Mei Plasticvrij: Haarverzorging zonder plastic: solide shampoo en conditioner

13-05-2021 - Kelly Eeckhaut

Herbruikbare oorstokjeswasbare inlegkruisjes en maandverbanden of een cup, wasbare wattenschijfjes … Daarmee heb je al heel wat afval uit je vuilbak geweerd, maar is er een alternatief voor de tientallen flessen shampoo die je jaarlijks weggooit? Uiteraard. Shampoobars to the rescue!

Wat is een shampoobar?

Een shampoobar is eigenlijk een stuk zeep speciaal voor je haar. Het ziet er dus uit als een blok zeep, maar de ingrediënten zijn bedoeld om je haar te reinigen en te voeden, in plaats van je lichaam.

Hoe werkt het? 

Je maakt je haar nat, wrijft de bar erop en hij begint te schuimen, zodat je het product goed kan inmasseren. Easy peasy! 

Wel belangrijk: je moet je shampoobar na gebruik laten uitdrogen. Er zijn tal van alternatieven zoals een zeepbakje, een zeepschaal, zeepzakje en de soap lift, een matje gemaakt van bio-plastic.

Over potjes gesproken: shampoobars zijn superhandig voor onderweg of op reis, aangezien ze dus niet in een fles zitten die kan uitlekken. Just saying. Oh en de soap lift en Bubble Buddy zijn trouwens beschikbaar in een hoop toffe kleurtjes. Ik wil maar zeggen: zo’n shampoobar en opbergdingetje staan mooier in je badkamer dan de gemiddelde fles shampoo, niet?

Welke shampoobar past het best bij je haar?

Of je nu vet, droog of normaal haar hebt, er bestaan tegenwoordig zo veel soorten van verschillende merken (LamazunaPachamamaïFair Squared, Happy Soaps, Savonke en Helemaal Shea bijvoorbeeld) dat er wel een blok moet zijn dat de ideale match is met jouw haardos. Testen is de beste manier om die perfecte match te ontdekken.

Snakt je haar na een shampoobeurt naar conditioner om het doorkambaar te maken en het te laten glanzen? Geen probleem, er zijn ook solide conditioners. Oh ja, een hoeraatje is wel op zijn plaats, als je ‘t mij vraagt.

 

 

Kelly Eeckhaut

Kelly Eeckhaut (la merlette blanche)

Kelly schrijft op haar blog over groen doen, leven en eten - met een serieuze vleug zelfmakerij. Ze schreef ook het originele upcycling-doe-het-zelfboek Art d'Eco.

http://mavieenvert.be

Recente blogposts

Van anti-tekenspray tot natuurlijke zonnecrème: 15 tips om je huid te beschermen tijdens de zomer

Tijdens de zomermaanden heeft onze huid het hard te verduren. Beestjes die bijten, de (buitenlandse ;-)) zon die zich laat zien, wondjes die we oplopen tijdens avonturen met blote benen en armen, …  Trek je eropuit en wil je je huid beschermen? We maken je graag wegwijs in een selectie natuurlijke huidproducten om je huid te beschermen zonder zorgen.

Meer lezen

Festival hacks: De beste ecologische tips om de hele zomer te feesten

Festivals zijn geweldige evenementen om te genieten van muziek, kunst en samenzijn met vrienden. Maar helaas kunnen ze ook een grote impact hebben op het milieu. Van plastic bekers tot wegwerpservies, de afvalbergen kunnen enorm zijn.

Gelukkig zijn er steeds meer ecologische en herbruikbare alternatieven beschikbaar die je kunt meenemen naar een festival om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Hier zijn enkele must-haves voor een duurzaam festivalbezoek.

 

Meer lezen

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques