Mei Plasticvrij: Menstruatiecup

14-05-2018

Een vrouw menstrueert 2500 dagen van haar hele leven. Rekenen we verder volgens de klassieke 'regels' dan komt dat overeen met ruim 10.000 tampons of maandverbanden. En dan hebben we het nog niet over alle pesticides en chemicaliën die reguliere tampons of maandverbanden bevatten.

Het goede nieuws is: menstrueren kan perfect zero waste én oergezond. Bovendien ìs menstrueren ook oergezond. Hoewel het vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. 

Daar mogen we wel op klinken, met een menstruatiecup!

Een menstruatiecup oogt redelijk glamoureus, bijna als een champagneglaasje. Tegelijk oogt het voor sommigen misschien ietwat intimiderend: de cup overtreft de tampon ruimschoots in formaat en op het eerste zicht lijkt het misschien niet meteen geloofwaardig dat je het lekvrij en in een handomdraai ingebracht krijgt. Gewoon uittesten en vertrouwen hebben is de boodschap!

De eerste keer vraagt het wat tijd en experimenteerlust om de kneepjes (letterlijk: je knijpt de cup voor het inbrengen samen) onder de knie, of beter in de vingers te krijgen, maar na een paar dagen gaat het als vanzelf. Het blijft natuurlijk handwerk en daarbij krijg je wel wat bloed op je vingers. Daar kijk je de eerste keer misschien wel even van op - we zijn het allemaal wat cleaner gewoon -, maar hé, het is gewoon maar je eigen bloed en dat is net wat we bedoelen met het herstellen van het natuurlijke contact met je lichaam en alles wat daarbij hoort. Ook menstruatiebloed. Stromend water en zeep hebben we allemaal binnen toiletafstand, dus dat bloed is zo weer weggewassen. Bovendien hoef je de cup bij een gemiddelde menstruatie maar 2 keer per dag te legen en opnieuw in te brengen: een keer ‘s morgens en een keer ‘s avonds. Na het legen spoel je je cup met warm water en eventueel wat milieuvriendelijke zeep, je brengt ze weer in, je wast je handen en je bent safe voor een hele dag (of nacht). Handig, toch. Zeker op minder handige toiletdagen, denk aan dagtochten op vakantie of andere actieve dagen. Sport en de menstruatiecup, dat is sowieso een match. Waarbij beide winnen. Want zelfs al is het een van je laatste menstruatiedagen en is er nog maar weinig bloedverlies, de cup vangt enkel het menstruatiebloed op, zonder alle vocht te absorberen. Dus het onaangename, droge gevoel dat je de laatste menstruatiedag met een tampon kan hebben of het zware gevoel van een volle tampon, vooral dan tijdens je loop- of yogauurtje, is er niet, met onze divacup. 

De menstruatiecup vindt je in verschillende maten, kleuren en materialen. Zo hebben we zelfs een biologisch afbreekbare gemaakt van natuurrubber in het aanbod!

Recente blogposts

Zero Waste Swap: wasmiddel wordt wasstrip

Ik had het me 10 jaar geleden niet kunnen inbeelden dat ik vandaag met een wasstrip voor mijn wasmachine zou staan. We zijn het zo gewend, het gieten of het scheppen en je denkt er niet bij na dat er nog andere manieren zijn. Gelukkig is er iemand op een ochtend wakker geworden in de overtuiging dat dat wassen ook zero waste kan. Gelukkig was dat iemand met een plan en doorzettingsvermogen. En daardoor kunnen wij dus vandaag zero waste wassen met wasstrips!

Meer lezen

Do the Swap -> Go Zero Waste!

Meer en meer mensen kiezen bewust om minder afval te produceren en plasticvrij(er) te leven. Zero waste producten bieden een alternatief voor de producten die we allemaal dagelijks gebruiken maar doorgaans verpakt zitten in een plastic jasje. Van shampoo in blok, tandpasta in tabletvorm, een wasei tot handige herbruikbare verpakkingen om je lunch in mee te nemen, probeer het eens! Je zal versteld staan van het gebruiksgemak en de positieve impact op je vuilniszak!

Dus doe de swap en go zero waste!

Meer lezen

Zero Waste Swap: wegwerptampon wordt menstruatiecup

We gooien in ons hele leven gemiddeld 10.000 tampons bovenop de afvalberg. Nu ja, dat is ook niet helemaal waar. Niet ál die tampons belanden op de afvalberg. Sommige komen door fout gebruik even goed in onze rioleringen terecht en daardoor… in onze oceanen en op onze stranden. Gezellig. Zeedieren moeten dan maar liefst 100 jaar tussen tamponapplicatoren en andere ‘hygiënische’ producten zwemmen, want het duurt 100 jaar voor zoiets afgebroken is. En dat afbreken is eigenlijk ook niet echt wat wij ons daarbij voorstellen: het worden microplastics die blijven ronddrijven. Echt verdwijnen zit er bij plastic nooit in.

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques