillende formaten, materialen en kleuren. De grootte en materialen bepalen hoeveel gewicht ze aankunnen. Op het labeltje kan je het gewicht ervan noteren, zodat ze het aan de kassa in mindering kunnen brengen.

De grootste uitdaging? Ervoor zorgen dat je je herbruikbare tasjes niet vergeet als je boodschappen gaat doen. De tweede grootste? Winkels vinden waar ze de groenten en fruit van op je boodschappenlijstje onverpakt aanbieden. De derde grootste? Wel, twee grote uitdagingen zijn al voldoende zeker? De rest is a piece of (vegan) cake.

Meer en meer consumenten gebruiken herbruikbare zakjes voor groenten en fruit, dus scheef bekeken word je niet meer aan de kassa. En anders kijk je maar eens scheef terug. Of vriendelijk. Of knipoog je eens. Wat je ook doet, blijf je herbruikbare zakjes meenemen hé.

* Uitzonderingen voor bepaalde soorten (zoals aardbeien en frambozen) laat ik toe, maar graag dan wel plasticvrij verpakkingsmateriaal. Bedankt!

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Rhassoul Kleipoeder

Rhassoul is ook gekend als Ghassoul. Het is een unieke Marokkaanse kleisoort van vulkanische oorsprong uit het Atlasgebergte. Deze klei is onmisbaar in de hamam traditie. Rhassoul klei wordt gebruikt als gezichts-en haarmasker. Het heeft een reinigende en ontvettende werking zonder de huid of het haar uit te drogen. Omdat het zo zacht is hebben alle huidtypes er baat bij.

Meer lezen

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Stapeldoosjes voor verpakkingsvrije charcuterie

Ga je naar de slager, kaaswinkel of biowinkel om bereide etenswaren te kopen, dan kom je doorgaans thuis met niet alleen die etenswaren, maar ook een hoopje afval. Wil je dat hoopje plastic vervangen door een honderden keren herbruikbaar alternatief? De vershouddozen van Gies zijn het antwoord!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques