Mei Plasticvrij: Menstruatiecup
Een vrouw menstrueert 2500 dagen van haar hele leven. Rekenen we verder volgens de klassieke 'regels' dan komt dat overeen met ruim 10.000 tampons of maandverbanden. En dan hebben we het nog niet over alle pesticides en chemicaliën die reguliere tampons of maandverbanden bevatten.
Het goede nieuws is: menstrueren kan perfect zero waste én oergezond. Bovendien ìs menstrueren ook oergezond. Hoewel het vandaag vaak als een last en iets vies wordt beschouwd en ervaren, werd het in andere tijden en culturen net als een krachtige periode beleefd, een tijd van contemplatie, loslaten en creatie. En werkelijk, zero waste menstrueren helpt je het natuurlijke contact met je lichaam en je cyclus te herstellen en herbeleven.
Daar mogen we wel op klinken, met een menstruatiecup!
Een menstruatiecup oogt redelijk glamoureus, bijna als een champagneglaasje. Tegelijk oogt het voor sommigen misschien ietwat intimiderend: de cup overtreft de tampon ruimschoots in formaat en op het eerste zicht lijkt het misschien niet meteen geloofwaardig dat je het lekvrij en in een handomdraai ingebracht krijgt. Gewoon uittesten en vertrouwen hebben is de boodschap!
De eerste keer vraagt het wat tijd en experimenteerlust om de kneepjes (letterlijk: je knijpt de cup voor het inbrengen samen) onder de knie, of beter in de vingers te krijgen, maar na een paar dagen gaat het als vanzelf. Het blijft natuurlijk handwerk en daarbij krijg je wel wat bloed op je vingers. Daar kijk je de eerste keer misschien wel even van op - we zijn het allemaal wat cleaner gewoon -, maar hé, het is gewoon maar je eigen bloed en dat is net wat we bedoelen met het herstellen van het natuurlijke contact met je lichaam en alles wat daarbij hoort. Ook menstruatiebloed. Stromend water en zeep hebben we allemaal binnen toiletafstand, dus dat bloed is zo weer weggewassen. Bovendien hoef je de cup bij een gemiddelde menstruatie maar 2 keer per dag te legen en opnieuw in te brengen: een keer ‘s morgens en een keer ‘s avonds. Na het legen spoel je je cup met warm water en eventueel wat milieuvriendelijke zeep, je brengt ze weer in, je wast je handen en je bent safe voor een hele dag (of nacht). Handig, toch. Zeker op minder handige toiletdagen, denk aan dagtochten op vakantie of andere actieve dagen. Sport en de menstruatiecup, dat is sowieso een match. Waarbij beide winnen. Want zelfs al is het een van je laatste menstruatiedagen en is er nog maar weinig bloedverlies, de cup vangt enkel het menstruatiebloed op, zonder alle vocht te absorberen. Dus het onaangename, droge gevoel dat je de laatste menstruatiedag met een tampon kan hebben of het zware gevoel van een volle tampon, vooral dan tijdens je loop- of yogauurtje, is er niet, met onze divacup.
De menstruatiecup vindt je in verschillende maten, kleuren en materialen. Zo hebben we zelfs een biologisch afbreekbare gemaakt van natuurrubber in het aanbod!
Recente blogposts
Wasbare tampons als veilig en duurzaam alternatief
Misschien zag je het al in onze webshop? We hebben ons assortiment menstruatieproducten recent uitgebreid. Omdat dit voor ons een hot en belangrijk topic is maar ook om jullie zo ruim mogelijk de verschillende opties aan te bieden.
Meer lezenNaar buiten aan tafel: tips om de tafel buiten te dekken
De zomer is niet alleen het perfecte seizoen om meer buiten te spelen, maar ook om buiten te tafelen. Een gezellig dinertje met z’n tweetjes op het terras of een barbecue met vrienden en familie in de tuin? De juiste producten kunnen het (eco) verschil maken. Wij verzamelden de mooiste eyecatchers om je tafel buiten te dekken met duurzame, kwalitatieve producten.
Meer lezenVan bellenblazen tot zwemluiers: de musthaves voor buiten spelen en op reis
Haaa, de zomer! Het seizoen bij uitstek om te reizen én om (nog) meer buiten te zijn. Grijp jij ook elke kans om naar buiten te gaan? Wij hebben enkele tips verzameld die onderweg zijn en buiten spelen nog leuker maken. Voor jong en minder jong, van ecologisch buitenspeelgoed tot handige spullen voor je dagje buiten.
Meer lezen