Mei Plasticvrij: Menstruatiecup

14-05-2018

Een vrouw menstrueert 2500 dagen van haar hele leven. Rekenen we verder volgens de klassieke 'regels' dan komt dat overeen met ruim 10.000 tampons of maandverbanden. En dan hebben we het nog niet over alle pesticides en chemicaliën die reguliere tampons of maandverbanden bevatten.

Het goede nieuws is: menstrueren kan perfect zero waste én oergezond. Bovendien ìs menstrueren ook oergezond. Hoewel het vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven. 

Daar mogen we wel op klinken, met een menstruatiecup!

Een menstruatiecup oogt redelijk glamoureus, bijna als een champagneglaasje. Tegelijk oogt het voor sommigen misschien ietwat intimiderend: de cup overtreft de tampon ruimschoots in formaat en op het eerste zicht lijkt het misschien niet meteen geloofwaardig dat je het lekvrij en in een handomdraai ingebracht krijgt. Gewoon uittesten en vertrouwen hebben is de boodschap!

De eerste keer vraagt het wat tijd en experimenteerlust om de kneepjes (letterlijk: je knijpt de cup voor het inbrengen samen) onder de knie, of beter in de vingers te krijgen, maar na een paar dagen gaat het als vanzelf. Het blijft natuurlijk handwerk en daarbij krijg je wel wat bloed op je vingers. Daar kijk je de eerste keer misschien wel even van op - we zijn het allemaal wat cleaner gewoon -, maar hé, het is gewoon maar je eigen bloed en dat is net wat we bedoelen met het herstellen van het natuurlijke contact met je lichaam en alles wat daarbij hoort. Ook menstruatiebloed. Stromend water en zeep hebben we allemaal binnen toiletafstand, dus dat bloed is zo weer weggewassen. Bovendien hoef je de cup bij een gemiddelde menstruatie maar 2 keer per dag te legen en opnieuw in te brengen: een keer ‘s morgens en een keer ‘s avonds. Na het legen spoel je je cup met warm water en eventueel wat milieuvriendelijke zeep, je brengt ze weer in, je wast je handen en je bent safe voor een hele dag (of nacht). Handig, toch. Zeker op minder handige toiletdagen, denk aan dagtochten op vakantie of andere actieve dagen. Sport en de menstruatiecup, dat is sowieso een match. Waarbij beide winnen. Want zelfs al is het een van je laatste menstruatiedagen en is er nog maar weinig bloedverlies, de cup vangt enkel het menstruatiebloed op, zonder alle vocht te absorberen. Dus het onaangename, droge gevoel dat je de laatste menstruatiedag met een tampon kan hebben of het zware gevoel van een volle tampon, vooral dan tijdens je loop- of yogauurtje, is er niet, met onze divacup. 

De menstruatiecup vindt je in verschillende maten, kleuren en materialen. Zo hebben we zelfs een biologisch afbreekbare gemaakt van natuurrubber in het aanbod!

Recente blogposts

Groene voornemens die de moeite waard zijn om te maken (en vol te houden)

Intussen is het jaar alweer goed gestart. Heb je de tijd genomen om even terug te blikken op vorig jaar, en bij de goede voornemens die je toen gemaakt had? Misschien wel, of misschien doe je helemaal niet aan goede voornemens. Hoe dan ook: ik vind dat het ALTIJD een goed moment is om groene voornemens te maken. Welke koe wil jij dit jaar eens bij de horens vatten?

Meer lezen

Milieubewust feesten

Een witte kerst, dat hoeft niet per se voor mij. Een groene kerst? Graag! De eindejaarsperiode kan dan wel een fijne, warme periode zijn, maar het is er ook een waarbij het milieu kreunt onder het gewicht van al dat eten en al die cadeaus. Hoe kan je gezellig maar ook milieubewust feesten? Ik geef graag wat tips!

Meer lezen

Mei Plasticvrij: Tandpasta

Elk jaar wordt in België 0,5 miljoen tandpastatubes weggegooid en deze bevatten gemiddeld nog 4% van de oorspronkelijke inhoud. Dit betekent dat er per jaar niet alleen veel tandpastatubes op de afvalberg belanden maar dat er ook veel tandpasta verspild wordt.

Met de solide tandpasta van Lamazuna of het tandpastapoeder van Anae doen we ongetwijfeld beter!

Meer lezen
Bancontact / Mister Cash ideal Visa Mastercard American Express overschrijving EcoCheques