Mei Plasticvrij: Menstruatiecup

14-05-2018

Een vrouw menstrueert 2500 dagen van haar hele leven. Rekenen we verder volgens de klassieke 'regels' dan komt dat overeen met ruim 10.000 tampons of maandverbanden. En dan hebben we het nog niet over alle pesticides en chemicaliën die reguliere tampons of maandverbanden bevatten.

Het goede nieuws is: menstrueren kan perfect zero waste én oergezond. Bovendien ìs menstrueren ook oergezond. Hoewel het vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. 

Daar mogen we wel op klinken, met een menstruatiecup!

Een menstruatiecup oogt redelijk glamoureus, bijna als een champagneglaasje. Tegelijk oogt het voor sommigen misschien ietwat intimiderend: de cup overtreft de tampon ruimschoots in formaat en op het eerste zicht lijkt het misschien niet meteen geloofwaardig dat je het lekvrij en in een handomdraai ingebracht krijgt. Gewoon uittesten en vertrouwen hebben is de boodschap!

De eerste keer vraagt het wat tijd en experimenteerlust om de kneepjes (letterlijk: je knijpt de cup voor het inbrengen samen) onder de knie, of beter in de vingers te krijgen, maar na een paar dagen gaat het als vanzelf. Het blijft natuurlijk handwerk en daarbij krijg je wel wat bloed op je vingers. Daar kijk je de eerste keer misschien wel even van op - we zijn het allemaal wat cleaner gewoon -, maar hé, het is gewoon maar je eigen bloed en dat is net wat we bedoelen met het herstellen van het natuurlijke contact met je lichaam en alles wat daarbij hoort. Ook menstruatiebloed. Stromend water en zeep hebben we allemaal binnen toiletafstand, dus dat bloed is zo weer weggewassen. Bovendien hoef je de cup bij een gemiddelde menstruatie maar 2 keer per dag te legen en opnieuw in te brengen: een keer ‘s morgens en een keer ‘s avonds. Na het legen spoel je je cup met warm water en eventueel wat milieuvriendelijke zeep, je brengt ze weer in, je wast je handen en je bent safe voor een hele dag (of nacht). Handig, toch. Zeker op minder handige toiletdagen, denk aan dagtochten op vakantie of andere actieve dagen. Sport en de menstruatiecup, dat is sowieso een match. Waarbij beide winnen. Want zelfs al is het een van je laatste menstruatiedagen en is er nog maar weinig bloedverlies, de cup vangt enkel het menstruatiebloed op, zonder alle vocht te absorberen. Dus het onaangename, droge gevoel dat je de laatste menstruatiedag met een tampon kan hebben of het zware gevoel van een volle tampon, vooral dan tijdens je loop- of yogauurtje, is er niet, met onze divacup. 

De menstruatiecup vindt je in verschillende maten, kleuren en materialen. Zo hebben we zelfs een biologisch afbreekbare gemaakt van natuurrubber in het aanbod!

Recente blogposts

Onze 31 Mei Plasticvrij tips op een rij

Ter gelegenheid van Mei Plasticvrij schreef blogster Kelly elke dag een tip om plastic afval te vermijden. Hier heb je ze allemaal nog eens op een rij. Want ook na mei doen we voort met plastic te bannen!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Back to basic: glazen flessen van Ah Table

Plastic flessen. Na plastic zakjes zijn het misschien wel de meest geproduceerde plastic voorwerpen. Ik geef het toe, ik weet geen cijfers, maar kom, dat er veel te veel plastic wegwerpflesjes geproduceerd zijn sinds ze uitgevonden werden, daarover zijn we het wel eens, vermoed ik? En als zero waster wil je die ondingen zo veel mogelijk vermijden. Een herbruikbare drinkfles voor onderweg had je misschien al aangeschaft. Maar ook voor thuis is er een pràchtig alternatief: de glazen flessen van Ah Table.

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Aluminiumfolie vervangen? Boc’n’Roll time!

Gebruik je nog aluminiumfolie om je boterhammen in te verpakken? Niet lang meer, want Boc’n’Roll is de ideale vervanger! Waarom zou je zo’n doekje van katoen en TPU (plastic) in huis halen?

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques